Головне

УПЛ. Підсумки 2015 року. ТОП-5 відкриттів

09.02.2016 15:25 337 0
УПЛ. Підсумки 2015 року. ТОП-5 відкриттів

Чемпіон продовжує жити життям українського футболу. Цього разу предметом нашої уваги будуть футболісти команд вищого дивізіону України, які стали суттєво додавати у порівнянні з попередніми роками своїх виступів у професійному футболі.

Ми обрали п'ятірку, на на погляд, найбільш прогресуючих виконавців.

Віталій Буяльський (амплуа - півзахисник, представляє Динамо)

Перед початком сезону шанси Буяльського на місце в основній обоймі чинного чемпіона країни були чи не найнижчими серед п’ятірки хавбеків-конкурентів, не рахуючи серба Петровича. Проте, завдяки наполегливій праці та старанню Буяльський став одним з головних гвинтиків у механізмі Реброва. Якщо раніше про цього центрального хавбека варто було говорити у контексті розмови про перспективного півзахисника, який не може заявити про себе на найвищому рівні, то після першої частини сезону Буяльський змужнів як гравець.

Віталій - чіпкий, настирний та агресивний футболіст, якого з-поміж багатьох колег по амплуа виділяє вміння бути свіжим і прудким гравцем протягом усіх відведених йому тренером хвилин матчу. Такі ігрові характеристики роблять центрального півзахисника одним з імовірних наступників Анатолія Тимощука та Руслана Ротаня.

Вочевидь, дебют Віталія у національній збірній не за горами, і можна зробити прогноз, що навесні хавбек в обоймі Михайла Фоменка буде. Доказом прогресу гравця є суттєве зростання трансферної вартості Буяльського. За оцінками провідних порталів світу, приблизна ціна питання віртуального переходу Віталія до іншого клубу складає від 1,5 до 3 мільйонів євро.

Дмитро Хльобас (нападник, Говерла)

У середині січня вихованця київського Динамо було визнано другим футболістом України віком до 21-го року за підсумками 2015-го року. Проте це не всі досягнення гравця, талант якого Україні подарував населений пункт Лохвиця Полтавської області.

Протягом тривалого часу Дмитро не міг сказати своє слово у складі столичного клубу, стукаючи у двері першої команди не настільки гучно, щоби там відчинили. Можливість проявити себе у складі клубу з Ужгорода була обопільно вигідною для трьох сторін угоди. Дмитро, нарешті, проявив себе як гравець, який в змозі грати на високому рівні. У першій частині сезону на рахунку виконавця чотири забитих голи та гольова передача.

Так, Хльобас не їздив на перший збір команди Сергія Реброва, не поїде і на другий, проте якщо Дмитро продовжить грати з такою ж самовіддачею та бажанням, у головне - буде так само забивати гол, підтримавши результативність хоча б на рівні першої частини сезону, у Лукаша Теодорчика та Жуніора Мораеса з’явиться ще один конкурент.

Олександр Караваєв (півзахисник, Зоря)

Протягом тривалого часу тренерський штаб донецького Шахтаря стурбований тим, що не може знайти гідну зміну багаторічному капітану та символу команди Даріо Срні. Однак тепер Мірчі Луческу та його помічникам можна хвилюватися про майбутнє правого краю "помаранчево-чорного" клубу у меншій мірі.

З початку сезону колишній футболіст ФК Севастополь Олександр Караваєв зумів забити вже сім голів і віддати вісім голових передач. І це

 Караваєв. Світлина zarya-lugansk.com

при тому, що Караваєв, наголошуємо, є гравцем середньої лінії! Статистика, якій можуть позаздрити більшість нападників клубів УПЛ, говорить про те, що гравець проводить не тільки найкращий сезон у кар’єрі, а й може прогресувати далі.

За перші півроку поточного сезону Караваєв удостоївся неофіційного звання одного з найкращих хавбеків чемпіонату, а також неодноразово доводив, що може грати ледь не на кожній позиції на фланзі - як у захисті, так і в атаці. Немає сумніву, що по закінченні сезону футболіст може розраховувати на місце у першій команді донецького Шахтаря. Тоді ж завершиться строк оренди гравця у луганській Зорі.

Владислав Кулач (нападник, Сталь)

У першій частині сезону лише кілька команд УПЛ могли похвастатися наявністю у складі нападників стабільно високого рівня. Не рахуючи трьох учасників осінньої єврокубкової кампанії від України, лише у чотирьох командах вищої ліги чемпіонату України знайшлися форварди, які забили п’ять і більше голів.

Уродженець Донецька та вихованець місцевих молодіжних клубів Олімпіка та Шахтаря - один з них. Півроку у складі Сталі із Дніпродзержинська пішли Владиславу на користь. Цей гравець виділяється бажанням брати гру на себе та не боїться вирішувати долю того чи іншого епізоду самотужки.

Вдала спроба Шахтаря влаштувати форварду "відрядження" у Туреччину зрозуміле та логічне. З урахуванням того, що "помаранчево-чорні" оголосили про те, що робитимуть ставку на українських футболістів аж до повернення у Донецьк, і не вельми вдалої гри "вістря" команди, Кулач має шанс заявити про себе вже у наступному сезоні. Однак для цього треба показати високий клас у грі за нову команду - Ескішехірспор.

Павло Мягков (захисник, Олександрія)

Не можна не відзначити одного з гравців приємної несподіванки сезону з Кіровоградщини. Колишній гравець луганської Зорі Павло Мягков проявив себе як один з найбільш надійних флангових захисників чемпіонату України. На рахунку Мягкова два голи та дві гольові передачі у першій частині сезону, і це - непогані показники серед колег, зважаючи на те, у якій за силою команді ліги виступає бек.

Наразі Павлу всього 23 роки, то ж для цього захисника все основне у його кар’єрі ще попереду. Немає причин сумніватися, що у другій частині чемпіонату Володимир Шаран буде довіряти своєму протеже на лівому фланзі так само, як і у першій.

Про дефіцит якісних флангових беків в Україні сказано не менше, ніж говориться про красу улюблених жінок на свято 8-го березня. Лівий захисник команди Шарана дарує українським вболівальникам нову надію на подальший прогрес на благо вітчизняного футболу. До слова, у середині січня Павло підписав з ФК Олександрія новий трудовий договір.

Коментарі ()