Головне

Заваров: Якщо збірна додасть в агресивності та якості гри, то зможе конкурувати на Чемпіонаті світу

16.11.2016 18:30 5860 0
Заваров: Якщо збірна додасть в агресивності та якості гри, то зможе конкурувати на Чемпіонаті світу

У понеділок, 14 листопада, гостем студії програми "Дубль W" на "Радио Вести" став радянський та український футболіст і тренер, колишній півзахисник Динамо (Київ) і збірної СРСР, віце-чемпіон Європи-1988, володар Кубка Кубків-1986 та Кубка УЄФА-1990 Олександр Заваров.

Екст-тренер національної збірної України, який виводив команду на товариський матч зі збірною Болгарії (1:0), розповів, чим нинішня команда відрізняється від тієї, яку очолював Михайло Фоменко, у тренеський штаб якого і входив Заваров.

Також фахівець поділився враженнями від гри збірної під керівництвом Андрія Шевченка.

- Ваш спадкоємець на посаді тренера збірної України став головним тренером - мається на увазі Андрій Шевченко. З якими емоціями Ви зараз спостерігаєте за грою нашої головної команди та за результатом цієї гри?

- Як нормальна людина, я стежу за футболом, і, звичайно, за збірною. Що найголовніше, що збірна на сьогоднішній день виконує, це - набирає очки, виграє у тих команд, які є явними аутсайдерами у групі - й у Косова, й у Фінляндії. Це чудово, тому що, як кажуть: "курчат по осені рахують", - а очки потім вже будуть рахуватися у 2017 році восени.

І хотілося б, щоб не було таких втрачених очок зі слабкими командами. Попереду ще вся боротьба, і добре, що збірна виграла та спокійно йде на зимову перерву. Я думаю, що потенціал є у збірної, але треба ще потужніше, ще сильніше виглядати на футбольному полі. Чому? Тому що, якщо збірна України хоче грати на Чемпіонаті світу, то тоді треба бути трошки сильніше, трошки потужніше, і показувати гру, яка гідна збірної України.

Це не високі слова. Бо раніше, за часів Олега Володимировича Блохіна, грали гравці і команда, яка у 2006 році грала на Чемпіонаті світу у Німеччині.

- Ваш тренерський штаб теж вивів збірну України у фінальну стадію чемпіонату Європи. Ви працювали у тому штабі. І зараз дуже багато порівнянь із збірною України вашого періоду роботи. І поки що ці порівняння, з точки зору гри, з точки зору видовищності гри, вони є на користь команди Андрія Шевченка.

- Перше у футболі, головне й одне з основних - це колективна оборона та колективна атака. Від цього нікуди не дінешся. Ми в той час, візьмемо - рік тому, добре оборонялися, ну, і іноді забивали. Так? Порівнювати ще, звичайно, рано. Візьмемо збірну України сьогодні - ряд молодих гравців, які прийшли, які прагнуть своє місце забрати, щоб потім вже не віддавати хоча б років 5-7. І це нормальна річ.

Але я думаю, що сьогодні можна говорити про атакуючий футбол, але без оборони нічого не можна зробити. Це нормальна річ для футболу, коли вся команда обороняється, і вся команда атакує.

- Цікава Ваша експертна думка людини, яка грала у футбол на височенному рівні, і людини, яка відчула, скуштувала тренерського хліба. Ось що цікаво.

- Я скажу так, що ще збірній України і тим гравцям, що залишилися після нашої роботи та після чемпіонату Європи 2016-го року, треба додати у грі. Особливо тим гравцям, які грали у тому році на чемпіонаті Європи. Ви ж розумієте, на чемпіонаті Європи нульовий результат - це ж не дуже добре. Якщо вони додадуть в агресивності, якщо вони додадуть в якості гри, звичайно, це буде команда, яка зможе конкурувати у майбутньому на Чемпіонаті світу.

- А є потенціал додати в агресивності?

- Ще у ті часи, коли ми керували, ми весь час гравцям говорили: "Ви повинні виробити у собі характер переможця!". Тому що без характеру переможця це дуже складно зробити.

- У футболістів Шахтаря, Динамо є такий характер...

- Звичайно є. Але у Динамо Київ якісь проблеми існують: хочу - граю, хочу - не граю; я - зірка чи не зірка... І Шевченко, по-моєму, правильно і зробив, що, може, з якихось причин не запросив цих гравців. Тому що вмовляти, так як ми вмовляли весь час, вже трошки набридло.

 

- Зараз ми говоримо про те, що у збірній України відбувається зміна поколінь. Вам не здається, що час, коли зміна поколінь могла ще виникати, це був ще час Вашої роботи?

-  Якщо із самого початку взяти, - відбіркові ігри Чемпіонату світу-2014, так? Була проблема у тому, що нам кожна гра була дуже важлива, і ми повинні були набирати очки, тобто - вигравати.

- Зараз у Шевченка така ж ситуація.

- Так-так. Тільки він почав із самого початку відбірного циклу, а ми почали трошки пізніше, після нічиєї з Молдовою та поразки від Чорногорії у Києві. І через це (це і моя думка, напевно, і Фоменка) вирішили покластися на тих хлопців, які з досвідом, які вже "понюхали пороху". Я думаю, що ми вчинили правильно. Тому що у той час ми обіграли Польщу, обіграли Чорногорію, обіграли ще там команди, але програли, на жаль, Франції. Тобто не потрапили на Чемпіонат чвіту.

Уже, починаючи відбірні ігри чемпіонату Європи, поступово почали залучати і Зінченка, і Коваленка. Тобто - залучати для того, щоб... Ви знаєте, що я вам скажу: молода людина, яка приходить у клуб, а тим більше у збірну, повинна трошки звикнути серед людей, які вже пограли у відбірних іграх. Я думаю, що ось ці молоді гравці, яких ми викликали, у цей період разом потренувалися, зіграли гру, вийшли на заміну, тобто відчули ту атмосферу відповідальності, яка повинна лежати на них. І сьогодні, вже у цій збірній, вони повинні займати вже провідні ролі.

Ви знаєте, на чолі всього стоїть результат. Буде хороший результат, відповідно, всі гравці будуть хороші. Якщо не буде результату, скажуть, що більше молоді грало чомусь: не взяли того, не взяли цього. Для збірної завжди така існує проблема. Головне, що тренерський склад, який сьогодні є, який знає, впевнений у цих гравцях, і дозволяє їм грати, і випускає на поле. Це - найголовніше.

Звичайно, може, багато авансів їм віддали, але остання гра з Фінляндією показала, що аванси видаються не дарма. Може, не у повному обсязі вони реалізували свої можливості, можливий ще прогрес, але футболісти - молоді, які не поступаються, а, може, навіть перевершують тих гравців, які раніше були у збірній.

Я думаю, що збірна поки що на правильному шляху. Відповідно, хороша збірна не може відбутися без хорошого чемпіонату. Добре, що деякі гравці, як Кравець, Коноплянка, Зінченко, поїхали у сильніші чемпіонати. Вони там грають, не грають, але однак той дух, та атмосфера, які повинні передаватися тут, у чемпіонаті України, існує. Я думаю, що з підвищенням рівня чемпіонату України будуть розкриватися ще більш яскраві молоді таланти.

За матеріалами radio.vesti-ukr.com

Коментарі ()