Головне

Фінальна сутичка Чемпіонату Європи "потягнула" на 25 тис. доларів. Олімпійська - у три рази більше

08.08.2008 11:18 103 0

Український вільний борець Василь Федоришин, який виступає у ваговій категорії до 60 кг, розповів про спроби підкупу спортсменів на чемпіонатах Європи. За його словами, таке можливо і на Олімпіаді у Пекіні:

Василь Федоришин (праворуч), фото news.1plus1.ua

"Знаєте, коли борець справді сильний, коли він добре готовий, йому не завадять ніякі "потойбічні" сили. Пригадую торішній чемпіонат Європи в Софії. У фіналі я боровся з місцевим борцем Анатолієм Гудею. На той момент господарі не здобули жодної золотої медалі й намагалися дістатися першого місця всіма правдами й неправдами. Зокрема, пропонували мені програти фінал за грошову винагороду.

Таке, до речі, відбувається чи не на всіх великих змаганнях. Але я не здам сутичку за жодних умов, навіть у збиток собі. Наприклад, на чемпіонаті Європи-2002 азербайджанці за 15 тисяч доларів пропонували програти в півфіналі чемпіонові світу Абдуллаєву, але я не погодився й виграв. Перед вирішальною сутичкою вже турки готові були викласти 25 тисяч доларів за поразку від їх борця. Я не погодився, хоча мені прямо заявили: якщо не візьму я, ці гроші заплатять судді. Так і вийшло. Суддівство було жахливим, через що я й програв.

На жаль, у боротьбі часто можна заробити перемогу нечистими способами. Відзначу, що багато сильних борців погоджуються на "здачу". Скажімо, кубинцям навіть за перемоги на Олімпіадах платять копійки. Тому коли їм пропонують серйозні гроші, кубинці пристають на пропозицію програти. А росіяни, наприклад, ніколи не віддають, але запропонувати гроші можуть".

"Європейське "золото" дешевше, ніж за 25 тисяч, не купиш. На чемпіонаті світу й Олімпіаді суми вищі удвічі-тричі", - підсумував спортсмен.

За матеріалами "України молодої"

Коментарі ()