Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Лаціо

17.09.2015 15:00 623 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Лаціо

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник дніпропетровського Дніпра у 1-му турі групового етапу Ліги Європи - римський Лаціо.

Лаціо: історія та назва

9 січня 1900 року зусиллями Луїджі Біджареллі та його товаришів на світ з'явилося спортивне товариство Лаціо. Спочатку клуб робив ставку лише на легку атлетику, проте вже через рік команда почала грати у футбол завдяки французу Бруно Сегеттіні. Перший поєдинок Лаціо провів проти Віртуса 16 травня 1902 року, завершивши його перемогою 3:0.

При цьому, вийти на один рівень з північними колективами вуЛаціо не виходило, тому команда брала участь у регіональних лігах. Перший такий трофей "орлам" підкорився у 1907 році, коли Лаціо виявився сильнішим за Ліворно, Лукку та Пізу. У 1913 році команда дебютувала в італійському чемпіонаті. І навіть дійшла до фіналу, проте з розгромним рахунком поступилася колективу Про Верчеллі.

Наступного року колективу знову вдається вийти у фінал, проте і цього разу все завершилося розгромом - тепер від Казале. А опісля розпочалася Перша світова війна, яка вплинула на розвиток клубу, і він перестав входити до числа найсильніших команд того часу.

Зазначимо, що палким уболівальником Лаціо був сам Беніто Муссоліні, який намагався будь-якими методами допомогти команді, що викликало незадоволення у вболівальників, яке, до речі, залишилося і до цього часу. Однак, навіть з такою підтримкою справи у Лаціо йшли не дуже добре, і результатів команда не давала. У 1940/41 роках команда ледь не опинилася у Серії Б, залишившись в еліті лише завдяки кращій різниці м'ячів.

Успіхи до команди прийшли у сезонах-1955/56 і -1956/57, коли Лаціо вдалося вибороти бронзові медалі чемпіонату. А у 1958 році команді підкорився Кубок Італії. При цьому, у 1961 році команда вилетіла у другий дивізіон. Вперше чемпіоном Італії Лаціо вдалося стати у сезоні-1973/74. Те Скудетто стали називати на честь нападника Кінальї, який у тому сезоні став найкращим бомбардиром команди, забивши 24 голи.

Того ж року Лаціо стартував у Кубку УЄФА, проте, за бійку уболівальників був дискваліфікований на один рік.Після цього команду постійно переслідували зльоти і падіння, і вона то знаходилася на межі вильоту у нижчий дивізіон, то знову топтала стежину на вершину.

Лаціо: форма та стадіон

У сезоні-2015/16 домашня форма Лаціо буде традиційно блакитного кольору з додаванням білого у вигляді малюнка. Гостьова форма клубу буде чорного кольору зі стилізованим зображенням орла. А третя форма клубу буде білого кольору з блакитними деталями. Дизайн повторює собою дизайн домашньої форми, але з інвертованими кольорами.

Домашньою ареною Лаціо є Олімпійський стадіон у Римі, який входить у власність Національного олімпійського комітету Італії. Окрім "орлів" свої матчі на цьому стадіоні проводить римська Рома та регбійна збірна Італії. Розміри поля на арені складають 105 х 68 метрів, а сам стадіон може прийняти 72 700 глядачів.

Додамо, що на Олімпійському стадіоні у Римі проводилися фінальні матчі чемпіонатів Європи 1968 та 1980 років, а також фінал Чемпіонату світу 1990 року. Крім того, у 1977, 1984, 1996, 2009 роках на арені відбувалися фінали Кубку європейських чемпіонів / Ліги Чемпіонів.

Лаціо: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

У своїй історії римський клуб двічі вигравав італійську першість - у сезонах 1973/74 та 1999/00 років, а національний кубок підкорювався команді шість разів, ще тричі орли вигравали Суперкубок Італії. На європейській арені Лаціо у 1998/1999 роках виграв Кубок володарів кубків УЄФА, а у 1999 році - Суперкубок УЄФА.

Окрім того, у сезоні-1997/98 Лаціо вдалося дійти до фіналу Кубку УЄФА, проте у фіналі "орли" програли іншому італійському клубу - Інтеру з рахунком 0:3. Також у 1971 році команда виборола Альпійський кубок.

Лаціо: взаємовідносини з українськими командами

З українськими командами Лаціо у своїй історії пересікався чотири рази. У сезоні-1975/76 в 1/32 Кубку УЄФА римський клуб поступився на виїзді Чорноморцю 0:1, а у домашній грі здобув впевнену перемогу 3:0 і вийшов до наступного кола, де програв Барселоні.

У сезоні-1999/2000 римський клуб двічі зустрічався з Динамо на груповому етапі, вигравши обидва поєдинки з рахунком 2:1 та 1:0. А вже наступного сезону жереб звів італійців у груповому етапі із Шахтарем, який дебютував у Лізі Чемпіонів. Пергу гру "гірники" програли з рахунком 0:3, а у наступній поступилися 1:5.

Остання зустріч Лаціо з українськими клубам відбулася у сезоні-2004/05, коли у першому раунді Кубку УЄФА донецький Металург двічі програв римлянам 0:3.

Лаціо: тренер

Головний тренер Лаціо - італійський фахівець Стефано Піолі, який очолив "орлів" у 2014 році. Тренерську кар'єру Піолі розпочав у 1999 році на посаді наставника молодіжного складу Болоньї.

Після цього Піолі встиг попрацювати з італійськими Салернтіною, Моденою, Пармою, Гроссето, П'яченцою, Сассуоло, К'єво, Палермо та Болоньєю, з якої він і перебрався у стан римського клубу.

Лаціо: лідери клубу

У Лаціо досить міцний склад, який будується на футболістах з непоганими іменами. Місце у воротах команди займає Федеріко Маркетті. В обороні лідерами є Душан Баста, Стефан де Врей і Штефан Раду.

У півзахисті у римського клубу, який вважається найсильнішою ланкою Лаціо, варто звернути увагу на такі імена, як Стефано Маурі, Феліпе Андерсон, Лукас Білья, Антоніо Кандрева та Марко Пароло. Також потужно виглядає й атакувальна ланка команди, у якій на перших ролях виступають Бальде Кейта, Мірослав Клозе, Алессандро Матрі та Філіп Джорджевич.

Додамо, що у нинішнє міжсезоння команда непогано підсилилася. За 10 млн євро Лаціо підписав півзахисника Генка Сергея Мілінковича-Савича, 5 млн команда виклала Удінезе за вищезгаданого Басту, а Рікардо Кішна перейшов з Аякса за 4 млн євро.

Дніпро - Лаціо: прогнози букмекерів

Букмекерські контори у протистоянні Дніпра та Лаціо мінімальну перевагу віддають українському клубу. На перемогу команди Маркевича пропонується коефіцієнт 2.60, в той час, як успіх Лаціо оцінюється у 2.87. На нічию у цій грі можна поставити з коефіцієнтом 3.10.

Відзначимо, що на думку БК, у Лаціо та Дніпра найкращі шанси на вихід до раунду плей- офф, третім іде Сент-Етьєн.

Дніпро - Лаціо: прогноз від Чемпіона

Лаціо не дуже вдало розпочав сезон, не пробився у Лігу Чемпіонів, проте Дніпро також має кадрові проблеми, а гра команди Маркевича далека від ідеалу. За такого розкладу у цьому протистоянні існує висока ймовірність того, що гра завершиться з нічийним результатом 0:0 або 1:1.

Коментарі ()