Головне

Іванчук зіграє у найсильнішому в історії шаховому турнірі

01.09.2008 19:13 413 0

У вівторок, 2 вересня, в іспанському місті Більбао стартує, як зазначено на офіційному сайті "найсильніший за всю історію шахів" турнір. Наскільки це твердження відповідає дісності судити складно, проте очевидно, що цього року турнір дісно зібрав еліту світових шахів.

Серед учасників - чемпіон світу і перший номер рейтингу ФІДЕ індієць Вішванатан Ананд, норвежець Магнус Карлсен (другий номер рейтингу), українець Василь Іванчук (третій номер), болгарин Веселін Топалов (шостий номер рейтингу і екс-чемпіон світу), азербайджанець Теймур Раджабов (сьомий номер рейтингу) і Левон Аронян (десятий номер рейтингу). Варто зазначити, що організатори скористалися не офіційним рейтингом ФІДЕ, який публікується 4 рази на рік, а його "живою" версією, що дозволило збільшити категорію турніру.

Турнір пройде в два кола і вирізнятиметься нетрадиційною "футбольною" системою нарахування очок. Тобто, за перемогу учасник отримає 3 очки, а за нічию 1. Система повинна спонукати шахістів до більш безкомпромісної гри, адже "відсидітись" на нічиїх не вдасться. На турнірі також діють так звані софійські правила - коли нічиї фіксуються лише через арбітра і в очевидно нічийних позиціях.

Призовий фонд турніру - 400 тис. євро. Переможець отримає 150 тисяч, а той, хто посяде останнє місце - 30 тис., тобто більше ніж переможець турніру "Меморіал Таля", який завершився нещодавно у Москві!

Учасники супертурніру. Фото susanpolgar.blogspot.com

Василь Іванчук, який був найсильнішим у Москві, розповів корреспонденту "Спорт-Експресу", що турнір у Більбао "буде зовсім іншим, з іншою психологією, тому що доведеться грати з кожним суперником по дві партії". Ніяких стратегій український гросмейстер поки що не розробляв і сподівається розібратися безпосередньо за дошкою.

У першому турі Іванчуку доведеться чорними протистояти Вішванатану Ананду. Інші партії: Раджабов - Топалов і Аронян - Карлсен.

Коментарі ()