Головне

Волосожар і Морозов готуються в Німеччині до європейської медалі

21.08.2008 11:17 340 0
Волосожар і Морозов готуються в Німеччині до європейської медалі

Після чемпіонату світу в Ґетеборзі 2008 року, українці Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов зробили чи не найскладнішу зміну в своїй кар'єрі.

Вони залишили рідне місто Київ і поїхали до Хемніца, тренуватися до німецького тренера Інго Штойєра, який підготував чемпіонів світу Альону Савченко та Робіна Шолкови.

"Ми не мали справжнього тренера в Києві. Скоріше я її (Волосожар) тренував, але це виходило не кращим чином. Тому логічним було звернутися до досвідченого тренера. Інго не лише сам добре катався, але й досвідчений тренер. Тому для нас не було альтернативи йому ні в Україні, ні у світі", - зізнався Морозов в коментарі до статті Тетяни Фладе.

На початку минулого сезона українці трішки не дотягнули до п'єдесталу на Чемпіонаті Європи. А на чемпіонаті світу стали лише дев'ятими.

У Ґетеборзі Волосожар Морозов зустрілись з Штоєром і Савченко і обговорили зміну тренера. Вони переїхали до Німеччини у червні, знявши квартиру поблизу ковзанки. Пара отримала фінансову підтримку від уряду і федерації, які оплачують їх підготовку.  Пара швидко адаптовується до нових умов.

"У нас завжди були і залишаються дуже хороші стосунки з Альоною й Робіном", - каже Морозов. - "Альона нам багато в чому допомагає. Ми сусіди й друзі.

Крім того Савченко допомагає парі як перекладач.

"Стас більш-менш говорить німецькою, бо вчив її у школі. А я нічого не розумію", - відзначає Волосожар.

Сам Штоєр каже, що перші дні тренувань були для нього складними.

"Я мав переконати Станіслава, що треба дещо змінити в елементах і катанні. З Тетяною було значно легше. Утім за останні п'ять років я добре вивчив український менталітет", шуткує тренер.

Вони одразу почали працювати над програмами 2008-09 років. Штоєр вирішив змінити обидві програми. В короткій українці кататимуться під саундтрек Mr. Holland's Opus.

"Ми не вибирали музику самостійно. Інго запропонував кілька фрагментів, і ми зупинились саме на цій", - пояснила Волосожар.

"Спочатку вона нам не дуже сподобалась, але коли програма вже була готова, ми до неї призвичаїлись", -додала спортсменка.

В довільній програмі українці будуть кататися під саундтрек Pearl Harbor.

Як і для Савченко з Шолкови, Штоєр сам ставив для українців хореографію.

"Довільна програма зовсім інакша, і ми повністю довіряємо вибору Інго",- каже Волосожар.

Тепер у Інго три українця в групі. Хоча Савченко вже німецька зірка

У липні, коли німці поїхали тренуватися до Торонто, українці повернулися до Києва, де пробули до 11 серпня. Після цього вони повернулися до штора на німецьку ковзанку, яка відкрилась 9 серпня після літньої перерви.

Волосожар і Морозов задоволені своїм переїздом.

"Умови тренувань на найвищому рівні. Ми маємо три-чотири години на кризі. Іноді тренуємося двічі на день", - розповідає Волосожар.

"Не можна порівнювати умови в Німеччині в Україні. Тут усе сфокусовано на роботі, нічого нас не відволікає. Спочатку нам навіть було важко звикнути до такого ритму", - зізналась спортсменка.

Українці не тренуються разом з Савченко і Шолкови, працюють в іншій групі. Також Штоєр працює з канадцями Речел Кіркленд та Еріком Редфордом, які приїздять до нього на тренування. Нещодавно до них приєднались і шведські юніори Моранд-Дорсаз.

"Таня і Станіслав дуже сильні в викидах, але я бачу потенціал у них і в послідовностях спіралей. Про їх слабкі сторони, я говорити не буду. Краще ми над ними попрацюємо", - пояснює Штоєр.

Пара планує включити в майбутньому четвертний викид до своєї програми.

"Ми спробуємо опанувати четвертний викид сальховом до Олімпіади. А от четвертну підкрутку вчити немає сенсу. Ми намагалися її виконати на підлозі, але ідеально виконати її на кризі буде складно", - кажуть фігуристи.

"Із новою системою суддівства ми матимемо мінуси в балах за виконання. Спіймати партнерку за стегна в четвертній підкрутці дуже складно, тому краще попрацюємо над викидом, - каже Морозов.

Волосожар почала займатися фігурним катанням у чотири роки. Її мама дуже любила цей вид спорту і брала доньок на масові катання.

 
 Так виглядала Волосожар у парі з Петром Харченком 
"Коли мене хотіли віддати до спеціальної групи, то нам спочатку відмовили. Сказали, що я дуже товста, і нічого з мене не вийде. Мене привели в спортивний зал, але й там я не справила враження. Тоді мені сказали, що мене візьмуть на три місяці, а там вирішать. Утім крок за кроком мені вдалося їх переконати", - згадує Таня.

А в Станіслава Морозова навіть не було вибору. Його батько тренував спортивні пари. "вони мене поставили на ковзани, потім у пару, але тато казав, що з мене нічого особливого не вийде, бо я товстун. Я справді, був товстуватим у дитинстві", - розповідає Морозов.

З 11 років Морозов катався у парі з Оленою Білоусовською, потім став у пару з Савченко, але у 2002 році пара розпалась через травму Станіслава.

"У мене було три операції, але я все ж хотів кататися далі. 

Він повернувся на ковзанку і тренував пару Волосожар-Харченко, а потім запропонував Тані кататися з ним і та погодилася.

Тепер вони пара не лише на ковзанці.

"іноді це дуже важко, і я мрію, коли піду кудись із друзями", - каже Волосожар, жартуючи.

Стас навіть якось схуд на німецьких "харчах" :)
 

"Іноді, коли щось не виходить на тренуваннях або щось іде не так, то теж важко", - зізнається пара, додаючи, що сваряться в основному через тренування.

"Потім випускаємо пар і заспокоюємося", - зізнається Таня.

Фігуристи з оптимізмом дивляться на олімпійські ігри в 2010 році, але є в них і інші думки.

"Мій батько казав:" Катайся так довго, як зможеш, скільки дозволить здоров'я. Чому б ні?", - каже Морозов.

"Я б із задоволенням продовжував аж до Олімпіади в Сочі 2014. Олексій Тихонов брав участь у змаганнях до 35-ти років", - додає Стас.

Волосожар готова залишатися з ним. А після завершення кар'єри сподівається стати тренером. "Я не вмію займатися нічим іншим", - сміється вона.

Минулий сезон в українців не задався. "Коли ми почали працювати з Миколою Морозовим, нам удалося поліпшити свої навички катання (skating skills), - розповідає Волосожар. - Але наші парні елементи постраждали. Напевно, у нас просто не було достатньої кількості часу на те, щоб поліпшити і те, і інше. Думаю, саме тому ми стали часом пропускати елементи".

Штоєр чітко заявив про мету на новий сезон: "Наша мета - медаль на Чемпіонаті Європи, і ми її одержимо", - сказав він.

Штоєр планує відправити свої три "дорослі" пари (Савченко/Шолкови, Волосожар/Морозов і Кіркленд/Редфорд) на турнір Nebelhorn Trophy, який відбудеться наприкінці вересня в Оберсдорфі: для них він стане першим змаганням у сезоні.

Пізніше Волосожар і Морозов збираються виступати на Кубку Китаю і Кубку Росії. Штоєр не поїде з ними на всі змагання, але Микола Морозов і/або новий помічник Штоєра Тассило Тієрбах його підстрахують.

Завдяки своєму талантові і новій атмосфері тренувань, що забезпечила українцям кращі умови для роботи з усього, вони готові запалити свою зірку в новому сезоні.

Фото взяті з відкритих джерел Інтернет, зокрема wikimedia.org та сайту paarlauf-fanclub.de

Коментарі ()