Головне

Міністра спорту поставили на ковзани

28.05.2008 20:58 226 0
Міністра спорту поставили на ковзани

В української федерації фігурного катання з'явився почесний президент. Ним став міністр у справах сім'ї, молоді й спорту Юрій Павленко.

Такі  підсумки звітно-виборчої конференції Української федерації фігурного катання на ковзанах, що відбулась 28 травня.

На посаду президента Федерації переобрано Людмилу Супрун, яка була на чолі федерації останні чотири роки.

Першим віце-президентом став  олімпійський чемпіон 1992 року з фігурного катання Віктор Петренко.

Віце-президентами залишилися начальник відділу зимових видів спорту Мінсім'ямолодьспорту Даніль Амірханов та суддя Міжнародної спілки ковзанярів Владислав Пєтухов.

Ще одним віце-президентом обраний  заступник генерального директора ДП "ВО Південмашзаводу ім. О.М. Макарова" (м. Дніпропетровськ) Віктор Кривенко.

Як говориться в прес-релізі федерації, "учасники конференції зазначили, що звітній період відзначився видатними подіями та здобутками".

"Федерація фігурного катання спільно з державними органами виконавчої влади, Національним олімпійським комітетом України, меценатами та спонсорами досягла значного успіху - до скарбниці національного спорту долучено бронзові медалі, завойовані на зимових Олімпійських іграх 2006 року в Турині", - говориться в прес-релізі.

Звісно, бронза Олени Грушиної та Руслана Гончарова - видатний результат. Але, на жаль, більше українській федерації пишатися нічим.

Наприклад, за ці роки в Україні практично вимерло парне катання. На дорослому і юніорському чемпіонатах країни змагалося, смішно сказати, по 2 пари.

Завдяки "чудовій" роботі федерації з України втекла найкраща парниця Альона Савченко, яка тепер приносить золото й перемоги німцям.

Коли Савченко їхала до Німеччини, федерація, за її словами, вимагала повернути їй костюми й ковзани, які вона купила для Альони.  Тільки повертати довелося небагато - федерація оплатила аж один костюм за всі роки.

Після від'їзду Савченко її тренер Галина Кухар створили новий талановитий дует  Волосожар-Морозов, але цього року сама з розпачем благословила на переїзд його за кордон, зауваживши, що пара має виступати за ту країну, чия федерація б дбала про спортсменів.

Зараз частина лідерів національної збірної України - Задорожнюк-Вербилло, Агафонова-Дунь, Волосожар-Морозов тренуються за кордоном, бо в Україні бракує тренерів, які б могли виховувати чемпіонів.      

Видатний спортсмен, а тепер і віце-президент федерації Віктор Петренко віддає перевагу роботі в США з американськими підопічними. В Америці ж працює і Галина Змієвська, яка виховала двох українських чемпіонів у фігурному катанні (Петренка й Баюл).

Можливо, давши Петренку нову посаду, федерації вдасться навісити йому хоча б кілька українських спортсменів. Але навряд чи від того кардинально зміниться ситуація в українському фігурному катанні.

Так само як навряд чи кардинально вплине на ситуацію в фігурному катанні те, що її почесним президентом стане профільний міністр.

Юрій Павленко, скоріше за все, знайомий з фігурним катанням як глядач, а тому, скоріше за все, у своїй роботі по відношенню до федерації буде спиратися на думку Даніля Амірханова, а отже фактично при владі залишиться старе сімейство.

У кращому випадку наявність міністра на чолі федерації дозволить фігуристам десь вибити нову ковзанку, оскільки давно експлуатовану ними "Крижинку" збираються закрити на капремонт років так на три.

Єдиний хороший лід для професійного катання під Києвом є в броварському "Терміналі". Коштує він, правда, в тричі дорожче, ніж "Крижинка". Але, напевно, на рівні міністра можна вибити додаткові асигнування на ковзанку для національної збірної, а також на ковзанки в інших містах. Можливо,  дніпропетровський лід проспонсорує новий віце-президент Кривенко.

Без цього "підстав сподіватися на виховання достойного резерву, який гідно представлятиме Україну на майбутніх Олімпійських іграх у Ванкувері", немає ніяких.

Фото з сайту НОК та europa-centre.com

Коментарі ()