Головне

Ігри в країні терору

08.08.2008 09:56 323 0
Ігри в країні терору

Повідомлення про те, що Президент Віктор Ющенко не поїде на церемонію відкриття Олімпійських ігор у Пекіні, було з полегшенням зустрінуте людьми, які усвідомлюють та переймаються тим, що зараз відбувається в нібито реформованому комуністичному Китаї. У країні Олімпіади-2008 навіть у переддень Ігор арештовують інакодумців, утискають свободу слова, совісті, інші демократичні свободи. Червоний Китай витратив на організацію показових Олімпійських ігор 44 млрд. доларів. Однак найдорожча Олімпіада в історії, яка збирає в гості десятки тисяч іноземців, не стала приводом для демократизації країни-господарки.

Буш у Пекіні буде

Президент США Джордж Буш, перебуваючи позавчора в Південній Кореї, закликав владу Китаю надати своїм громадянам більшу свободу слова та віросповідань. "Я зустрічався з китайськими лідерами впродовж останніх семи з половиною років і щоразу говорив їм, що вони не повинні боятися релігійних течій у китайському суспільстві", - повідомив президент перед відбуттям до Пекіна. Буш назвав "помилкою" погроми китайських дисидентів перед початком Олімпійських ігор, але при цьому глава Білого дому вшанує червону Олімпіаду своєю присутністю.

Критики заявляють, що Джордж Буш повинен бойкотувати відкриття Ігор з огляду на численні та грубі порушення прав людини в Китаї. Президент США виправдовується тим, що йдеться ж передусім про спорт. Однак експерти говорять про інші причини такої шани - дуже велику залежність економіки США від Китаю. За таких умов права людини в азіатській супердержаві відходять на другий план.

"Чужинці мають поважати правила"

Позавчора на трасі олімпійського вогню перед Національним олімпійським стадіоном у Пекіні було затримано чотирьох іноземних громадян - представників нью-йоркської організації "Студенти за вільний Тибет". Вони прибули до арени "Пташине гніздо" о шостій ранку, залізли на вуличний ліхтар та вивісили на ньому плакат із написами китайською і англійською мовами: "Один світ, одна мрія: свободу Тибету" (пародія на гасло Олімпіади-2008 "Один світ, одна мрія"). Китайська поліція зняла й заарештувала активістів - британську пару та двох американців віком від 23 до 34 років - лише через годину. Речник китайського оргкомітету Олімпіади Сун Вейде назвав цю акцію незаконною і застеріг: "У Китаї діють певні правила, і ми очікуємо, що чужинці будуть їх поважати".

Учора китайська поліція заарештувала трьох американських релігійних діячів, які намагалися провести на площі Тяньаньмень акцію протесту проти відсутності в Китаї релігійних свобод. Американці мали намір дати прес-конференцію для групи журналістів та помолитися. Один із громадян США, директор Коаліції захисту християн Патрік Мехоні, встиг звернутися до преси: "Ми прибули сюди, щоб говорити про порушення прав людини китайським урядом, щоб промовити від імені тих, які з огляду на свою віру залишаються у в'язницях". Після цих слів американці були заарештовані та відвезені у невідомому напрямку.

Глава Європарламенту Ганс-Герт По­тте­рінг на сторінках німецької газети "Більд" закликав усіх учасників Олімпійських ігор протестувати проти порушення прав людини в Тибеті. "Пам'ять про тибетців, які борються за збереження своєї культури, є обов'язком. Пов'язана з іграми радість не повинна прикрити турботи про людей та їхні права. Я заохочую всіх спортсменів, аби вони добре пригледілися замість відводити погляд", - закликав Поттерінг у недільному виступі. І повідомив, що він особисто бойкотує церемонію відкриття ігор у Пекіні.

Сліпий і глухий МОК

У цій ситуації свою ганебну роль відіграв і відіграє Міжнародний олімпійський комітет. Спочатку - тим, що взагалі надав Китаю право проводити Олімпіаду (кажуть, що за великий хабар), а тепер - тим, що залякує спортсменів. МОК слідом за китайською владою однозначно попередив, що протести на спортивних об'єктах і в Олімпійському селищі заборонені. Спортсмен, який під час церемонії вручення медалей одягне футболку з написом "Вільний Тибет", тим самим порушить кодекс олімпійця і, як наслідок, буде дискваліфікований, його позбавлять олімпійської медалі. Доходить до абсурду: навіть оголення голови так, як це роблять тибетські ченці, може вважатися акцією протесту.

"Протест" - лише за сценарієм

Китайська влада дуже прагне видаватися демократичною, тому визначила три майданчики у віддалених від центру столичних парках, де можна буде попротестувати... за згодою влади. Для отримання дозволу потрібно подати заявку не пізніше ніж за п'ять днів до акції протесту разом із купою пояснювальних документів (сценарієм та іншими подробицями виступу), які мають бути перекладені китайською мовою. Всі учасники протесту повинні мати при собі посвідчення особи та відповідні бирки на одязі. Демонстрації не повинні порушувати "національні інтереси" Китаю.

За повідомленням західних ЗМІ, одна китайська діячка, яка представляє насильно відселених у зв'язку з Олімпіадою мешканців міста, подала оформлену за всіма вимогами заявку. Її заарештували служби безпеки і депортували зі столиці.

Справу про репресії в Тибеті розгляне іспанський суд

За два дні до відкриття Олімпіади в Пекіні Верховний суд Іспанії прийняв до розгляду розширений позов тибетських правозахисних організацій до влади КНР. Уперше таке звернення до іспанського суду надійшло 2005 року. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, відповідачами за геноцид тибетського народу повинні були виступити колишній генсек Компартії Китаю Цзян Цземінь, колишній прем'єр-міністр Ді Пен та ще п'ятеро членів керівництва.

За даними позивачів, унаслідок репресій у Тибеті у 1980-90 роках було вбито більше одного мільйона осіб, зруйновано 90 відсотків релігійних і культурних пам'яток. До розширеного позову додані ще й репресії центральної комуністичної влади в березні цього року в столиці Тибету - Лхасі, коли війська та поліція вбили 203 особи, понад тисячу тяжко поранили та заарештували близько шести тисяч людей, які відтоді безслідно зникли. Верховний суд Іспанії тепер повинен вивчити документи та визначити, чи китайська влада справді здійснила акти геноциду та злочини проти людства.

* * *

Споглядання злочинів китайської влади буде тестом на моральну зрілість цивілізованого суспільства. Людство закрило очі на прояви нацизму і провело Олімпіаду 1936 року в Берліні - і вже через три роки почало розплачуватися за це. Тепер ситуація схожа. Все, що відбувається в Китаї, вступає у конфлікт зі шляхетними ідеями Олімпійських ігор, що беруть початок з античної Греції.

ОБВИНУВАЧЕННЯ

Комуністична партія Китаю відповідальна за знищення 80 мільйонів своїх співгромадян упродовж останніх 50 років, у тому числі - загибель кількох тисяч студентів, котрі 17 років тому вимагали демократизації на центральній площі Пекіна - Тяньаньмень. Їх задушили й розстріляли танками.

Китайська влада щороку санкціонує страту тисяч в'язнів не лише за кримінальні, а й за економічні злочини. Смертний вирок можна отримати за 320 пунктами китайського кримінального законодав­ства. Страти настільки масові, що в КНР з 2003 року запровадили пересувні "автобуси смерті", які курсують між містами і виконують присуд за принципом конвеєра. Чотири працівники такого автобуса прив'язують засудженого до страти до нош і вводять смертельну ін'єкцію. Людина помирає через 30-60 секунд.

Практикують публічні розстріли і страти.

За даними організації "Міжнародна амністія", в Китаї щороку страчують 8-15 тисяч осіб. Органи вбитих ідуть на продаж на західні ринки. В окремих випадках нутрощі виймають ще з живої людини.

Біженці з Китаю свідчать, що в глибокій провінції надалі діють концтабори для осіб, які хоч незначним чином піддають сумніву авторитет Компартії Китаю. У таких таборах, починаючи з 2001 року, безслідно зникли 6 тисяч членів забороненої в КНР секти "Фалуньгун". До речі, один із найбільших таких таборів розташовувався у провінції Сичуань, яка була зруйнована землетрусом у травні. Приблизно дві тисячі членів секти утримували у спецшпиталях і використовували як джерела донорської крові і органів.

Олександр Шиманський, Україна Молода

Коментарі ()