Головне

Суперник Шахтаря в 1/4 фіналу Ліги Європи. Знайомтесь, Спортинг Брага

07.04.2016 13:18 186 0
Суперник Шахтаря в 1/4 фіналу Ліги Європи. Знайомтесь, Спортинг Брага

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На жаль, серед представників України на євроарені залишився лише один клуб - донецький Шахтар. Суперником "гірників" по 1/4 фіналу Ліги Європи є португальська Брага, саме про цей клуб і піде мова.

Брага: історія та назва

Спортинг (порт. Sporting Clube de Braga) - португальський професіональний футбольний клуб з міста Браги, розташованого на півночі країни. Команда заснована 19 січня 1921 року. Брага стала однією з найуспішніших в Португалії, що не входять в "велику трійку" (Порту, Бенфіка, Спортінг).  Крім успіхів на внутрішній арені, Брага брала участь в Єврокубках, де в 2008 році виграла останній розіграш Кубка Інтертото.

Брагу іноді називали "Арсеналістас Міньотус" (пор Os Arsenalistas), за що вона і отримала прізвисько "Каноніри". З 1975 року грає постійно у вищій лізі чемпіонату Португалії.

Брага: форма та стадіон

Домашнім стадіоном Браги є арена Брага Мунісіпал, яка була побудована у 2003-му році. У 2004 році стадіон був однією з арен чемпіонату Європи з футболу, приймав два матчі групової стадії турніру: Болгарія - Данія (0:2) і Нідерланди - Латвія (3:0). Був збудований спеціально до чемпіонату Європи 2004 року.

По бюджету це один з найдорожчих португальських стадіонів - він коштував португальським платникам податків понад 83 млн євро, з причини унікальності своєї архітектури - стадіон розташований в ніші, вирубаній в гірській скелі. Цей 30-тисячний стадіон має лише дві трибуни, дах яких з'єднанано паралельними сталевими канатами.

Основні кольори форми команди: Червоно-білі (червоні футболки, білі шорти та червоні гетри). Саме такий комплект форми є для команди домашнім. Виїзна форма кардинально відрізняється: темно сині всі атрибути форми, лише на футболці спереду вертикально красується червона смужка. Форма дещо нагадує домашній комплект форми французького ПСЖ.

Домашній стадіон Браги - Брага Мунісіпал

Брага: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

В останні роки клуб неодноразово займав четверте місце у найвищому дивізіоні країни, що дало йому право виступати у Кубку УЄФА. У розіграші 2008-2009 цього трофею клуб дійшов до 1/8 фіналу, де з мінімальним рахунком поступився майбутньому супернику київських динамівців французькому Парі Сен-Жермен.

А от сезон 2010-2011 року в історії клубу увійшов як найуспішніший на міжнародній арені. Вибивши в кваліфікаційному раунді шотландський Селтік і іспанську Севілью, Брага вперше в своїй історії пробилася до групового турніру Ліги Чемпіонів.  У підгрупі, де грали також Арсенал, Шахтар і Партизан, команда зайняла третє місце, потрапивши в 1/16 фіналу Ліги Європи.

У Лізі Європи Брага дійшла до фіналу, вибивши з турніру польський Лех, Ліверпуль, київське Динамо і лісабонську Бенфіку. Але в фіналі, "каноніри" мінімально поступилися Порту (0:1).

Клуб виграв на євроарені лише один трофей. В 2008 році клубв став переможцем останнього розіграшу Кубка Інтертото. У першості Португалії клуб у далекому 1967 році виграв Кубок Португалії, у сезоні 2009/10 став срібним призером чемпіонату Португалії, а в 2011/12 зайняв третю сходинку, ставши бронзовим призером.

У поточному сезоні клуб на пряму потрапив у груповий етап Ліги Європи, зайнявши за підсумками сезону першості Португалії 2014/15 4-ту сходинку. У підгрупі, де грали також Марсель, Слован та Гронінген, команда зайняла першу сходинку.

В 1/16 португальський колектив вибив швецарський Сьон (1:2 на виїзді, 2:2 вдома), а в 1/8 доволі впевнено пройшов зірковий Фенербахче (0:1 поразка на виїзді, 4:1 впевнена перемога вдома). Ну і тепер на черзі донецький Шахтар.

З Брагою Шахтар вже зустрічався, особливих проблем не було. Світлина ФК Шахтар

Брага: взаємовідносини з українськими командами

Як вже повідомлялося раніше, Шахтар та Брага двічі зустрічалися в Лізі чемпіонів-2010/11, Шахтар виграв обидві зустрічі. Брага в тому сезоні дійшла до фіналу Ліги Європи, де і програла Порту. З того часу в складі у Браги залишився лише один футболіст - правий півзахисник бразилець Алан, якому вже 36 років.

Крім Шахтаря, Брага зустрічалася з київським Динамо. Це також було в сезоні 2010/11, на стадії чвертьфіналу Ліги Європи. Тоді обидва матчі завершилися внічию, але за рахунок гола на чужому полі далі пройшов колектив з португалії.

Брага: тренер

Головним тренером Браги є португальський фахівець Паулу Фонсека, який ще футболістом грав на позиції правого захисника. Очолює клуб він з 2015-го року.

Завершивши виступи на футбольному полі, залишився у клубній системі Ештрели (останній клуб в якості гравця), ставши тренером молодіжної команди. В подальшому протягом 2007-2011 років очолював команди декількох нижчолігових португальських клубів. 2011 року очолив команду друголігового Авеша, з яким досяг третього місця у чемпіонаті, набравши лише двома очками менше, ніж команда, що здобула підвищення у класі до Прімейри.

Проте сам Фонсека наступний сезон все ж розпочав в елітному португальському дивізіоні — успіхи молодого тренера не залишились непоміченими керівництвом клубів Прімейри і влітку 2012 він очолив команду Пасуш ді Феррейра.  Очолювана Фонсекою провінційна команда у першому ж сезоні під його орудою неочікувано посіла третє місце підсумкової турнірної таблиці і уперше в своїй історії кваліфікувалася до Ліги чемпіонів УЄФА.

Після такого тріумфу увагу на Фонсеку звернули керівники діючого чемпіона Португалії Порту, які шукали заміну наставнику своєї команди Вітору Перейрі, що вирішив не подовжувати контракт із клубом.  Тож у червні 2013 року 40-річний Фонсека очолив команду, в якій свого часу йому так й не вдалося закріпитися під час ігрової кар'єри.

Роботу з Порту новий головний тренер розпочав із впевненої перемоги з рахунком 3:0 у грі за Суперкубок Португалії 2013 над Віторією (Гімарайнш).  Проте у чемпіонаті очолювана ним команда раз пораз втрачала очки у матчах з прохідними, як для Порту, командами, тож 5 березня 2014 року його було звільнено.
Сезон 2014/15 тренер знову провів на чолі команди Пасуш ді Феррейра, проте повторити успіх дворічної давнини йому не вдалося — лише 8-е місце у першості Португалії.

Незважаючи на це, влітку 2015 року Фонсека отримав запрошення очолити Брагу, попереднього наставника якої Сержіу Консейсау було звільнено у міжсезоння попри досягнуту ним четверту позицію в лізі і кваліфікацію до Ліги Європи.

Паулу Фонсека. Світлина Reuters

Брага: лідери клубу

Брага під орудою Фонсеки зазвичай грає за схемою: 4-2-2-2. Лідером команди слід вважати 22-річного гравця збірної Португалії Рафу Сілву, який грає на позиції вінгера. Цей футболіст універсал, який може зіграти не тільки своєму лівому фланзі, а і під нападниками чи на протилежному фланзі. У плей-офф гравець відзначався і в матчі з Сьоном, і у грі з Фенербахче.

Серед лідерів також можна відзначити обох нападників клубу - серба Ніколу Стоільковича та єгиптянина Хассана. Серб у поточному сезоні забив 13 голів, а його партнер по нападу - 14. Це говорить про те, шо обидва форварди грають стабільно, а в матчах на цій стадії турніру це великий плюс.

Не варто забувати і про ветерана команди бразильця Алана. Це один зі старожилів Браги. За цю команду 36-річний півзахисник виступає з 2008-го року. Він, зокрема, брав участь в матчах Браги проти Шахтаря в рамках групового етапу Ліги чемпіонів 2010/11.

Звісно, що головний "лідер" клубу - це зіграність та дисципліна всіх футболістів, як то кажуть, клуб бере командною злагодженою грою, що було продемонстровано на груповій стадії та в плей-офф.

Брага - Шахтар: прогнози букмекерів

Букмекери віддають невелику перевагу португальському клубу в першому матчі, який відбудеться у Португалії. Так, на перемогу господарів букмекери приймають ставки з коефіцієнтом 2,5, тоді як на перемогу "гірників" - 2,7. Імовірність нічийного результату оцінюється в 3,3.

Чемпіон у свою чергу прогнозує нічийний результат в Португалії (0:0, 1:1), та перемогу вдома (2:0). І як підсумок прохід Шахтаря у півфінал Ліги Європи.

Коментарі ()