Головне

Ірина Дерюгіна: "Я не хочу вірити, що до дискваліфікації причетна Росія"

30.05.2008 14:04 993 0
Ірина Дерюгіна: "Я не хочу вірити, що до дискваліфікації причетна Росія"

Тренер збірної України з гімнастики розповіла "Газете по-киевски", як буде боротися з рішенням Міжнародної федерації відсторонити її на вісім років від змагань

- Хто і коли буде розглядати вашу апеляцію?

- Дата ще невідома. Швидше за все, це буде в червні.

- Ви залучили серйозну команду юристів?

- Так, і аналітиків, консультантів, менеджерів... Це іспит і для Федерації гімнастики України, і для Міністерства молоді і спорту, і для Національного Олімпійського комітету, для всіх наших спортсменів і тренерів на уміння відстоювати міжнародний авторитет спортивної України.

Якщо в когось є до нас претензії, нехай відкрито заявить про це на судовому засіданні. Обвинувачення обґрунтовані - виходить, покарання має бути. Якщо ж претензії надумані, з ознаками корупції, то ці люди повинні відповісти по всій суворості закону.

- Які шанси, що апеляція буде задоволена?

- Не беруся робити прогнози. Але можу сказати точно: FIG не надав фактів щодо будь-яких порушень. Кимось штучно створена таємниця, і під її покривом намагаються зробити  мене винною в чомусь серйозному. Це давно випробуваний прийом проти тих, хто має свою думку і відкрито її висловлює.

Більш того, Президентська комісія не мала права ухвалювати таке рішення. Мене вибрав Конгрес міжнародної федерації гімнастики, і тільки він може позбавити мене мого статусу. Тому я подала апеляцію, обвинувачуючи керівництво FIG у неправомірних діях, а не з метою виправдати себе.

- Чи є у вас союзники в FIG? Або цехова солідарність тут не в пошані?

- Ніхто з національних федерацій не розуміє, що відбулося насправді, за що покарали Дерюгіну. Але усі мовчать... І це найстрашніше!

Так, цехова солідарність тут не в пошані. Але це поки...

- Чи відчуваєте ви причетність Росії до цього скандалу? Інакше кому може бути вигідний розгляд?

- Я не хочу в це вірити. Завжди вважала і буду вважати, що справжню перемогу можна добути тільки на спортивному помості, а не в кулуарах...


- Чи збираєтеся ви ініціювати аналогічний розгляд із приводу поведінки і висловлювань керівництва російської збірної?

- Ні. Я і права такого не маю. Але якщо комусь здається, що такі висловлення кривдять особисто його або організацію, то для цього є суд. Тільки він має дати оцінку будь-яким діям. І тільки після рішення суду будь-яка комісія може робити висновки.

Мені відомо, що проти старшого тренера збірної команди Росії з художньої гімнастики FIG також почав дисциплінарний розгляд. Я категорично проти таких "розборок", особливо за висловлювання!

- У вердикті FIG говорилося про відсторонення вас від тренерської діяльності. Невже федерація дійсно має право закрити тренерові доступ до своїм підопічних? І як вони можуть контролювати цю заборону?

- Ні, рішення Президентської комісії - це певного роду розпорядження для організаторів змагань. Тобто, мені не повинні видавати акредитацію, що дозволяє знаходитися в так званій спортивній технічній зоні. За аналогією з футболом, коли тренерові дозволяють дивитися матч тільки з трибуни.

Таке покарання все одно послаблює команду, адже тренер позбавлений можливості надавати підтримку спортсменові.

Але Суд України заборонив застосовувати будь-які дії президентові і генеральному секретареві FIG, поки йде судове розслідування. І організатори змагань у будь-якій країні зараз поставлені в складне становище - з одного боку, вони зобов'язані виконувати рішення суду, а з іншого, рішення FIG для них є внутрішньою інструкцією. Я спробую не створювати проблеми організаторам. Але коли ситуація буде стосуватися інтересів нашої збірної і престижу країни, буду вимагати від них безумовного виконання рішень суду. Наприклад, я не поїхала на Кубок світу в Мінськ - це хоч і важливі змагання були, але не визначальні. А от на чемпіонат Європи в Італії я приїду обов'язково. Відповідні документи Мін'юст України вже направив і в Міністерство юстиції Італії, і в організаційний комітет чемпіонату Європи, і в Міжнародну федерацію гімнастики. Ці організації повинні виконувати рішення суду - відповідно до міжнародних конвенцій!

- Виходить, ви і на Олімпіаду поїдете як тренер нашої збірної? Навіть якщо ситуація до того часу не вирішиться?

- Так, я обов'язково поїду в Пекін! Упевнена, до цього моменту всі порушення з боку керівництва FIG будуть усунуті або самою федерацією, або судовим рішенням.

У будь-якому випадку, на Олімпіаді з Ганною Безсоновою, Наталею Годунко й іншими нашими гімнастками як тренер буде Альбіна Миколаївна Дерюгіна.

- Цей скандал уплинув на психологічний стан спортсменок?

- Деякою мірою так. Але ми робимо все можливе, щоб він якнайменше позначився на гімнастках. Зате спортивної злості тільки додалося.

- Чим займетеся, якщо рішення FIG усе-таки залишиться в силі?

- Я навіть не допускаю думки, що можу програти. Я упевнена у своїй перемозі, навіть якщо проти мене будуть грати без правил і норм закону.

FIG - це усього лише організація, що проводить міжнародні змагання і сприяє популяризації цього виду спорту. Але сама гімнастика існує незалежно від дій або позиції FIG.

- Художня гімнастика усе більше занурюється в скандали. Чому? І що треба змінити?

- Насамперед, повинне бути чітке розуміння критеріїв, за якими можна оцінити виступ. Причому ця ясність повинна бути зрозуміла не тільки суддям, але й глядачам. Судді своїми оцінками повинні підтверджувати думку більшості глядачів. Але для цього потрібно проробити величезну роботу. Проводити професійний системний аналіз під час і після змагань. Видавати інформаційно-методичний матеріал для суддівського корпусу. Проводити так звані exit-poll серед глядачів після закінчення змагання.

Мої висловлення іноді озвучують якісь фрагменти цієї програми. Але, напевно, вони не усім подобаються, хтось не хоче змін...

Коментарі ()