Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Феєнорд

20.10.2016 10:50 1211 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Феєнорд

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником луганської Зорі у Лізі Європи-2016/17. Цим супротивником стане нідерландський Феєнорд.

Феєнорд: історія та назва

Феєнорд (нід. Feyenoord) — професіональний нідерландський футбольний клуб з міста Роттердама. Заснований 13 липня 1908 року під назвою Wilhelmina Rotterdam. За роки його кілька разів перейменовували, і в 1912 він дістав свою теперішню назву Feijenoord (на честь району міста Роттердама). Команда має прізвисько - De Trots van Zuid (Гордість Півдня), також "Народний клуб", Клуб стадіону, клуб на Маасі, Південний клуб.

Згодом ij замінили на у, щоб назву було зручно читати чужинцям. Клуб входить до трійки найсильніших клубів Чемпіонату Нідерландів (разом з Аяксом та ПСВ), які вже понад 40 років ділять між собою звання переможця. Клуб є 14-разовим чемпіоном країни, 12-разовим володарем Кубка Нідерландів, двічі клуб вигравав Суперкубок Нідерландів.

У 1930 році Феєнорд виграв свій перший Кубок Нідерландів, забивши в фіналі єдиний і переможний гол у дербі проти Ексельсіора. Роттердамці продовжували домінувати в регулярному чемпіонаті, тричі виграючи його, але невдало виступали в плей-офф. П'ять років по тому завоювання першого кубка, Феєнорд виграє приз вдруге - в 1935 у фіналі був обіграний клуб Гелмонд Спорт.

Гра клубу привертала все більше вболівальників на стадіон "Kromme Zandweg", і в 1933 році було прийнято рішення про будівництво нової арени. Клуб переїхав на свіжозбудоварий стадіон "Феєнорд" (більш відомий під прізвиськом De Kuip - Бадья) в 1937 році, але про це пізніше.

Феєнорд: форма та стадіон

Домашня форма Феєнорда має червоно-білий дизайн і деталі пофарбовані в золотий колір. Тут команда вирішила далеко не відходити від "червоно-білої" класики. А ось гостьовий компекь у порівнянні з сезоноум минулим виконаний в трьох відтінках синього кольору. Основний - світло-блакитний і два темно-синього, які роблять акцент на футболці. Для цього комплекту зроблені по парі шорт і гетр, одні в колір футболки, а другі - темно-сині.

Як вже писалося вище, команда з 1937-го року виступає на стадіоні "Феєнорд", також відомий як "Де Кейп" (нід. de Kuip) — футбольний стадіон у Роттердамі, Нідерланди. Домашня арена футбольного клубу Феєнорд вміщує 51 577 глядачів. В основному стадіон Феєнорд використовується для проведення футбольних матчів, однак тут передбачено проводити також змагання зі спідвею, легкої атлетики та боксерські поєдинки.

Іноді на стадіоні дають концерти зірки світової музики. Кілька разів Стадіон "Феєнорд" в Роттердамі приймав фінальні матчі єврокубків. Фінал чемпіонату Європи з футболу 2000 року пройшов тут же.

 
 

Феєнорд: виступи у єврокубках

Клуб є частим гостем у Єврокубках. Команда у своєму активі має декілька престижних нагород. Найбільший успіх датуєтьсф 1970-м роком, тоді команда виграла Кубок Європейських Чемпіонів. У фіналі турніру на стадіоні Сан-Сіро в Мілані "Південний клуб" з рахунком 2:1 у доданий час переміг шотландський Селтік.

Двічі команда з Роттердаму вигравала і Кубок УЄФА. Останній раз це було у 2002-му році: у матчі зустрілися нідерландський Фейєнорд і німецька Боруссія Дортмунд. Фінал завершився перемогою "Народного клубу". Для нідерландської команди цей трофей став другим в історії, адже перший був виграний у 1974-му році. Також Феєнорд являється володарем Міжконтинентального Кубка (1970-й рік) і фіналістом Кубка Інретото (1961/62).

Феєнорд: взаємовідносини з українськими командами

Всі перетини українських команд на єврокубкових стежках з Феєнордом припали вже на ХХI століття. Київські динамівці двічі успішно протистояли Роттердамцям. У 2012-му році третій відбірковий раунд ЛЧ (1:0 на виїзді, 2:1 вдома).

У 2002-му році Динамо зустрілося з нідерландським клубом вже у груповому етапі Ліги Чемпіонів (2:0 вдома, 0:0 на виїзді). Тоді команда, яка в пісдумку виграла Кубок УЄФА, не завдала у матчі з киянами (2:0 на користь Динамо) жодного удару в площину воріт!.

Ну і звісно матч проти Зорі вболівальники могли спорстерігати у позаминулому сезоні.

У раунді плей-офф Ліги Європи УЄФА 2014/15. Підопічні Юрія Вернидуба зіграли внічию з Феєнордом на своєму полі (1:1), а матч-відповідь пройшов за неймовірним сценарієм: Зоря відігралася, поступаючись з рахунком 0:3, і була близька до виходу в груповий раунд за правилом виїзного голу, але вийшов на заміну Елвіс Ману забив переможний м'яч в доданий час - 4:3 на користь господарів.

Феєнорд: тренер

Нідерландський клуб з 2015-го року очолює Джованні ван Бронкгорст. Це колишній нідерландський футболіст індонезійського походження, захисник, капітан збірної Нідерландів у 2008—2010 роках.  

В якості гравця колишній капітан збірної ставав чемпіоном трьох країн у складі Рейнджерс, Арсеналу і Барселони, а також переміг з каталонським клубом в Лізі чемпіонів 2005/06.

Зіграв понад 100 матчів за збірну, взявши участь в трьох чемпіонатах світу (1998, 2006 і 2010) і трьох чемпіонатах Європи (2000, 2004 і 2008), а після завершення ігрової кар'єри очолив Феєнорд.

Джованні ван Бронкгорст завоював перший трофей на чолі Феєнорда в минулому сезоні, вигравши Кубок Нідерландів.

Джованні ван Бронкгорст. Cвітлина Reuters

Феєнорд: склад та лідери клубу

У воротах першим номером являється автралієць Бред Джонс. Цікаво, що основним голкіпером він став випадково, адже його візаві Ворнер Хан і Кеннет Вермеер серйозно травмувалися. Тому команда з Роттердаму змушена була шукати заміну. Так, Феєнорд підписав екс-голкіпера Ліверпуля Джонса та Пера Ханссона. Саме перший справив хороше враження на тренера, аджє у восьми матчах національної першості пропустив всього 2 голи.

Захист коаманди складений з двох молодих крайніх оборонців Ріка Карсдорпа, який не так давно дебютував за збірну Нідерландів, та Теренса Конголо. Перший і другий грають на позиції правого та лівого оборонця відповідно. У центрі захисту діють вже гравці з досвідом - Ерік Боттегін і Ян-Арі ван дер Гейден. Змінити їх готові Мігель Нелом, Лукас Вуденберг. Також у центрі б міг зіграти Свен ван Беек.

У центрі поля ван Бронкгорст переважно завжди використовує тільки трьох гравців - марокканець Карім Ель Ахмаді (екс-гравець Астон Вілли) нідерландець Тоні Вільєн та всім відомий Дірк Кьойт (Куйт) , тут уж вибачте. 36-річний ветеран виконує функції дерижера команди. Втім, наскільки я пам'ятаю, екс-гравець збірної Нідерландів грав і в центрі нападу, міг зіграти на фланзі, але час бере своє. У будь-який момент на допомогу можуть прийти молоді швед Сімон Густафсон, який доволі креативний, та опорник Ренато Тапія.

На вістрі атаки головним "забивалою" є представник Данії Ніколай Йоргенсен. Наразі це найкрайщий бомбардир команди у поточному сезоні, який встиг наколотити вже 7 голів. На позиції вінгерів виступають Йєнс Тоорнстра та Стівен Бергейс. Обидва швидкі та креативні вінгери як то кажуть з головою. Бергейс свого часу виступа за Вотфорд, однак знайшов себе саме в Феєнорді, дуже нагадує ситуацію з Ель-Ахмаді... Не варто забувати про ветерана Елджеро Еліа, однак у матчі з Зорею він не зіграє, про що вже говорив головний тренер Феєнорда.

Ніколай Йоргенсен. Світлина Reuters

Феєнорд - Зоря : букмекери

Букмекери вважають Зорю аутсайдером, так, на перемогу Феєнорда букмекерська контора bwin приймає ставки з коефіцієнтом 1,5. Перемога Зорі оцінюється в 6,75. Імовірність нічийного результату оцінюється в 4,2.
Букмекери з контори William Hill також вважають роттердамський клуб фаворитом матчу. Так, на успіх Феєнорда контора приймає ставки з коефіцієнтом 1,55, а на перемогу луганського клубу - 6,0. Нічия в цьому матчі оцінюється коефіцієнтом 4,0.

Прогноз від Чемпіона

Невже забули двобій позаминулого сезону? Чемпіон ризикне поставити на нічию, або Зоря не програє. Команда Вернидуба довела у матчі з МЮ, що може тягатися на рівних і з такими грандами. А у домашньому матчі луганський клуб повинен брати три бали, адже саме від цього протистояння залежить подальший можливий виступ клубу у весняній частині розіграшу ЛЄ.

Коментарі ()