Головне

Іванчук з перемоги розпочав гру на турнірі M-tel masters. ФОТО

09.05.2008 05:28 366 0
Іванчук з перемоги розпочав гру на турнірі M-tel masters. ФОТО

У столиці Болгарії Софії розпочався турнір M-tel masters, що є одним з чотирьох турнірів великого шолому поряд з Вейк Ан Зеє, Морейла/Лінарес та Мехіко сіті. Переможці цих турнірів грають між собою на фінальному турнірі у Більбао у вересні.

Участь у церемонії відкриття турніру брав президент Болгарії Георгій Прванов.

Окрім двох місцевих гросмейстері Веселіна Топалова та Івана Чепарінова, організатори запросили Левона Ароняна з Вірменії, азербайджанського гросмейстера Теймура Раджабова, китайця Бу Сянджи та українця Василя Іванчука.

Турнір має високу 20-ту категорію. Середній рейтинг гравців - 2737. Шахісти зіграють по 10 партій: білими та чорними з кожним суперником.

Турнір грається за так званими "софійськими правилами", які покликані боротися з гросмейстерськими нічиїми. Шахістам не дозволяється пропонувати нічию безпосередньо своїм опонентам, всі переговори на цю тему ведуться через головного арбітра. За минулі три роки ці правила стали досить популярними, поступово ФІДЕ бере їх на озброєння. (Так і турнір у Баку, що завершився нещодавно, проводився за такими правилами).

Ще одна цікава деталь - учасники турніру грають у спеціальному звуконепроникному десятитонному скляному куполі, встановленому у центрі зали.

Головний фаворит турніру - Веселін Топалов (4-й номер у рейтингу ФІДЕ), що тричі перемагав на цьому турнірі. Перемога в M-tel masters важлива для Топалова не лише як продовження красивої серії (чотири з чотирьох), але і з точки зору підготовки до півфінального матчу за звання чемпіона світу з Гатою Камським.

Цілком успішну конкуренцію Топалову може скласти 6-й номер у рейтингу ФІДЕ Левон Аронян.

Василь Іванчук (13-й у рейтингу ФІДЕ) також має реальні шанси поборотися за перемогу. Основна проблема українського шахіста - нерівна гра. Львівський гросмейстер може зіграти геніальну партію і блідо виступити наступного дня. Але коли, як кажуть, "гра пішла", зупинити його дуже і дуже непросто.

До того ж Іванчук після командного чемпіонату Росії зробив невелику паузу (пропустивши Гран-прі ФІДЕ в Баку), щоб відпочити і краще підготуватись до болгарського турніру.

Іванчук проти своїх опонентів
УчасникЗагаломПеремогиНічиїПоразки
Топалов297814
Аронян13724
Раджабов10127
Чепарінов3111
Бу Сянджи1010

У першому турі всі три партії виявились результативними:
Раджабов - Іванчук 0:1
Аронян - Топалов 0:1
Чепарінов - Бу Сянджи 1:0

Турнірне становище після першого раунду
МісцеУчасникРейтингКраїна123456ОчкиПеремоги
1Чепарінов Іван2695Болгаря**    11,01
 Іванчук Василь2740Україна **  1 1,01
 Топалов Веселін2767Болгарія  **1  1,01
4Аронян Левон2763Вірменія  0**  0,00
 Раджабов Теймур2751Азербайджан 0  ** 0,00
 Бу Сянджи2708Китай0    **0,00

У другому турі будуть зіграні партії:
Топалов - Іванчук
Сянджи - Раджабов
Аронян - Чепарінов

Коментарі ()