Головне

ЧС-2013. Швеція у драматичному поєдинку проходить Канаду. Огляд чвертьфіналів. ВІДЕО

17.05.2013 06:54 918 0
ЧС-2013. Швеція у драматичному поєдинку проходить Канаду. Огляд чвертьфіналів. ВІДЕО

Збірна Швейцарії здобула восьму перемогу поспіль у межах Чемпіонату світу з хокею, який відбувається у Швеції та Фінляндії. Перегравши збірну Чехії з мінімальною перевагою, швейцарці вдруге в історії пройшли у півфінал світової першості.

Перший небезпечний момент трапився біля воріт швейцарців після кидка Іржі Тлусти, але пробити Мартіна Гербера форварду "Кароліни" не вдалося.

Перші декілька хвилин матчу команди грали обережно, але ініціативою володіли чехи, однак на п'ятій хвилині рахунок у протистоянні відкрили підопічні Шона Сімпсона. Деніс Холленштайн спокійно вкотився в зону суперника і кинув з незручної руки, Павелец з першим кидком впорався, проте форвард з другої спроби таки заніс шайбу у ворота - 1:0.

Команда Швейцарії після цього успіху додала в атаці та заволоділа територіальною перевагою. Гра була якщо не в зоні чехів, то у безпосередній близькості від неї.

Спробувати себе в атаці чеські хокеїсти змогли після того, як двохвилинний штраф отримав Рето Сурі, проте реалізувати більшість не зуміли. А ось сам Сурі мав хорошу можливість збільшити рахунок у матчі. Нападник вийшов з лавки штрафників, отримав передачу на хід, викотився на побачення з Павелецем, проте переграти голкіпера клубу "Вінніпег Джетс" не зумів.

Пограла у більшості і команда Сімпсона - однак було це вже після першої перерви, та й результат вийшов трохи іншим. Дві хвилини Тлусти залишилися нереалізованим, проте коли на лавку для оштрафованих відправився Петр Губачек, один з небагатьох представників НХЛ у Швейцарії Роман Йозі з близької відстані розстріляв Павелеца - 2:0.

Не бажаючи відпускати суперника, чехи взяли гру у свої руки та побігли відіграватися. Здавалося, що НХЛівська трійка форвардів Тлусти - Флайшман - Плеканец лід не залишала. Непогані моменти виникали у Іржі Гудлера, але Мартін Гербер і компанія ціною неймовірних зусиль вистояли.

Скоротити відставання підопічні Гадамчіка зуміли на 46-й хвилині, коли друге вилучення Сурі зумів реалізувати Зденек Кутлак. Після цієї шайби чехи вже не злазили з воріт суперника, штурмуючи їх усіма доступними шляхами. Однак більшого чеським хокеїстам досягти не вдалося, незважаючи на заміну голкіпера за хвилину до фінальної сирени.

Таким чином, збірна Швейцарії вперше з 1998-го року вийшла у півфінал Чемпіонату світу, де зіграє з командою США, яка обіграла Росію. Зазначимо, що раніше ні Швейцарія, ні США у фіналах світових першостей не грали.

1/4 фіналу, Стокгольм (Швеція)

Швейцарія - Чехія 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
1:0 - Холленштайн (Блінденбахер, Сурі) 5:45
2:0 - Йозі (Гарднер, Діаз) 33:08 ГБ 
2:1 - Кутлак (Плеканец, Ворачек) 45:29 ГБ
Воротарі: Гербер - Павелец

У третьому чвертьфіналі Чемпіонату світу збірна Фінляндії у Гельсінкі зломила опір команди Словаччини - 4:3.

Словаки почали матч активно, провели кілька атак у фінській зоні, в одній з яких навіть знесли ворота. Втім, перша ж атака господарів турніру обернулася для підопічних Владіміра Вуйтека пропущеною шайбою. Фіни швидко перетнули майданчик і відкрили рахунок, а автором шайби став Оссі Вяянянен.

Після пропущеної шайби словаки явно підсіли. Протягом практично всього періоду підопічні Юкки Ялонена "катали" суперників як хотіли, особливо коли ті залишилися у меншості після вилучення Марко Даньо за удар ліктем Лассе Кукконена. В одному з моментів лише блискуча реакція захисника Рене Видарени врятувала Растіслава Станю від пропущеної шайби, а Сакарі Салмінен через мить не влучив у порожні ворота з лівого кола вкидання.

Словаки зуміли відбитися у меншості, але пропустили в рівних складах. На 10-й хвилині широка атака фінів при вході у зону суперника завершилася передачею Янне Песонена на Петрі Контіолу, який викотився на Станю і майстерно переграв того - 2:0. Ще через шість хвилин Контіола оформив дубль, закинувши третю шайбу у ворота словацької збірної.

Лише після третього голу Фінляндія зменшила оберти. Словаччина почала частіше контролювати шайбу, а під кінець періоду Томаш Сурови міг скорочувати відставання в рахунку, але за Антті Раанту зіграла стійка.

Другий період був дзеркальним відображенням першого. Цього разу на льоду було видно тільки одну збірну - Словаччини. Початок приголомшливому камбеку на 26-й хвилині поклав Міхел Міклік, який кинув кистьовим майже від синьої лінії. Раанта кидок явно проспав - 3:1. Через шість хвилин Андрей Секера також від синьої лінії точно під поперечину фінських воріт закинув другу шайбу. Могли словаки забивати і втретє, але після пострілу Лібора Гудачека за Раанту знову заступилася стійка воріт.

Фінський жах, який змінив жах словацький після першого періоду, продовжився на початку третього відрізку матчу. Вже на 30-й секунді Браніслав Мезеї розрядив свою гармату від синьої лінії, Раанта вже традиційно втратив шайбу з виду, а вона тим часом рикошетом від бортика з-за воріт вилетіла назад, Бранко Радівоєвіч у падінні прокинув її через п'ятак, а Сурови добив каучуковий диск у сітку - 3:3!.

Підопічні Вуйтека відчули фінську кров і продовжили активно насідати на ворота суперника. Психологічна перевага була на боці словацьких гравців, які могли зовсім виходити вперед після того, як Контіола відправився відпочивати на дві хвилини, але реалізувати чисельну перевагу їм не вдалося.

На десятій хвилині заключної третини гри фіни провели блискавичну атаку, яку завершив кидок під поперечину від Юхаматті Аалтонена, який і встановив остаточний рахунок у матчі - 4:3. Таким чином, у півфіналі турніру команда "Суомі" зіграє з переможцем пари Канада - Швеція.

1/4 фіналу, Гельсінкі (Фінляндія)

Фінляндія - Словаччина 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)
1:0 - Вяянянен 1:31
2:0 - Контіола (Песонен, Аалтонен) 9:49
3:0 - Контіола (Аалтонен) 15:44
3:1 - Міклік (Мезеї, Кукумберг) 25:03
3:2 - Секера (Мезеї, Гудачек) 32:17
3:3 - Сурови (Радівоєвіч, Мезеї) 40:30
4:3 - Аалтонен (Контіола, Песонен) 48:13
Воротарі: Раанта - Станя

І нарешті в останньому чвертьфіналі Чемпіонату світу з хокею збірна Канади у серії післяматчевих буллітів програла команді Швеції з рахунком 2:3.

Команди почали зустріч дуже активно, щоправда, перші дві хвилини матчу глядачі спостерігали лише багато наполегливої боротьби і жорстких зіткнень, а до кидків справа не доходила зовсім. Перший момент у зустрічі створили шведи. Після кидка партнера по команді Оскар Ліндберг підставив ковзан, але Майк Сміт загрозу ліквідував.

Канадці відповіли атакою зі свого боку, але кидок Джордана Еберле Юнас Енрот парирував, а Ерік Стаал просто не потрапив у ствір воріт. Першу половину стартового періоду команди провели на помилках, обопільні офсайди, втрати шайб на синій лінії - ось в цілому і все, чим могли похвалитися обидва колективи.

На 16-й хвилині травму отримав Ерік Стаал. Александер Едлер грубо зіграв коліном проти форварда "Кароліни" і був покараний штрафом 5+20. У підсумку Ерік гру продовжити не зміг. Свою більшість підопічні Лінді Раффа в першому періоді не реалізували, як і не скористалися двохвилинним штрафом Ендрю Ледда шведи.

Нулі на табло протрималися недовго - через дві хвилини після виходу на другий період Стівен Стемкос вдало підправив шайбу після кидка Стефана Робіди, реалізувавши таким чином штраф Едлера. Чергова, вже сьома, шайба форварда "Тампи-Бей" на турнірі, вже через п'ять хвилин могла трансформуватися у восьму - Стівен вискочив на побачення з Енротом, але програв дуель голкіперу "Баффало".

Період закінчився тим, що разом із сиреною у ворота збірної Швеції влетіла друга шайба. Але після перегляду повтору арбітр констатував - шайба була закинута після сирени. Шайби у роздягальню у Канади не вийшло.

У заключній третині гри підопічні Пера Мортса віддали всі сили на атаку. Раз за разом хокеїсти збірної Швеції билися об захисні редути канадців. Хід матчу порушив Клод Жиру, який отримав двохвилинне вилучення за затримку часу. На реалізацію більшості вийшов Ніклас Даніельссон, який потужно кинув від синьої лінії поміж щитків голкіперу канадців - 1:1. А п'ять хвилин потому нападник празького "Лева" повторив трюк: кидок від синьої лінії, вдала гра на п'ятачку Луї Ерікссона - і шведи вже попереду!

Залишалося вистояти, але проти розлючених канадців "Тре Крунур" протрималися менше хвилини: Клод Жиру підкараулив відскок і зрівняв рахунок у зустрічі, виправив тим самим свою помилку перед партнерами. До кінця матчу залишилося десять хвилин, і суперники вже почали грати овертайм - кожна помилка могла стати останньою.

В овертаймі хокеїсти також діяли злагоджено в обороні - серйозних шансів для взяття воріт команди один одному не надали. 10-хвилинний овертайм переможця також не виявив, і останній півфіналіст визначився у серії буллітів, у якій точнішими виявилися господарі турніру. Переможний булліт реалізував Фредрік Петтерссон, який і вивів збірну Швеції у півфінал, де вона зустрінеться з Фінляндією.

1/4 фіналу, Стокгольм (Швеція)

Канада - Швеція 2:3 Б (0:0, 0:0, 2:2, 0:0, 0:1)
1:0 - Стемкос (Робіда, Ледд) 20:45 ГБ
1:1 - Даніельссон (Х. Седін, Д. Седін) 45:41 ГБ
1:2 - Ерікссон (Даніельссон, Д. Седін) 49:35 ГБ
2:2 - К. Жиру (Ледд) 50:50
Вирішальний булліт: Петтерссон
Воротарі: Сміт - Енрот, Маркстрьом

Нагадаємо, у першому матчі чвертьфіналу збірна США декласувала чинних чемпіонів росіян.

Коментарі ()