Головне

Львів чекає на Топалова і Камського!

17.05.2008 17:54 635 0

Півфінальний поєдинок чемпіонату світу між екс-чемпіоном Веселіном Топаловим (Болгарія) і переможцем Кубку світу Гатою Камським (США) пройде у Львові. Матч відбудеться у палаці Потоцьких з 26 листопада по 11 грудня 2008 року.

Переможець матчу отримає право на участь у поєдинку за звання чемпіона світу з тим, хто виявиться сильнішим у іншої півфінальній парі, Вішванатаном Анандом (Індія) або Володимиром Крамником (Росія). Матч між ними відбудеться у Бонні з 14 жовтня по 2 листопада.

Призовий фонд поєдинку у Львові складе 750 тис. доларів. Вся ця сума буде розділена між гравцями - умови гідні чемпіонського турніру.

Спочатку проведення матчу Топалов-Камський планувалося у Болгарії, а призовий фонд, який пропонувався болгарською стороною, складав 150 тис., потім з'явилася цифра у $250 тисяч.

Але менеджер Гати Камського Олександр Черненко - український бізнесмен, який зараз мешкає у Києві - зумів зібрати як мінімум 1 млн. доларів (сума крім призового фонду включає ще й відрахування ФІДЕ і організаційні витрати).

"Я це роблю не лише для того, щоб підтримати Гату, але і для того, щоб повернути Львову його добре шахове ім'я. Це місто, яке дало світу Леоніда Штейна, Віктора Карта, Олександра Бєлявського, Адріана Михальчишина, Олега Романішина, Марту Литінську, Зою Лельчук, я вже не говорю про Василя Іванчука. Я принципово хочу, щоб шахова подія, до якої буде прикута увага усього світу, проходила саме у Львові. Щоб світ побачив: Україна може проводити матчі на гідному рівні. Що в Україні можна провести "Євро-2012" на гідному рівні. Я хочу, щоб матч відбувся у Львові тому, що Львів - кузня шахових кадрів не лише колишніх, діючих, але і майбутніх," - зазначає Олександр Черненко в інтерв'ю ChessPro.Ru.

"Я хочу, щоб матч пройшов у Львові, ще і тому, що зараз там йде боротьба за збереження легендарного шахового клуб на площі Ринок. Його хочуть відібрати у шахістів, і я вважаю це вкрай ганебним фактом. Два тижні тому, коли був у Львові, я обговорював цю тему з Олегом Романішиним (відомий український гросмейстер - авт.). Я запропонував йому стати головою оргкомітету з проведення матчу Топалов-Камський".

"Тому для мене це підтримка одночасно і гросмейстера Камського, і міста Львова, і шахової України. Вважаю, лише голосно заявивши про себе, можна підтримати шахістів Львова і України. Як говорять на Україні: "Мертвi бджолі не гудуть". Коли буде гудіння, коли буде рух, тоді можна буде відродити минулі шахові традиції цього унікального світового шахового центру" - зазначає менеджер Гати Камського.

Таким чином, матч відбудеться у нейтральній країні, на чому наполягав Гата Камський. Та й менеджер Топалова Сільвіо Данилов, так само як і сам екс-чемпіон, неодноразово повторювали, що краще грати на нейтральній території, щоб ні в кого потім не виникало претензій.

Коментарі ()