Головне

ЧС-2013. Фінал. Швейцарія - Швеція 1:5. "Тре крунур" зупинили швейцарську "казку". ВІДЕО

20.05.2013 01:55 1028 0
ЧС-2013. Фінал. Швейцарія - Швеція 1:5. "Тре крунур" зупинили швейцарську "казку". ВІДЕО

Швеція виграла хокейний Чемпіонат світу 2013-го року. У фінальній зустрічі "Тре крунур" з рахунком 5:1 здолали головну сенсацію турніру - швейцарців. Олімпійські чемпіони брати Седіни додали у свою колекцію золото світової першості.

Нагадаємо, що поєдинок у групі завершився перемогою Швейцарії 3:2, але тоді брати Седіни грали за "Ванкувер" у плей-офф НХЛ.

Матч розпочався без розвідки. З перших хвилин Швейцарія захопила ініціативу. Деніс Холленштайн мав реальну можливість відкрити рахунок. Перший його кидок парирував Юнас Енрот, а на добивання не вистачило сил. І все ж підопічні Шона Сімпсона домоглися свого. Роман Йозі проїхав від синьої лінії практично до самих воріт, по ходу обігравши трьох гравців Швеції, і пробив з незручної руки не сильно, але точно між щитків Енрота - 1:0.

Після шайби Йозі команда Сімпсона за інерцією провела ще кілька непоганих атак, але чи не перший кидок у ствір воріт ветерана Мартіна Гербера став гольовим. Фредрік Петтерссон на віражі втік від опіки на лівому колі вкидання і розрядив свою гармату, закритий своїми і чужими гравцями Гербер накрити шайбу не зміг, а захисник Ерік Густафссон, який підключився до атаки другим темпом, з близької відстані розстріляв ворота суперника - 1:1.

Ініціатива на льоду цілком перейшла до "Тре крунур", а вилучення Андреса Амбюля дозволило команді Пера Мортса вийти вперед у рахунку. Даніель Седін віддав передачу, а його брат Хенрік на льоту зловив шайбу й у дотик переправив її у ворота. Три кидки - дві шайби, що ще раз говорить про чудову реалізацію збоку шведів.

Другий період команди розпочали спокійніше. Шведи подій не форсували, граючи по рахунку. Швейцарія ж намагалася пресингувати в середній зоні, але господарі турніру грамотно контролювали шайбу. На 31-й хвилині вилучення у матчі заробили шведи, але реалізувати свою першу чисельну більшість підопічні Сімпсона не змогли. Свою чисельну перевагу мали і шведи, але вилучення Холленштайна команді Мортса також не вдалося матеріалізувати у закинуту шайбу.

На початку заключної третини гри хороший момент був у Рафаеля Діаза, але його кидок впевнено нейтралізував Енрот.

Але, мабуть, до фіналу свій ліміт везіння на цьому турнірі Швейцарія вже вичерпала. Подарунок від Юхана Франссона у вигляді ще двох хвилин штрафу за атаку Рето Зурі міг завершуватися капітуляцією Енрота - шайба після кидка Морріса Тракслера прослизнула поруч з дальньою стійкою - а незабаром після того, як склади зрівнялися, "Тре крунур" вирішили в цьому матчі якщо не все, то дуже багато чого. Жюльєн Воклер обрізався на власній синій лінії під тиском Габріеля Ландескога, капітан "Колорадо Евеланш", зблизившись з Гербером, наніс не найскладніший кидок, Мартін шайбу не притиснув, а тут як тут на добиванні з’явився Сімон Яльмарссон, який з метра переправив шайбу у порожні ворота.

За чотири хвилини до фінальної сирени шведи ще двічі розписалися у воротах суперника. Спочатку Хенрік Седін видав красиву діагональ через всю зону, шайба на п'ятачку потрапила в ковзан Луї Еріксону і залетіла у сітку. А трохи пізніше все той же Хенрік встановив остаточний рахунок - 5:1, вразивши вже порожні ворота суперника, коли Шон Сімпсон пішов ва-банк і випустив шостого польового.

Шведська збірна стала чемпіоном світу в дев'ятий раз у своїй історії і вперше з 2006-го року. Востаннє команда, що приймала світову першість, здобувала перемогу у 1986-му році. Швейцарці завоювали для своєї країни друге срібло і десяту медаль в цілому.

Збірна США вшосте завоювала бронзові медалі Чемпіонату світу з хокею. У матчі за третє місце американці у серії післяматчевих буллітів здолали фінів з рахунком 3:2.

Вперше з 2004-го року американці здобули комплект медалей. Фінляндія Юккі Ялонена другий рік поспіль задовольняється лише четвертим місцем.

"Зоряно-смугасті" почали зустріч з місця в кар'єр, відкривши рахунок вже на 58-й секунді. Девід Мосс на дальньому п'ятаку зловив шайбу, опустив її на лід і переадресував на Пола Штястни, який поділився снарядом з Крейгом Смітом, котрий скористався своїм шансом на всі сто відсотків. А під завісу першого періоду закинутою шайбою відзначився і сам капітан - Полу Штясни асистував Джейкоб Троуба.

Після перерви команди не виправдали очікувань нейтральних уболівальників, жодного разу не вразивши ворота один одного, проте в середині третьої 20-хвилинки фіни повернули боржок супернику - 2:2. Спочатку Гранлунд увійшов з шайбою у чужу зону, зробив скидку під синю лінію на Оссі Вяянянена, а чергував на п'ятаку Корпікоскі, який підправив снаряд у сітку, скориставшись незручним для суперника рикошетом від Сміта.

Закинута шайба подіяла на "Суомі" прямо-таки чарівним чином - через лічені хвилини Аалтонен втік на побачення з Гібсоном, але не кинув як слід, а ще кілька разів молодому голкіперу доводилося справді рятувати своїх партнерів. Але MVP молодіжного чемпіонату світу в Уфі був безсилий, коли за справу взявся Маркус Гранлунд: талановитий форвард, перший сезон якого за океаном склався не найкращим чином, отримав каучуковий диск у куті майданчика, немов тренувальну фішку обійшов Степлтона і приїхав на п'ятак, де знову ж таки абсолютно вільний Корпікоскі вдруге загнав шайбу за лінію, оформивши дубль.

Сирена, що сповіщає про закінчення третього періоду зафіксувала нічийний результат. Не виявив переможця і овертайм. А в серії буллітів переможний кидок наніс американець білоруського походження Алекс Гальченюк.

Матч за 3-є місце, Стокгольм (Швеція)

Фінляндія - США 2:3 Б (0:2, 0:0, 2:0, 0:0, 0:1)
0:1 - Сміт (Штястни, Мосс) 0:58.
0:2 - Штястни (Троуба, Сміт) 15:58 ГБ
1:2 - Корпікоскі (Вяянянен, Гранлунд) 48:56
2:2 - Корпікоскі (Гранлунд, Контіола) 52:18
Вирішальний булліт: Гальченюк
Воротарі: Раанта - Гібсон

Коментарі ()