Головне

Художня гімнастика. Бронза ціною в золото

23.08.2008 22:32 991 0
Художня гімнастика. Бронза ціною в золото

Коли Ганна Безсонова у 2007 році нарешті здобула абсолютне золото на чемпіонаті світу, українці полегшено зітхнули - по-перше,  нарешті справедливість восторжествувала, а, по-друге, з'явився реальний шанс на золото Олімпіади. Адже за негласним правилом, чемпіонка світу і є головною претенденткою на олімпійську золоту медаль. Утім сталося не так, як гадалося.

Росіянки явно не збиралися віддавати олімпійську корону, яку мали до того дві олімпіади поспіль. Спочатку тренер росіянок Ірина Вінер звинуватила Аню в незаслуженій перемозі на чемпіонаті світу. А потім і взагалі почалася підкилимна війна у Міжнародній федерації гімнастики. Як наслідок, посеред сезону була дискваліфікована і відлучена від змагань і суддівства тренер українок Ірина Дерюгіна.

Крім того, на небосхилі російської збірної  з'явилась нова зірка - Євгенія Канаєва, у якої Ані Безсоновій так і не вдалося виграти жодного багатоборства в сезоні.

І все ж надія залишалася. Сподівалися, що на Олімпіаді, в присутності члена МОК Сергія Бубки на трибунах, суддівство не буде таким необ'єктивним.

Втім два перших дні кваліфікації на Олімпіаді показали, хто в домі господар. Як би Безсонова не виконувала бездоганно вправи, а росіянки не губили предмети, вона лишалась третьою.

Хтось скаже, що в росіянок вища складність. Але всі лідери мають складність вправ у заявці 10. Тільки одним можна крутити піруети на всій стопі, а іншим треба обов'язково на пальчику. 

Що ж до уславленої розтяжки росіянок, то олімпійська чемпіонка Барселони Олександра Тимошенко колись зауважила, що закинути ногу собі на плече набагато легше, ніж утримати її, не довівши на кілька градусів до 180%. В першому випадку, гімнастка, автоматично отримую точку опори, а в другому - ні.

Можливо, тому уславлена чемпіонка Барселони ніколи не сприймала чемпіонку Афін Аліну Кабаєву, яка є взірцем для нового покоління росіянок.

Російська і українська школи гімнастики різні й однаково складні, тільки правила гри однієї з них тепер нав'язані всій світовій гімнастиці.   

Незважаючи на те, що результати кваліфікаційних змагань не впливають на остаточний результат, вони, як виявилось, добряче б'ють по нервах. Два дні несправедливого суддівства для українок не минулися дарма.

Напередодні фінальних змагань Наталці Годунко наснилось, що в неї зламалась під час виступу булава, але насправді нещасливою для неї стала скакалка. Наталка, яка розпочала виступи у фіналі другою, проходила композицію досить впевнено, аж у самому кінці вправи скакалка вилетіла за межі килима. Як наслідок зіпсований настрій і низькі оцінки.

Тим часом і Канаєва,  і Капранова чисто виконали свої програми і отримали космічні бали.

 Ця дівчинка рік тому і не думала, що буде олімпійською чемпіонкою. Фото з офіційного сайту Олімпіади

Безсонова виходила на килим третьою з кінця. І видно було, що Аня добряче нервує. Ще б пак, можна стрибати вище інших, крутити нескінченні фуете, а зрештою тобі поставлять за складність 8,2, і посунуть подалі від омріяної медалі. А що ж тоді робити, коли буде помилка? І Аня її зробила. Ні, скакалка не впала, але видно було, що гімнастка втратила за нею контроль. Ця похибка ніби потягнула за собою інші. А судді ніби цього і чекали - на табло 17.975 , і Аня лише четверта в заліку.

В обручі росіянки продовжували домінувати. Канаєва отримала за свою композицію "Трістан і Ізольда" найвищий бал 18,850.  Капранова заробила 18,500.

Наша Аня виходила з лідерів останньою. На жаль, і в другому виді Ані не вдалося приглушити нерви. Виступ вийшов не таким бездоганним як зазвичай. Судді оцінили його складність лише у 8,2 бали, а в цілому поставили 17.775. Аня знову залишилась за межами трійки претендентів на медалі - п'ята.

Але, бачачи такі оцінки, українка все ж намагалась тримати себе в руках.

Третій вид багатоборства довелося відкривати лідеру - Євгенії Канаєвій.  І Женя з цим чудово справилась. Результат був захмарним - 18,950.  Хоча, скептик міг би зауважити, що в композиції Жені майже немає якоїсь аж надто філігранної роботи з предметом.

Слідом за Канаєвою на килим вийшла Ольга Капранова. Такої зверхньої посмішки гімнастичний зал у Пекіні ще не бачив. Здавалось, Оля вже повісила на груди собі медаль. Але радість була явно передчасною.

Виконуючи перше ж обертання, Капранова не втримала рівновагу і впала. Піднялась, почала виконувати композицію, але тут же зафутболила булаву подалі від себе. Таким чином, до свого падіння було додане падіння предмету.

 Ще мить, і Капранова зафутболить булаву. Фото Reuters

8 років тому таким зухвальством у фіналі перекреслила свої шанси на медаль Аліна Кабаєва.  Капранова пішла її шляхом. Утім навіть 16,5 від суддів не викликали особливого розчарування гімнастки.

І вже за кілька хвилин стало зрозуміло чому.

До третього виду Аня Безсонова зібрала всю свою дівочу силу волю в кулачок і на килим вийшов справжній "Гладіатор". Саме під цю музику Аня приборкувала булави.

Композиція була найкращою з усіх трьох нею виконаних Наприкінці композиції від внутрішнього задоволення Безсонова навіть поцілувала булави.

Що ж мала відчути гімнастка, коли судді поставили їй лише 17,850 і в підсумку вона отримувала 53,6. Це означало, що вона хоч на пів сотої балу, але нижче Ольги Капранової.  

Триматися не було більше сил - на очі навернулися сльози. Закривши обличчя руками, Аня пішла в кулуари. Слідом за нею йшла Альбіна Дерюгіна. В цей момент вона комусь телефонувала.

У художній гімнастиці є лише один метод боротьби з суб'єктивним суддівством - спортсмен не може оскаржити чужі високі бали, але може оскаржити свої низькі. Тільки треба заплатити за це 300 доларів.

Так і зробила українська команда. Вже за кілька хвилин глядачі побачили, що змагання зупинені і судді переглядають Анін виступ.  Перегляд тривав хвилин десять, а результат його був мізерним. Відвойовано було лише 0,05 балу. Але вони і виявилися багато в чому вирішальними. Аня зрівнялась за сумою з Капрановою. А значить отримала шанс хоча й не на омріяне золото, але принаймні на бронзу.

Попереду був останній вид стрічка, який і мав все розставити на свої місця.

Ольга Капранова вийшла на килим першою. Не можна назвати стрічку улюбленим предметом росіянки, але на чемпіонаті світу в Баку, навіть накрутивши її на руку, Ольга стала чемпіонкою.

Тому при більш-менш рівному виступі судді могли ставити Олі  високі оцінки. І вони не поскупилися - 18.050.

 Аня посміхалась незважаючи на кілерство суддів. Фото Reuters
Слідом за Капрановою на килим вийшла Аня Безсонова. Стрічка, здається, найсильніша і найуспішніша її вправа цього сезону. А під українські мелодії Аня наче набралася оптимізму і виступила просто чудово. Чіплятися не було до чого.

І судді мали зробити вибір - Україна чи Росія. Цього історичного вибору довелося чекати не менше 10 хвилин.

На екранах глядачів знову з'явилась пані Амбруцині, яка разом не з ким-небудь, а тренером росіянок Іриною Вінер, розглядала виступ Безонової. Ірина Олександрівна довго щось показувала на моніторі комп'ютера, але італійка залишилась  незворушною. 18.225 - і це означало, що Аня вже точно має медаль.

Тепер все залежало від білоруски Інни Жукової, яка на фоні україно-російських розбірок, несподівано вийшла на друге місце. Для білоруски, яка збирається після олімпіади попрощатися з великим спортом, і яка не мала особливих шансів позмагатися за медалі за попереднім розкладом, це був справжній і заслужений дарунок долі. І Інна його не втратила. Її оцінка в останньому виді (17.825) була значно нижчою ніж у Безсонової, але друге місце білоруска втримала.

Рік тому Євгенія Канаєва заявила про себе не весь світ, вигравши на чемпіонаті Європи вправу зі стрічкою. Сьогодні в Пекіні виступом з цим предметом вона поставила крапку у змаганнях за золото Олімпіади. Втім, навіть, якби Женя завалила цей вид, вона все ж стала б чемпіонкою. Її відрив від інших медалісток склав майже 4 бали. 

Ганна Безсонова отримала у Пекіні свою другу олімпійську бронзу. Втім ця бронза була варта золотої медалі!

Коментарі ()