Головне

Не Україною єдиною. 22 європейських чемпіонати, у яких виступає не більше 12 команд

03.02.2016 18:10 503 0
Не Україною єдиною. 22 європейських чемпіонати, у яких виступає не більше 12 команд

Майже напевно, що у наступному чемпіонаті України зіграє 12 команд. Для великої (за площею та кількістю населення) країни - дуже скромний показник. Однак, зваживши об’єктивні економічні та спортивні (випливають з перших) фактори (ситуація у країні, нерентабельність клубів, малий глядацький інтерес, відсутність конкуренції), стає зрозуміло, що потрібно різати по-живому.

По живому, та не здоровому. Позбувшись смертельно хворого органу, можна дозволити існувати іншим, більш функціонуючим. Не обійдеться, звісно, без фантомного болю. Та краще зціпити зуби й потерпіти, ніж продовжувати процес загнивання.

Пошуки найбільш оптимального формату при 12 клубах часто відправляють нас у Бельгію. Мовляв, завдяки своїй неординарній схемі бельгійці збирають на стадіонах аншлаги. Однак, у нас банально не назбирається 16 команд (вибачайте, пане Грозний).

Коротко про Жупільє Лігу. Перші шість команд за підсумками регулярного сезону грають один з одним у два кола. При цьому очки, набрані на першому етапі, діляться надвоє. Команди, що зайняли місця з 7-го по 14-е, діляться на дві рівні групи і проводять свій двоколовий турнір. Після цього лідери квартетів влаштовують двоматчеву дуель. Той, хто перемагає, отримує право битися за місце у Лізі Європи з четвертою командою чемпіонського плей-офф.

Два найгірших клуби ліги тим часом організують свої шестиматчеві "перегони", за підсумками яких одна команда вилітає у другий дивізіон відразу, а інша продовжує собі життя як мінімум на час плей-офф за участю команд з нижчої ліги.

На сьогодні в Україні існує три варіанти проведення Прем’єр-ліги-2016/17:
- 12 команд. На першому етапі - два кола, на другому - поділ на дві “шестірки”, і ще два кола;
- 12 команд. На першому етапі - два кола, на другому - поділ на три “четвірки”, і ще два кола.;
- 12 команд. Три кола, перед останнім колом відбувається жеребкування - хто на якому полі гратиме.

Якою буде наступна футбольна першість в Україні, ще невідомо, тому Чемпіон вирішив навести приклади європейських чемпіонатів, де виступає не більше 12 клубів. Таких чемпіонатів, як виявилося, аж 22!

Це не залежить ні від кількості населення, ні від багатої футбольної історії, а базується виключно на сухому розрахунку.  Банально: є гроші, є команди. Їхні приклади будуть нам ближчими, ніж бельгійський. До того ж можна зрозуміти, що не ми одні такі - з дюжиною клубів.

Вельс (Валлійська Прем’єр-ліга)

12 команд. На першому етапі - два кола, на другому - поділ на дві “шестірки”, які грають ще два кола. Команди, які посіли місця з третього по шосте, беруть участь у плей-офф, переможець якого відправляється у Лігу Європу. Остання команда другої “шестірки” відправляється у Першу лігу, переможець якої виходить у ВПЛ, якщо володіє при цьому належним фінансовим забезпеченням, - про це, що важливо, написано у регламенті. Якщо ж фінанси співають романси, то у вищий дивізіон піднімається команда, яка фінішувала наступною.

Чорногорія (Перша ліга)

12 команд, 3 кола. Перед останнім колом відбувається жеребкування - хто на якому полі гратиме. Остання команда відправляється у нижчу лігу, 10-а та 11-а грають стикові матчі з 2-ою та 3-ою командами Другої ліги за місце в еліті.

Північна Ірландія (Прем’єршип Футбольної ліги Північної Ірландії)

12 команд, 3 кола. перед останнім колом відбувається жеребкування - хто на якому полі гратиме. Потім команди діляться на дві “шестірки”, які грають між собою лише одне коло - місце проведення матчів також визначає жереб. Напряму вилітає остання команда другої “шестірки”, передостання грає плей-офф з другою командою нижчої ліги.

Ісландія (Пепсідейльд карла)

12 команд, 2 кола. В Ісландії через холодні погодні умови грають за системою “весна-літо”, тому 24 турів якраз вистачає. Дві останні команди відправляються у Делід карла (нижча ліга).

Словаччина (Фортуна ліга)

12 команд, 3 кола. Перед останнім колом відбувається жеребкування - хто на якому полі гратиме. Вилітає остання команда.

Ірландія (Прем’єр-дивізіон)

12 команд, 3 кола. Перед останнім колом відбувається жеребкування - хто на якому полі гратиме. Вилітає остання команда, піднімається чемпіон нижчої ліги. Передостання команда грає стикові матчі з другою командою Першого дивізіону за право залишитися в еліті.

Данія (Суперліга)

12 команд, 3 кола. Перші два кола проходять у традиційному форматі - “вдома - на виїзді”. Місце проведення матчів третього кола вирішується за підсумками попередніх двох кіл. Тобто команда, яка посіла на першому етапі десяте місце, зіграє всього 2 матчі вдома у третьому колі, а остання - жодного. Вилітають два останні клуби чемпіонату.

Перформанс фанів Брондбю. Світлина Getty Images

Казахстан (Професійна футбольна ліга)

12 команд. На першому етапі - два кола, на другому - поділ на дві “шестірки”, і ще два кола. Цікаво, що перед другим етапом тут бали, як і у Бельгії, діляться наполовину. Якщо виходить непарне число, то його заокруглюють до більшого. Вилітають дві останні команди другої “шестірки”.

Угорщина (Вища ліга)

12 команд. На першому етапі - два кола, на другому - одне. Хто на якому полі, визначається жеребом. Вилітають два останні клуби.

Шотландія (Прем’єр-ліга)

12 команд. На першому етапі - три кола. Хто на якому полі гратиме, визначається перед початком кожного розіграшу офіційними представниками Прем'єр-ліги. Вони складають прогноз підсумкового положення команд у прийдешньому сезоні. Цей рейтинг формується на підставі виступів клубів у попередні роки. Даний прогноз носить серйозну частку суб’єктивності та часто підсумкове місце команд є далеким від передбаченого.

На другому етапі команди діляться на дві "шестірки", які грають ще одне коло. Хто на якому полі гратиме, на цьому етапі залежить від жеребу. Напряму вилітає остання команда другої "шестірки", передостання грає стикові матчі з другою командою нижчої ліги.

Півзахисник Селтіка Кріс Коммонс ефектно забиває у ворота Данді Юнайтед. Getty Images

Мальта (Мальтійська Прем’єр-ліга)

12 команд. На першому етапі - два кола, на другому - одне коло та поділ очок, набраних командами, наполовину. Якщо виходить непарне число, то його заокруглюють до більшого. Вилітає дві останні команди другої “шестірки”, 10-а команда чемпіонату на нейтральному полі сперечається за місце в еліті з третьою командою нижчого дивізіону.

Словенія (Перша ліга Словенії)

10 клубів, 4 кола. Команда, яка зайняла 10-е місце, понижається у класі, а команда з 9-го місця грає стикові матчі за право залишитися у Першій лізі з командою, що посіла другу сходинку у Другій лізі.

Хорватія (Перша ліга)

10 клубів, 4 кола. Остання команда понижається у класі.

Естонія (Преміум ліга)

10 клубів, 4 кола (36 турів). Команда, яка зайняла останнє місце, вилітає, на зміну їй виходить переможець Першої ліги (Есіліга). Є одне “але”: якщо Есілігу виграє дубль команди з “вишки”, то у Преміум лігу крокує наступний клуб. Передостанній клуб з Преміум ліги грає стикові матчі з другою командою Есіліги за право виступати в еліті.

Албанія (Суперіоре)

10 клубів, 4 кола. Дві останні команди чемпіонату напряму відправляються у нижчу лігу.

Швейцарія (Швейцарська Суперліга)

10 команд, 4 кола. Вилітає остання команда чемпіонату.

Литва (А ліга)

10 команд, 4 кола. Вилітає остання команда чемпіонату, піднімається переможець Першої ліги.

Болгарія (“А” футбольна група)

10 команд, 4 кола. Напряму вилітає остання команда чемпіонату, передостання грає стикові матчі з другою командою футбольної групи “Б”.

Австрія (Бундесліга)

10 команд, 4 кола. Вилітає остання команда чемпіонату.

Молдова (Національний дивізіон Молдови)

10 команд, 3 кола. Хто на якому полі грає у третьому колі, визначається за підсумковим місцем команд у попередніх двох колах. Дві останні команди чемпіонату вилітають у нижчу лігу.

Азербайджан (Прем’єр-ліга)

10 команд, 4 кола. Вилітає остання команда чемпіонату. Якщо перші дві команди набрали однакову кількість очок, то вони грають “Золотий матч” за чемпіонський титул.

Вірменія (Прем’єр-ліга)

8 команд, 4 кола. Цікаво, що у минулому сезоні жодна команда не вилетіла та відповідно не підвищилася у класі: всі клуби нижчої ліги були дублюючими складами “вишки“. За регламентом вилітає остання команда чемпіонату. Як і в Азербайджані, існує правило “Золотого матчу”.

Висновок: в 11-ти чемпіонатах (Вельс, Чорногорія, Північна Ірландія, Ісландія, Словаччина, Ірландія, Данія, Казахстан, Угорщина, Шотландія, Данія, Мальта), що діють під егідою УЄФА, виступає 12 команд, у 10-ти (Словенія, Хорватія, Естонія, Албанія, Швейцарія, Литва, Болгарія, Австрія, Молдова, Азербайджан) - по 10 клубів, а у чемпіонаті Вірменії всього 8 команд.

Будувати повітряні замки - справа красива, але жити у реальному світі куди правильніше. Якщо бракує фінансово стабільних клубів, нецікавий формат чи не вистачає конкурентних матчів, треба щось змінювати.

Ті ж данці чи шотландці придумали оригінальні схеми розіграшу та якось пробують продавати (ключове слово) продукт, який виробляють. Словом, не роздувають штучно чемпіонат.

Багатих дядьків, які вкладають гроші в український футбол вже не буде (і не треба). Варто вчитися жити по розрахунку, підлаштовуючись під ситуацію, а не літаючи у паралельному світі.

Коментарі ()