Головне

В'ячеслав Завальнюк: Федерація хокею України веде напружені переговори з клубами КХЛ

23.01.2009 14:26 988 0
В'ячеслав Завальнюк: Федерація хокею України веде напружені переговори з клубами КХЛ

В'ячеславе, ви були присутні на засіданні керівників клубів чемпіонату Росії. І там звернулися з проханням до керівництва російської ліги. У чому полягало ваше прохання?

Наше прохання полягало в тому, щоб з нас зняли зобов'язання щодо прийому, проживання і харчування суперників - російських команд. Зрозуміло, що зараз скрізь економічна криза, вона охопила всі галузі, у тому числі і хокей.

Коли "Сокіл" вирушає на ігри до Росії, він сам оплачує проживання, проїзд і харчування?

Звичайно. Всі витрати з виїздами оплачує наш клуб. Розповім передісторію: коли ми прийшли у Вищу лігу, там вже змагалися клуби з Казахстану. Саме вони придумали ось цю проплату виїздів російських команд, а нам вже довелося погодитися з цим. Розумієте, ми дуже хотіли грати у Вищій лізі, тому і погодилися на такі умови. Проте, бюджети клубів Вищої ліги не такі великі, як у команд КХЛ, тому додаткові витрати на забезпечення прийому суперників важким тягарем лягають на клуби.

Оплата прийому російських команд - велика сума для "Сокола"?

Я можу трохи помилитися, але ця сума займає близько 20% всього бюджету "Сокола". Ми могли б ці гроші витратити на потреби клубу і команди. Повірте, є дірки, які клубу потрібно підлатати.

Якщо вже згадали про фінанси, то була інформація, що в "Соколі" не виплачуються преміальні.

З преміальними у нас справді проблеми. Можу помилитися, але ми виплатили преміальні тільки за п'ять-сім матчів. Водночас зауважу, що зарплату ми платимо повністю. Бувають, звичайно, затримки, але це не тенденція, а, швидше, винятки з правил.

Як гравці команди реагують на таку ситуацію?

Звичайно, всім це неприємно, але всі розуміють, що не все так просто. Але, керівництво команди сказало, що вони погасять цю заборгованість. Тобто, про ці преміальні ніхто не забув, їх виплачуватимуть.

Отже, не можна сказати, що останні невдачі "Сокола" у Вищій лізі пов'язані з перебоями у фінансуванні команди?

Ні. Може десь це і впливає, але не настільки, щоб "Сокіл" через це програвав. Невдачі трапляються з вини багатьох чинників, серед яких моральна і фізична втома.

До того ж, ми зараз намагаємося підготуватися до відбіркових ігор Олімпійського турніру, тому склад "Сокола" практично повністю перекроєний.

Фінансова криза дуже вплинула на плани "Сокола" в цьому сезоні?

Поки вона ніяк не вплинула. Наші завдання залишилися колишніми - увійти в трійку кращих команд Вищої ліги. Одне завдання, правда, ми не змогли виконати - пробитися до фіналу Континентального кубку.

Завальнюк: У КХЛ в наступному сезоні "Сокіл" грати не буде 
А на трансфери клубу криза вплинула?

У нас є резерви для зміцнення складу і без купівлі нових гравців, маю на увазі гравців другої команди "Сокола". До того ж, "Сокіл" є базовою командою збірної, в якій ми хотіли зібрати всіх найсильніших українських хлопців, які б постійно грали і були на очах у головного тренера збірної Олександра Сеуканда.

Добре, тоді таке запитання, де гратиме "Сокіл" наступного сезону - у Вищій лізі чемпіонату Росії чи в білоруській Екстралізі?

Жодної впевненості, що "Сокіл" гратиме в наступному сезоні у Вищій лізі, поки немає. Всі питання вирішуватимуться навесні. Після закінчення сезону збереться керівництво клубу, ми розумітимемо, який у нас буде бюджет на наступний сезон, які завдання нам доведеться вирішувати, і тоді визначатимемося з тим, в якій лізі "Сокіл" змагатиметься. Вестимемо переговори, як з російською стороною, так і з білоруською.

Тобто, поки про участь у Континентальній хокейній лізі мова не йде?

Ні, в КХЛ в наступному сезоні "Сокіл" грати не буде. Плани брати участь у КХЛ у нас є, але це не найближче майбутнє. Дай Боже, щоб ці плани здійснилися за два-три роки. Для українського хокею це буде величезний прорив.

Тоді останнє питання: у лютому збірна України братиме участь у відбіркових іграх на Олімпіаду у Ванкувері. Чи побачимо ми в її складі українських "НХЛівців"?

Розмови з нашими гравцями, звичайно ж, були. Але в лютому жоден з "НХЛівців" не зможе допомогти збірній України. Не тому, що вони не хочуть грати за Україну. Просто, жоден клуб НХЛ ніколи не відпускав гравців на відбірні матчі. Вони навіть на Олімпіаду і на Чемпіонат світу не відпускають хокеїстів. Тільки після того, як команда закінчила сезон, гравці можуть приєднатися до своїх національних команд.

 "Сокіл" є базовою командою збірної
А чи зіграють за збірну українські хокеїсти з КХЛ?

Ми постійно з ним на зв'язку. Спілкуємося по три-чотири рази на день. Всі хлопці, а це сім хокеїстів, мають величезне бажання допомогти збірній України.

А як клуби КХЛ, в яких виступають українці, реагують на той факт, що в лютому вони не зможуть розраховувати на українських гравців? Чи немає якогось непорозуміння з боку цих клубів?

Звичайно, є. Але, Федерація хокею України веде напружені переговори з клубами КХЛ, і, завдяки хорошим особистим стосункам з власниками цих команд, думаю, нам вдасться домовитися про те, щоб росіяни відпустили на певний період українських збірників.

ПіК України

Коментарі ()