Головне

Чий буде Кубок трьох націй?

21.07.2008 16:20 604 0
Чий буде Кубок трьох націй?

У суботу, 19 липня, у австралійському місті Перт відбувся третій матч одного з найпрестижніших світових турнірів з регбі - Кубку трьох націй. Участь у турнірі, який існує з 1996 беруть команди Нової Зеландії, Австралії та ПАР. За чутками з 2010 року кубок трьох стане "кубком чотирьох" - до нього може приєднатися Аргентина.

Кубок трьох націй з'явився в 1996 році, коли лідери південної півкулі з регбі - ПАР, Нова Зеландія і Австралія - організували об'єднану федерацію під звучною назвою SANZAR, що приховує в собі абревіатури цих країн. SANZAR випустив два "продукти": Кубок трьох націй (за аналогією з європейським Кубком шести націй - Англії, Уельсу, Шотландії, Ірландії, Італії та Франції) і клубну лігу Супер 14.

Створювався цей турнір з явною комерційною метою. Перший розіграш, в якому новозеландці не залишили суперникам жодного шансу, мав величезний успіх серед глядацької аудиторії. За оцінками фахівців, за більш ніж десять років SANZAR заробив на Кубку близька 360 мільйонів доларів.  Вісім разів турнір вигравали новозеландці і по два рази перемагали південноафриканці і австралійці.

Спочатку команди грали між собою по два рази, проте з 2006 року формат змінився. Тепер збірні проводять по три гри. Переможці міні-серій отримують бонусні очки. Турнір триває з липня до початку вересня.

Долучитися до кубку трьох прагнуть й аргентинці. Останнє прохання південноамериканці подали у цьому місці. Всі чотири команди є лідерами в рейтингу Міжнародної регбійної федерації (IRB).

У першому матчі, який відбувся 5 липня у столиці Нової Зеландії Веллінгтоні, "люди в чорному" ("All Black") - збірна команда цієї океанської країни - перемогли "антилоп" ("The Antelopes") - команду ПАР 19:8 (9:8).

У другому матчі турніру найсильніших регбійних країн південної півкулі 12 липня у новозеландському Дандені "антилопи" взяли реванш - 28:30 (15:17).

Третій матч, у якому австралійські "кенгуру" ("The Kangaroo") приймали "антилоп", закінчився на користь господарів поля - 16:9 (5:3). І вже за п'ять днів у австралійському Сіднеї відбудеться ще одна зустріч цих команд.

За оцінками фахівців, цьогорічним фаворитом турніру є Нова Зеландія, яка перемагала у минулих трьох "Кубках". Основну конкуренцію новозеландцям може скласти ПАР, яка торік виграла Кубок світу. І те, що після першого невдалого поєдинку, "антилопи" змогли відновити "статус кво", говорить про цікаву боротьбу попереду.

Цікаво, що останній раз краща команда світу перемагала в Новій Зеландії десять років тому, а "All Blacks" не знають поразок у 30 домашніх зустрічах.

Не збираються бути хлопчиками для биття і австралійці, які хоч і не знали смаку перемог протягом останніх шести років, проте мають нового амбітного тренера Роббі Дінса.

Цікавим турнір є з того огляду, що він відбувається за новими правилами, які на рік введені в якості експерименту IRB. Нові правила зменшують роль судді у поєдинку, дозволяють гравцям швидше вводити м'яч у гру при деяких зупинках гри тощо. Таке рішення Міжнародної регбійної федерації було викликане бажанням зробити гру більш динамічною для телетрансляцій, а, відповідно, і прибутковішою у фінансовому плані.

Проти нових правил вже виступили англійці, ірландці та валлійці. На думку багатьох фахівців, нововведення підривають основу регбі - боротьбу за зони. Втім, як нові правила відіб'ються на грі, ми дізнаємося вже до середини вересня, коли будуть зіграні останні матчі "Кубку трьох".

Розклад майбутніх матчів такий:

2 серпня, Окленд, Нова Зеландія - Австралія

16 серпня, Кейптаун, ПАР - Нова Зеландія

23 серпня, Дурбан, ПАР - Австралія

30 серпня, Йоганнесбург, ПАР - Австралія

13 вересня Брісбен, Австралія - Нова Зеландія

Коментарі ()