Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Челсі

19.10.2015 21:20 1098 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Челсі

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником київського Динамо у Лізі Чемпіонів-2015/16. Цим супротивником стане лондонський клуб Челсі. Саме з чемпіоном Англії чинний чемпіон України позмагається у нинішньому сезоні у 3-му та 4-му турах групового етапу найпрестижнішого єврокубка.

Челсі: історія та назва

Засновником ФК Челсі потрібно вважати підприємця Генрі Огастеса Мірса. Свого часу він придбав землю із стадіоном Стемфорд Брідж, який розташовується у районі Фулхем (на заході Лондона). Зазначається, що Мірс хотів привезти на свій стадіон футбольну команду. Спершу він запропонував переїхати туди Фулхему, проте сторони не зійшлися у ціні.

Тоді Генрі вирішив заснувати новий клуб. А днем народження клубу вважається 14 березня 1905 року. Оскільки клуб з назвою Фулхем уже існував, було вирішено вибрати назву сусіднього району - Челсі. Першим гравцем і тренером Челсі одночасно став шотландець Джон Робертсон.

На жаль для Мірса, він так і не дочекався, щоб його "дитина" виграла хоча б один трофей. Він помер на початку 1912 року. А клуб швидко завойовував популярність у вболівальників, але так не зміг виграти жодного трофея за перші 50 років свого існування!

І ось нарешті на своє 50-річчя команда доросла до першого тріумфу, ставши чемпіоном Англії. Щоправда, цей успіх виявився тимчасовим. На наступний рік Челсі фінішував 16-м, а потім пішла низка фінішних місць у "підвалі" турнірної таблиці.

Щодо нинішніх часів, то у червні 2003 року Челсі був проданий російському мільярдерові Роману Абрамовичу за 140 млн фунтів. І саме за останні десять років команда досягнула найвищих досягнень, особливо під керівництвом Жозе Моурінью.

За час свого існування Челсі змінив чотири емблеми, які вважалися основними. Першою стала емблема із зображенням "Пенсіонерів Челсі", прийнята у 1905 році. Від неї клуб отримав своє прізвисько - "пенсіонери".

Челсі - п'ятиразовий чемпіон Англії (1955, 2005, 2006, 2010, 2015), семиразовий володар кубка Англії (1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012), п'ятиразовий володар кубка англійської ліги (1965, 1998, 2005, 2007, 2015). Чотири рази команда вигравала суперкубок країни (1955, 2000, 2005, 2009).

По одному разу "сині" тріумфували у Лізі Чемпіонів (2012), Лізі Європи (2013) і Суперкубку УЄФА (1998). Також на рахунку дві перемоги у розіграшах Кубку володарів кубків (1971, 1998). У 2012 році був фіналістом Чемпіонату світу серед клубів.

Челсі: форма та стадіон

Домашня форма Челсі у нинішньому сезоні буде традиційною - повністю синього кольору з додаванням темно-синіх, білих і червоних смуг. Гостьовий комплект білого кольору з класичним коміром. На рукавах будуть смуги червоного та синього кольору. Резервна форма - чорно-біла.

Домашня арена Челсі - Стемфорд Брідж. Стадіон офіційно відкрили ще у позаминулому столітті - 28 квітня 1877 року. Перші ж футбольні матчі тут були проведені тільки 28 років потому - у 1905 році. Коли, власне, Генрі Мірс його викупив.

Стемфорд Брідж може прийняти близько 42 тисяч глядачів. Більшими за цю арену у столиці Англії є лише Вемблі та стадіон лондонського Арсенала (Емірейтс). За роки існування Стемфорж Брідж, звичайно ж, зазнавав істотних змін. Вид, який є наразі, стадіон отримав у 2001 році.

Челсі: виступи у єврокубках

Після дебютної перемоги у чемпіонаті Англії - у сезоні-1955/56 - Челсі мав виступити у Кубку чемпіонів, але у клубі вирішили відмовитися від такої можливості. А от у Кубку ярмарок-1958/60 "пенсіонери" вирішили зіграти. Подолавши перший бар'єр, вони у чвертьфіналі програли збірній Белграду.

У Кубку ярмарок-1965/66 Челсі, після перемоги у Кубку англійської ліги, дістався до півфіналу, де у переграванні поступився Барселоні. Це були перші дуелі з каталонцями в історії лондонського клубу.

Перший європейський успіх прийшов до "синіх" у 1971 році. Тоді в Афінах вони у фіналі Кубку УЄФА з другої спроби (було призначене перегравання) здолали опір мадридського Реала - 2:1 (голи на рахунку Осгуда та Демпсі). Наступного сезону команда знову стартувала у Кубку УЄФА, але вибула в 1/8 фіналу.

У 80-х роках минулого століття англійські команди не виходили на міжнародну арену через відому трагедію на стадіоні Ейзель, а грали свій турнір, який називався Кубок повноправних членів.

У Європу Челсі "повернувся" у середині 90-х, коли двічі діставався до півфіналу Кубку кубків, а у сезоні-1997/98 лондонці його виграли. Гол Джанфранко Дзоли приніс у фіналі перемогу над німецьким Штутгартом. Згодом Густаво Пойєт ще й суперкубок приніс своїй команді, забивши єдиний гол у ворота Реала.

Із сезону-2003/04 Челсі стабільно грає у Лізі Чемпіонів, де здобув головний титул у 2012 році (по пенальті була обіграна Баварія). А наступного року команда перемогла у Лізі Європи (Торрес та Іванович забивали Бенфіці - 2:1), вилетівши з ЛЧ.

Челсі: взаємовідносини з українськими командами

Незважаючи на свою довгу історію, Челсі лише одного разу перетинався з українським клубом. Ним був донецький Шахтар зовсім недавно - у сезоні-2012/13.

Тоді у Лізі Чемпіонів "гірники" вдома доволі впевнено розібралися із "синіми", пропустивши лише на останніх хвилинах - 2:1 (Тейшейра та Фернандіньо забивали). На виїзді "помаранчево-чорні" (за яких дублем відзначився нинішній гравець "пенсіонерів" Вілліан) втратили нічию у компенсований час - 2:3. Проте це не завадило Шахтарю вийти у плей-офф. А Челсі вилетів у Лігу Європи, яку у підсумку і виграв.

Челсі: тренер

Головний тренер Челсі - "The Special One" Жозе Моурінью! В принципі, на цьому можна було б і завершувати, чи не правда? Та все ж зупинимося на кількох цікавих фактах з кар'єри португальського фахівця.

Жозе ніколи не грав у футбол на професіональному рівні, тільки в аматорській лізі за Віторію із Сетубала. Вже із 16-ти років Моурінью почав вивчати ази тренерської діяльності. Після навчання у Шотландії він прийняв молодіжну команду Бенфіки, пропрацювавши там чотири сезони.

У 1994 році Боббі Робсон запросив Моурінью у Порту. Потім (у 1997-му) цей тандем перебрався у Барселону. Надалі їхні шляхи розійшлися - Робсона звільнили, а Жозе залишився працювати та вчитися у Луї ван Гала.

 

Нарешті, у 2000 році португальський фахівець стає головним тренером. Він очолив Бенфіку, але непорозуміння з президентом клубу не дали йому там довго пропрацювати. Трампліном до успіхів у Порту стало четверте місце у чемпіонаті Португалії зі скромною Лейрією. А далі була перемога з "драконами" у Лізі Чемпіонів, переїзди у Челсі, Інтернаціонале, Реал і ще раз Челсі.

Нагороди Моурінью: володар кубка Чемпіонів (двічі), володар кубка УЄФА, чемпіон Англії (тричі), Італії (двічі), Португалії (двічі), Іспанії (один раз), володар кубків і суперкубків Португалії, Італії, Іспанії й Англії (всі - по разу), триразовий володар кубка англійської ліги.

Челсі: склад і лідери

Якщо вірити офіційному сайту лондонців, то Моурінью грає за тактикою 4-2-3-1. Місце у воротах займає Асмір Бегович, який є основним через травму Тібо Куртуа, котрий проти Динамо зіграти не зуміє.

Аспілікуета та Зума є основними захисниками команди. Ну, і куди ж без ветерана й улюбленця прихильників Челсі Джона Террі, який у свої 34 роки цементує оборону "синіх". У центрі поля можна виділити Раміреса та Сеска Фабрегаса. Останній буквально минулого тижня вже гостював у Києві зі збірною Іспанії.

А Вілліан, Матич, Оскар, Педро й Еден Азар роблять усе можливе, щоб і самим забити, і знайти передачами Дієго Косту. Іспанець, до речі, відомий своєю хамською поведінкою, тому Хачеріді та Гармашу потрібно тримати емоції при собі, щоб нападник їх не спровокував.

Є ще і Радамель Фалькао, але його поява у матчах з Динамо малоймовірна, адже колумбієць так і не підійшов під тактику Моурінью. І ЗМІ вже сватають його в інші клуби. Також не варто очікувати у Києві Браніслава Івановича, який травмувався у матчі за збірну.

Динамо - Челсі: букмекери

У Києві букмекери шанси команд оцінюють як рівні. При цьому перед стартом групового етапу лондонці були явними фаворитами у боротьбі за перше місце.

Але невдачі на початку сезону позначилися на шансах "синіх", і вони вже не вважаються таким безальтернативним лідером квартету. Зважаючи на те, що Порту наступні два матчі проведе з аутсайдером тель-авівським Маккабі, то саме "дракони" є претендентами на перше місце.

Челсі та Динамо претендуватимуть на друге місце. Точніше - кияни спробують зачепитися та нав'язати боротьбу за цю сходинку своїм майбутнім опонентам. Щоправда, у такий перебіг з елементом дива букмекери не дуже вірять.

Прогноз від Чемпіона

Вдалося відшукати цікаву статистику, яка свідчить, що Челсі не дуже добре грає на виїзді у єврокубках останнім часом. Тільки дві перемоги у 9-ти останніх матчів Ліги Чемпіонів. Окрім них, були чотири нічиї та три поразки.

Динамо, якщо не брати до уваги успішний минулий сезон у Лізі Європи, а також відносно успішний позаминулий, уже давно не знає смаку перемог у Лізі Чемпіонів у домашніх зустрічах. Остання така датується 3 жовтня 2012 року - більше трьох років тому.

Тому цілком логічно припустити, що на НСК Олімпійський очевидним підсумком бачиться нічия. Причому - результативна, адже Динамо за два матчі у нинішньому розіграші ЛЧ забило чотири м'ячі. До того ж киянам потрібно реабілітуватися за поразку від Шахтаря у внутрішньому чемпіонаті.

На Стемфорд Брідж безумовним фаворитом бачиться, й таким і буде Челсі. Там у "динамівців" буде дуже мало шансів.

Коментарі ()