Головне

УПЛ. Підсумки. Відкриття першої частини сезону

13.01.2017 15:32 2154 0
УПЛ. Підсумки. Відкриття першої частини сезону

Ми продовжуємо підбивати підсумки половини сезону, що минув. Пропонуємо до уваги шановного читача погляд Чемпіона на тих, хто своєю грою ознаменував перспективу українського футболу – гравців, які ще вчора вважалися "рядовими" виконавцями, а сьогодні виділяються серед своїх однолітків.

Зазначимо, що наведений нижче "список" від Чемпіона є неповним. У попередньому матеріалі, опосередковано присвяченому підсумкам першої частини сезону, ми писали про футболістів, які вже завтра можуть сформувати нове київське Динамо.

Серед 11-ки виконавців не могло не знайтися місце й таким хлопцям, як Віктор Циганков, Артем Бєсєдін та Роман Яремчук – ці хлопці по праву належать до "зірочок", які в останні півроку зійшли на радість усім нам. То ж повторюватися і включати зазначених гравців у цей текст ми не стали. Втім, інформації для роздумів вистачає й без того – читайте, коментуйте, не погоджуйтесь!

Андрій Лунін (вік – 17 років, клуб – Дніпро, позиція – голкіпер)

Наймолодший учасник нашого імпровізованого хіт-параду відповідає за найбільш складну "ділянку". Як відомо, помилки воротаря кидаються в очі значно сильніше, ніж польових гравців, крім того, за хиби у воротах представників цього амплуа карають позбавленням ігрової практики ледь не миттєво. Номінально п’ятий(!) голкіпер клубу Дніпро з однойменного міста несподівано став №1 "синьо-біло-блакитного" колективу, адже усі(!) конкуренти, з ігрових та інших причин, враз перетворилися на тих, які свої шанси бездарно загубили!

Дебют Луніна у вищому дивізіоні чемпіонату України припав на 16 жовтня минулого року – у той день годинник життя Андрія показав 17 років і 247 днів. Це другий результат в історії Дніпра. Рекорд належить покійному Сергію Перхуну, який почав виступати за першу команду "дніпрян" у віці 16 років і 34 дні восьмого жовтня 1993-го року. Не дивно, що цей показник є рекордним і в цілому для чемпіонату України. Наразі в активі Луніна дев’ять матчів за першу команду Дніпра й схвальні відгуки журналістів та експертів.

Андрій Лунін. Світлина ФК Дніпро

Юрій Романюк (19, Волинь, захисник)

Перед стартом кампанії під номером 2016/17 луцький клуб вважався одним з найслабших в УПЛ за підбором виконавців. Причиною тому була тривала заборона на проведення трансферів, через що команда експресивного Віталія Кварцяного не змогла провести завжди необхідне оновлення складу. Пробіли, які виникли на конкретних позиціях (ні кількісно, ні, тим паче, якісно, "хрестоносці" до початку сезону готові за підбором виконавців не були) Кварцяний прогнозовано вирішив за рахунок залучення футболістів із молодіжного складу клубу.

Протягом першої чаcтини сезону Юрій Романюк зарекомендував себе як вельми корисний, непримхливий і дисциплінований (втім, один матч – із Чорноморцем – Романюк за цим показником все ж провалив, проте гіркий досвід інколи теж потрібен) гравець. Взявши участь у 17-ти матчах свого клубу в чемпіонаті та Кубку України Романюк проявив себе з кращого боку не тільки як правий захисник, а й у середній лінії. 

Василь Кравець (19, Карпати, захисник)

Продаж 24-річного лівого "латераля" львівського клубу Володимира Костевича у польський Лех вже став однією із найбільш значущих подій січня в українському футболі. "Леви" підтвердили статус одного з головних "розсадників" вітчизняних талантів і клубу, який успішно працює на "експорт" і подає приклад іншим командам України, як наближатися до самоокупності й жити "по-новому" в кращому сенсі цих слів.

До чого тут інший бек Карпат, молодший за Костевича на п’ять років Василь Кравець? Саме завдяки появі цього, не по роках надійного й розсудливого хлопця, на лівому фланзі оборони "левів", трансфер Володимира у клуб Екстракласи варто називати вдалим не тільки з огляду маркетингового ходу й "розкрутки" клубу у просторі західноєвропейського футболу, а й з точки зору перспективи. Василь – готовий гравець стартового складу, який може не тільки досягти вершин Костевича, а й колишнього одноклубника перевершити.

Василь Кравець. Світлина взята з сайту GoldTalant.com.uа

Владислав Кочергін (20, Дніпро, півзахисник)

Вже після перших турів поточного чемпіонату стало ясно, що недавній фіналіст Ліги Євроопи Дніпро перетворюється у такий собі "дитячий садок" в сенсі використання на полі вкрай юної, за футбольними мірками, "робочої сили". Звісно, поряд із "молодими та зеленими" були такі виконавці, як Руслан Ротань чи Сергій Кравченко, та й загалом стартовий склад "синьо-біло-блакитних", у більшості матчів, приблизно наполовину складався з футболістів досвідчених.
Серед сонму тих, хто побував у шкурі "коваля" відносних успіхів "дніпрян" у першій частині сезону, з польових гравців виділявся Владислав Кочергін. Так, на відміну від, приміром, Дениса Баланюка, цей хлопець виклику до табору головної команди країни не дочекався, проте чотири голи у 13-ти зіграних матчах чемпіонату та Кубку України роблять атакуючого півзахисника Кочергіна одним із найбільш помітних талантів країни.

Андрій Борячук (20, Шахтар, нападник)

З початком перерви у чемпіонаті України тренерський штаб віце-чемпіона України та діючого лідера вищої ліги означив вектор своїх дій у темі кадрового забезпечення, який виявився доволі різким та однозначним, щонайменше, в атаці. Справа в тім, що Пауло Фонсека та його помічники прийняли рішення припинити співпрацю з двома нападниками – бразильським хорватом Едуардо та хлопцем, який не так давно жалівся, що йому нема чим годувати сім’ю, то ж заробітками в країні-агресорі гребувати не треба. Наразі й колишній футболіст лондонського Арсеналу, і "голод – не тітка", Євген Селезньов, гравцями "гірників" уже не є.

За таких обставин уродженець Вінниці й вихованець "помаранчево-чорної" школи Андрій Борячук отримує додатковий шанс стати альтернативою аргентинцю Факундо Феррейрі на "вістрі". Власне, Борячук голосно заявив про себе ще до того, як Шахтар покинули двоє його колег по амплуа. "Легковаговик", а зріст Андрія 173 сантиметри, провів за свою команду дев’ять матчів у чемпіонаті, Кубку України та Лізі Європи, й відзначився двома результативними ударами. Його гол у ворота луцької Волині став одним з кращих у першому колі національної першості.

Андрій Борячук. Світлина ФК Шахтар
Коментарі ()