Головне

Прев'ю матчу Шахтар - Андерлехт. Гість зі столиці ЄС: чи пощастило "гірникам" із жеребкуванням?..

10.03.2016 11:50 611 0
Прев'ю матчу Шахтар - Андерлехт. Гість зі столиці ЄС: чи пощастило "гірникам" із жеребкуванням?..

У четвер, 10 березня, єдиний український представник у Лізі Європи спробує зламати опір клубу з Бельгії. Щоб мати хороший заділ перед грою на території суперника, "помаранчево-чорним" варто переграти опонента з якомога більшою різницею у рахунку на свою користь.

Чемпіон упевнений – здолати такого суперника Шахтарю до снаги.

Перед протистоянням з третьою командою Бельгії не можна не згадати про те, що із жеребом на чергову стадію другого за престижністю європейського клубного турніру представнику України щонайменше номінально вдача "підіграла". Серед команд, з якими міг зіграти Шахтар в 1/8 фіналу клуб з Бельгії є чи не найбільш "смачним" опонентом. На нашу думку, ще більш прийнятним варіантом була би лише чеська Спарта, якою буде вдовольнятися римський Лаціо.

Втім, недооцінювати колишній клуб захисника суперника київського Динамо, англійського Манчестер Сіті, а мова про Венсана Компані, теж не варто. Наразі виглядає, що Андерлехт є слабшим, ніж Шальке, з яким "гірники" розібралися у попередньому раунді, проте своїх чеснот у "лілового" клубу більш ніж достатньо.

Андерлехт – найбільш титулований, відомий і "вагомий" у світі клуб з Бельгії. Команда-представник Брюсселя, міста, яке є столицею Європейського союзу,  тримає марку відразу за кількома показниками. Так, цей клуб є рекордсменом країни за кількістю титулів чемпіона (Андерлехт ставав найкращим у Бельгії аж 33 рази). Саме Андерлехт є рекордсменом своєї країни за кількістю перемог, забитих м’ячів і набраних очок у всіх матчах чемпіонату Бельгії. Також "лілові" є тим єдиним клубом у Бельгії, який забив у чемпіонатах країни більше 4000(!) м’ячів.

Ба, можна казати й про більше – з урахуванням насиченої та багатої різними командними нагородами історії, подій, з якими асоціюється клуб з Брюсселя, врешті, гравців, які за цю команду виступали, Андерлехт можна назвати більш значущим, з точки зору матінки історії, клубом для світового футболу, ніж Шахтар...

Щойно Андерлехт пройшов Олімпіакос. Світлина rsca.be

Та Бог з нею з історією, повернемося до сьогоднішніх днів. Одна з переваг Шахтаря над суперником криється у "ніжному" віці команди тренера Бесніка Хасі. Середній показник "зрілості" Шахтаря складає 27 років, тоді як аналогічні дані по бельгійцям - 24,4 роки. Албанський наставник і сам козак ще молодий - як для тренера вік у екс-гравця клубу з Брюсселя ще й зовсім "юний" (Хасі 44 роки), а у складі його команди достатньо молодих і мало обстріляних у серйозних боях хлопців.

До останніх варто віднести й головного "діаманта" команди, центрального півзахисника Юрі Тілеманса. Цей 18-річний юнак є продуктом відмінної академії клубу, яка випустила цілу плеяду відомих гравців, які пізніше стали зірками першої величини у клубах провідних першостей Старого Світу. Тілеманс вважається чи не найкращим на своїй позиції у віковій групі до 20-ти років, й оцінюється у суму не менше, ніж 12 мільйонів євро.

Серед інших молодих зірочок команди варто відзначити ще двох представників середньої лінії команди. Це атакуючий півзахисник Деніс Прат та опорний хавбек Леандер Дендонкер. Обидва відносяться до так званої "золотої молоді" Бельгії – гравців, які формують образ Бельгії як країни, яка нині є чи не найкращою у Європі за показником рівня розвитку молодих гравців. Збірна Бельгії усіх вікових груп тому – наявний доказ. Втім, Дендонкер із Шахтарем не зіграє через пошкодження.

Проте істинним ігровим лідером команди варто називати більш досвідченого виконавця, який має досвід гри у провідному чемпіонаті Старого Світу. Мова про нігерійського нападника з італійським паспортом Стефано Окаку Чуку. Цей форвард був придбаний у клубу Серії А з міста Генуя, Сампдорії, улітку минулого року за 3 мільйони євро. І ці гроші Стефано відпрацьовує на повну! На рахунку гравця вже 14 голів у всіх турнірах у поточному сезоні (серед них два - в ЛЄ) та 4 гольові передачі.

Окака є беззаперечно найкращим виконавцем команди за показником результативності. Серед сильних якостей гравця, яких варто остерігатися захисникам Шахтаря, – вміння футболіста вести силову боротьбу та підіграти партнерам, також Стефано вельми небезпечний при прострілах з флангів. До слова, "гірникам" варто врахувати, що гра через Франка Ачімпонга та згаданого Прата через лівий і правий краї – чи не головна зброя команди з Брюсселя, а хорвату Даріо Срні та, ймовірно, бразильцю Ісмаїлі доведеться серйозно попрацювати, щоб нейтралізувати бельгійських "друзів".

Світлина rsca.be

Напередодні матчу хавбек нашого клубу Віктор Коваленко наголосив, що суперник відзначається сильною грою при стандартах. З такою оцінкою 20-річного півзахисника важко не погодитися – приблизно 30% своїх голів у поточному сезоні "лілові" забили саме зі стандартних положень. То ж порушення правил у безпосередній близькості до воріт, подачі з кутового прапорця та й фоли як такі "помаранчево-чорним" варто допускати у крайніх випадках. Проте, при цьому "лілові" не люблять активний пресинг суперника, і таку противагу Шахтарю варто застосувати з перших хвилин львівської частини дуелі команд.

Наостанок зазначимо, що наш, український слід в історії Андерлехта наявний і досить відчутний. Так, зовсім нещодавно за цей клуб грав нинішній "динамівець" Києва Олександр Яковенко, дещо раніше кольори брюссельського гранда захищав Олег Ящук. Обидва залишили по собі приємне враження й на двох виграли аж шість титулів чемпіона Бельгії.

Прогноз від Чемпіона

Букмекери очевидним фаворитом дуелі низвають український клуб. І з ними важко не погодитися. Втім, усе вирішиться на футбольних полях Львова та Брюсселя.

На думку Чемпіона, Шахтар удома здобуде комфортну перемогу у два м'ячі, будь то 2:0 або ж 3:1. На виїзді "помаранчево-чорні" діятимуть від захисту, на контратаках. А враховуючи, що між матчами з Андерлехтом "гірникам" належить зіграти з Дніпром у внутрішній першості, то у Бельгії Шахтар гратиме по рахунку першої зустрічі з "ліловими". Тому цілком можлива результативна нічия.

Коментарі ()