Головне

З Сельтою Шахтар був на висоті. Огляд іноземної преси

17.02.2017 17:23 4200 0
З Сельтою Шахтар був на висоті. Огляд іноземної преси

Напередодні діючий віце-чемпіон України здобув виїзну перемогу в рамках стадії 1/16-ї Ліги Європи, й тепер має гарні шанси на вихід у наступний раунд. Чемпіон звертається до публікацій іспанських ЗМІ, які дали свою оцінку баталії українського та клубу з міста Віго.

Регіональна газета La Voz de Galicia сконцентрувалася на речах, які до футболу мають дотичне значення. Схоже, акул пера цього ЗМІ вельми цікавила тема вболівальницька. "…Ще до початку матчу на трибунах було добре чутно зо два десятки шанувальників Шахтаря португальської національності. Ці любителі футболу поводили себе гучно й були очевидно збуджені, вони вітали своїх улюбленців, коли ті виходили з роздягальні, й із захопленням святкували взяття воріт господарів. Донецький клуб має тісні зв’язки з нашими сусідами з Португаії, тому вчора гості мали гарну підтримку.

Не варто забувати як той факт, що більшість (насправді – значна частина, тут колеги свою думку, таке враження, "помножили на десять" – прим. Чемпіона) футболістів Шахтаря родом з Бразилії, так і те, що увесь тренерський штаб клуб складається із португальців (і знову неточність – "забули" про серба Ігора Дуляя – прим. Чемпіона)! То ж не дивина, що офіційний сайт клубу, крім української та англійської версій, пропонує ще й португальську... Саме через велику кількість вболівальників Шахтаря за кілька годин до матчу шанувальників Сельти чекав сюрприз. Представники клубу телефонували їм і просили звільнити звичні місця на центральній трибуні для гостей…"

Світлина farodevigo.es

Усім відома Marca гру господарів розкритикувала, а про дії гостей писала неохоче. "…Цей матч продемонстрував регрес Сельти. Зокрема, мова про те, що з цією командою відбувалося в стадії атаки. Погано зіграли Гвідетті та Бонгонда. Змін потребує підхід до побудови гри в центрі поля. Це не був день команди Едуардо Беріццо. Тепер вихід у наступний раунд буде залежати від тих змін, які вдасться втілити в життя у другому матчі.

"Кельтам" треба забивати два гола, й щонайменше один, щоби перевести гру в додатковий час. Це при умові, що українці не заб’ють. Зробити це буде важко, але це задача не з неможливих. Шахтар міг забити й більше. Проте після перерви краще атакувала вже Сельта. Варто відзначити активність шведського форварда Гвідетті. В одному з епізодів він зіграв на випередження в боротьбі з голкіпером суперника Пятовим, проте пробив неточно, другого ж разу претендував на пенальті, який міг бути поставлений за наслідками боротьби з Ракицьким. Схоже, що Сельта могла б забити свій гол тільки в тому випадку, якби Шахтар помилився, проте цього не сталося…"

Кореспонденти регіонального Faro de Vigo винуватця поразки "пішли" шукати перевіреною стежкою – мова про тему суддівства. На думку видання, "кельти" отримали дірку від бублика саме через невдалі для господарів рішення представника Феміди. "…"Гедимінас Мазейка відпрацював вельми непереконливо. Зокрема, в першій половині матчу гравці Шахтаря випрошували неіснуючий пенальті. Однак після перерви ситуація помінялася кардинально, тому що Мазейка почав дозволяти гостям надто багато.

Вболівальники "селестес" заревіли від ярості, коли Ернандес впав у штрафному майданчику Шахтаря, проте одинадцятиметрового покарання призначено не було. Але ж там важко не помітити порушення правил... Крім того, литовський арбітр компенсував недостатньо хвилин за затримки часу у виконанні гравців Шахтаря, а в кінцівці матчу "подарував" усім нам ще одне спірне рішення, коли збивали вже Гвідетті, і це ще один пенальті…"

Світлина farodevigo.es

Змістовний аналіз того, що відбувалося на полі, виклали журналісти провідного іспанського ЗМІ Mundo Deportivo. Втім, і ці хлопі тему суддівства не оминули… "…Голу аргентинця Бланко Лещука виявилося достатньо для того, щоб заламати опір Сельти. Важливо, що господарі не змогли запропонувати візаві свої кращі якості й реалізувати свій потенціал. "Селестес" все ж організували кілька атак, проте до логічного, результативного завершення довести свої зусилля не змогли. Футболісти Сельти претендували на пенальті, проте суддя не став карати гостей у моменті, коли було збито Гвідетті.

Не можна не відзначити й те, як працював після голу суперника Шахтар. Очевидно, що в "помаранчево-чорних залишаються гарні шанси на вихід у наступний раунд, проте Сельта повинна спробувати взяти своє в Україні – шанси будуть… Цікаво, що незважаючи на те, що з середини грудня Шахтар не проводив офіційні матчі, в діях підопічних Паулу Фонсеки не було жодної втоми – гості були на висоті. Ця команда в хорошому стилі довела гру до перемоги.

Беріццо зробив ставку на атаку, виставивши з перших хвилин Аспаса, Гвідетти та Бонгонду. Однак перший, лідер команди, був вимушений діяти на незвичній позиції справа, відверто випадав з гри, й це помітно вплинуло на атаку господарів... Здавалося, що Сельта от-от заб’є, проте це була мана – використати свої можливості господарі не змогли. На відміну від гостей…"

Коментарі ()