Головне

Щоб "Блакитний місяць" не світив: як Динамо перемогти Манчестер Сіті

24.02.2016 09:46 517 0
Щоб "Блакитний місяць" не світив: як Динамо перемогти Манчестер Сіті

Напередодні головної події української футбольної весни - матчу чинного чемпіона з англійським грандом - Чемпіон представляє Вашій увазі погляд на майбутнє протистояння команд через призму розмови про колектив з Туманного Альбіону та шанси клубів пройти у чвертьфінал Ліги Чемпіонів.

Приємний досвід першого "побачення"

"Містяни" або "Блакитний місяць", як ще називають Манчестер Сіті - клуб в історії київського Динамо й українського футболу не новий. Англійці вже були суперниками нашого клубу. Цікаво, що команди так само зустрічалися на стадії 1/8 фіналу європейського клубного турніру. Втім, це була не Ліга Чемпіонів, а Ліга Європи.

Схилити шальки терезів на свою користь і відсвяткувати перемогу над грізним уже тоді, у сезоні-2010/11, опонентом вдалося у Києві. Як і зараз, тоді місцем першої зустрічі колективів було призначено столицю України. У першому матчі з ДК англійці, яких очолював нинішній наставник міланського Інтера Роберто Манчіні, свого візаві явно недооцінили, й вийшли обіграти Динамо "однією лівою". До всього, в одного з лідерів тих "містян", співвітчизника головного тренера команди Маріо Балотеллі, була виявлена... алергія на траву стадіону імені Валерія Лобановського!

Тренерський штаб "біло-синіх" на чолі з Юрієм Сьоміним обрав грамотну тактику гри "другим номером", а підопічні російського наставника задуми коучів втілили у життя. Динамо скористалося двома позиційними атаками на ворота суперника та забило голи у кожному з таймів, залишивши свої ворота на замку. У перші 45 хвилин відзначився Андрій Шевченко, а у фіналі другої половини - Олег Гусєв. Одна з гольових передач у тому матчі на рахунку нинішнього ігрового лідера Києва Андрія Ярмоленка.

У матчі-відповідь в Англії, країні, на території якої Динамо в офіційних матчах не перемагало жодного разу у своїй історії, нашій команді вдалося стримати шквал атак Манчестер Сіті та пройти у наступний раунд. Так, кияни пропустили м’яча у свої ворота ще у першому таймі, проте за рахунок високої самовіддачі та вилучення згаданого Балотеллі втримали рахунок, який ДК цілком влаштовував.

Новий член сонму топ-клубів

Відлік "життя" суперника Динамо варто вести з кінця 19-го століття. Спершу "містяни" були засновані як St. Mark's (West Gorton), у 1880 році, а вже за 14 років клуб почав носити свою нинішню назву. За регаліями й історичними надбаннями, опонент Динамо клубу Ігоря Суркіса значно поступається. Так, на рахунку Сіті, як і в активі нашого клубу, є перемога у європейському клубному турнірі (мова про Кубок Кубків 1970-го року; нагадаємо, що загалом у клубному музеї Динамо три європейських кубки), проте за кількістю здобутих трофеїв МС більше схожий на типового "середняка" того чи іншого чемпіонату.

На рахунку клубу Мансура ібн Зайда аль-Нахайяна 17 титулів офіційного значення, п’ять з яких здобуто вже після того, як Сіті отримав нове дихання та поринув у новітню еру. У 2007-му МС отримав першого іноземного власника. Ним став бізнесмен з Таїланду Таксін Чиннават.

Однак вже за рік керівництво було змінено. Чиннават продав свої акції інвестиційній групі Abu Dhabi United Group (ADUG) з ОАЕ. З часу, коли команда з Манчестера отримала нового власника, Сіті почав шлях до визнання. Таку дорогу було вирішено долати перевіреними способами - придбанням кращих футболістів світу, а також залученням найбільш успішних наставників. З 2007-го року до сьогоднішніх днів МС як клуб витратив на свою забаганку більше, ніж півмільярда євро. Проте блакитною мрією "Блакитного місяця" залишається перемога у Лізі Чемпіонів - турнірі, який "новій владі" ще не підкорився...

Невдатний "Інженер" людських душ

"Поводирем" сьогоднішніх "містян" є один з кращих, проте й один з найбільш неоднозначних наставників у сучасному футболі Старого Світу. За час перебування на лаві запасних "Блакитного місяця", громадянину Чилі Мануелю Пеллегріні підкорилося всього два трофеї. І перше місце в англійській Прем’єр-лізі, і Кубок ліги цей тренер здобув з командою ще у перший рік своєї роботи (у сезоні-2013/14). Для клубу, який декларує мету стати світовим гегемоном, і має не тільки спрагле бажання, а й великі можливості, настільки бідний арсенал титулів - справжня крапля у морі.

Серед невдач, які закидають "Інженеру", у першу чергу, - відсутність результатів саме у Лізі Чемпіонів. За Пеллегріні  МС невпинно зупинявся у турнірі на стадії 1/8 фіналу. Крім того, чилієць відомий як спеціаліст, якому не вистачає жорсткості й авторитету у розмовах із зірками першої величини, адже похвалитися насиченим і повним титулів життям гравця чи парою-трійкою здобутих у якості тренера кубків ЛЧ цей дядько не може.

Втім, колишній тренер мадридського Реалу та Малаги також відомий як один з найбільш талановитих тактиків у футболі Старого Світу. Пеллегріні часто сповідує принцип гри, підлаштовуючись під сильні сторони суперника, а потім підбирає відповідний варіант "поведінки" свого колективу.

Обставини - на користь Динамо

Найбільш титулованому клубу на теренах Східної Європи протистоїть вельми амбітна команда з відповідним рівнем футболістів. За підбором виконавців цей Сіті може позмагатися з мадридським Реалом, каталонською Барселоною чи мюнхенською Баварією. Сумарна вартість гравців "Блакитного місяця", за різними підрахунками, коливається від 500 до 600 мільйонів євро (для порівняння, склад Динамо різними авторитетними сайтами оцінюється у суму від 110 до 130 мільйонів). Під рукою у Мануеля Пеллегріні футболісти, які є трансферними цілями не одного європейського клубу.

У першу чергу, мова про лідерів кожної лінії команди, крім голкіпера. Воротар МС Джо Гарт - надійний і сильний охоронець брами, проте до числа кращих представників свого амплуа аж ніяк не відноситься. Натомість, такі футболісти як бельгієць захисник Венсан Компані, іспанець хавбек Давід Сільва й аргентинець нападник Серхіо Агуеро є "візитними картками" свого клубу. До слова, досвід протистоянь з Динамо має не лише Сільва як гравець Валенсії та свого нинішнього клубу, а й колишній "гірник" бразилець Фернандіньо.

Втім, на користь Динамо говорить поточна кадрова ситуація у таборі "містян". У контексті протистояння з МС ми не згадували про таких виконавців як півзахисники Фабіан Делф, бельгієць Кевін Де Брейне, француз Самір Насрі й іспанець Хесус Навас, а також нападник-івуарієць Вілфрід Боні. Не згадували, бо всі вони травмовані та мають, щонайбільше, примарні шанси вийти у другому матчі з Києвом. Особливо на руку нашому чемпіону відсутність колишнього гравця Вольфсбурга. У поточному сезоні Де Брейне варто називати одним з найкращих гравців АПЛ. Та й неможливість задіяти інших суттєво скорочує довжину лави запасних Пеллегріні.

Коли м'яч круглий, а поле - прямокутне...

Говорячи про імовірність проходу нашою командою одного з найбільш лячних за своєю силою супротивників та очевидного гранда, у першу чергу, не варто забувати про те, що у футбол грають не гроші та гучні імені, а реальні люди. Так, Динамо не грало офіційні матчі з 9-го грудня минулого року, проте нинішній тренерський штаб досвід приведення форми гравців колективу до спільного, а головне - якісного знаменника напередодні матчів після зимової перерви, вже має.

Окрім того, на користь Динамо - обставини, заручником яких виявилася команда клубу МС. Через те, що керівництво клубу прийняло рішення попрощатися з Пеллегріні "достроково заздалегідь", себто сказати тренеру про розірвання трудових відносин ще до закінчення сезону, рівень мотивації виконавців команди явно похитнувся. "Містяни" поступилися у трьох поспіль матчах перед новою зустріччю з Динамо та перебувають не у кращому як ігровому, так і психологічному стані.

Тож таким подарунком долі гріх не скористатися, панове козаки-футболісти!..

Коментарі ()