Головне

Олімпійський Китай. Де виступатимуть українці

06.08.2008 12:32 217 0
Олімпійський Китай. Де виступатимуть українці

Олімпіаду в Пекіні прийме 31 арена, з них 12 - нові.  Найдорожчий стадіон у світі - лондонський "Вемблі", на його будівництво витратили $1,5 млрд. Китайці за ті ж гроші звели відразу декілька арен. Спорудження шести головних арен Олімпіади обійшлася в $2,5 млрд. Разом з такими шедеврами, як "Водний куб" і "Пташине гніздо".

До 2001-го року в Китаї вже був побудований стадіон до Олімпіади - в місті Гуанчжоу. Але подумали-подумали і вирішили, що потрібне щось більш вражаюче. У 2002-му оголосили тендер, в 2003-му розчистили майданчик, в 2004-му почали будувати. Конкурс виграла швейцарська компанія Herzog & de Meuron, володар Pritzker Priz-2001, "Нобелівської премії в галузі архітектури", і творець мюнхенською Allianz Arena. Так з'явилася головна арена Пекіна-2008 - екстравагантне "Пташине гніздо".

"У людей в Китаї дуже свіже сприйняття, - говорить архітектор Жак Херцог. - Радикальність у них у традиції, поглянете на їх творіння з фаянсу і нефриту. У них немає великого бар'єру між добрим смаком і поганим тоном, між мінімальним і експресивним. Вони готові до найбожевільніших проектів". 

До того ж, за даними Architectural Record, в Китаї виробляється 57,4% бетону і 36,1% сталі у світі. Плюс тут дешева робоча сила. Китай - земля обітована для архітекторів.

За матеріалами "Сегодня"Фото АР та en.beijing2008.cn

Коментарі ()