Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Порту

16.09.2015 13:09 685 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Порту

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник київського Динамо у 1-му турі групового етапу Ліги Чемпіонів - португальський Порту.

Порту: історія та назва

Португальський професіональний футбольний клуб Futebol Clube do Porto було засновано у 28 вересня 1893 році торговцем вина Антоніу Ніколау д'Алмейдою. День заснування був обраний не випадково, адже 28 вересня був День народження короля Португалії Карлуша I (який тоді правив) і його дружини Амелії, що народилися в один день. Антоніу д'Алмейда був переконаним монархістом. Також офіційними клубними кольорами стали кольору Королівського дому Португалії - білий і синій.

На перший же матч команди були запрошені король з дружиною. Однак дружина самого д'Алмейди англійка Гільда Рамсей ненавиділа футбол і наполягла, щоб чоловік залишив свою нову забаву та зосередився на винному бізнесі. Після цього клуб фактично припинив своє існування до серпня 1906 року. У 1906 році його відновив Монтейру де Кошта, який був близьким другом д'Алмейді.

У квітні 1907 року в Португалії з'явилося перше футбольне поле Campo da Rua da Rainha (порт.), розміром всього лише 50 на 30 метрів. У тому ж році у клубу з'явився свій окремий офіс, що тоді могла собі дозволити далеко не кожна організація у Португалії, був виписаний тренер Кассань з Франції, був зіграний перший міжнародний матч з іспанською командою Фортуна з Віго, що закінчився поразкою.

У 2000 році Порту став одним з 14 клубів-засновників організації G-14, що об'єднує провідні футбольні клуби Європи. Крім Порту, у G-14 входять Аякс, Барселона, Баварія, Борусія (Дортмунд), Інтер, Ювентус, Ліверпуль, Манчестер Юнайтед, Олімпік Марсель, Мілан , ПСЖ, ПСВ, Реал Мадрид і команди, які приєдналися пізніше: Арсенал, Байєр-04, Ліон і Валенсія. Порту - це один з найсильніших клубів чемпіонату Португалії. Разом з лісабонськими Бенфікою та Спортингом утворює "велику трійку" португальського футболу.

Порту: форма та стадіон

Домашньою ареною Порту є стадіон Драгау (Estádio do Dragão, буквально: Стадіон дракона), який було засновано у 2003-му році. Стадіон Порту розташований в однойменному місті Португалії. Побудований спеціально до чемпіонату Європи 2004 року, Драгау прийняв п'ять матчів першості Старого світу.

Місткість - 52 202 глядачів. Стадіон був побудований замість старого стадіону Даш Анташ, на якому Порту базувався з 1952 року. Назва стадіону пов'язана з драконом, зображеним на емблемі клубу.

Основні кольори форми команди, як було описано раніше: синьо-білі. Вони описували Королівський дом Португалії. Саме у таких кольорах команда грає і нині. Виїзна форма темно-синя, третій комплект - світло-бордові футболки, чорні шорти.

Порту: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

Порту являється 27-разовим чемпіоном Португалії, також в активі команди 16 кубків Португалії, 20 разів команда вигравала Суперкубок Португалії.

На міжнародній арені команда з Португалії двічі ставала володарем кубка Чемпіонів (1986/87, 2003/04), двічі клуб перемагав у Кубку УЄФА та Лізі Європи (2002/03, 2010/11), один раз португальска команда виграла Суперкубок УЄФА (1987), та двічі здобувала Міжконтинентальний кубок (1987, 2004 роки).

У поточний розіграш Ліги Чемпіонів команда потрапила напряму, здобувши другу сходинку у чемпіонаті Португалії.

Порту: взаємовідносини з українськими командами

Порту не програв жодного з шести попередніх матчів в Україні. Всі шість матчів між Порту та Динамо були зіграні у Кубку / Лізі Чемпіонів. Двічі Динамо та Порту грали на груповому етапі. Так, у сезоні-2008/09 команди обмінялися гостьовими перемогами, а у сезоні-2012/13 Порту виграв на своєму полі (3:2) і не поступився у Києві - 0:0.

Зустрічалася команда з Португалії свого часу і з Шахтарем. У сезоні-2011/12 команди виступали у групі G - тоді матч у Португалії "гірники" програли 1:2, а на Донбас-Арені поступилися з рахунком 0:2. Звісно, варто згадати минулий розіграш Ліги Чемпіонів, тоді Шахтар і Порту також грали у груповому етапі: домашній матч Шахтаря завершився з рахунком 2:2, а на Драгау підопічні Луческу зіграли унічию 1:1.

Порту: тренер

Порту з 2014-го року очолює 49-річний іспанський фахівець Хулен Лопетегі. Ще під час кар'єри футболіста грав на позиції голкіпера. Виступав, зокрема, за Логроньєс і Райо Вальєкано, грав за національну збірну Іспанії. Чемпіон Іспанії, володар кубка Іспанії з футболу, триразовий володар суперкубка Іспанії з футболу, володар кубка Кубків УЄФА.

Розпочав тренерську роботу 2003 року, очоливши тренерський штаб клубу Райо Вальєкано, у якому незадовго до того завершив ігрову кар'єру. Повернувся до роботи головного тренера у 2008-му, очоливши команду Реал Мадрид Кастілья - дублерів мадридського Реала. Згодом продовжив працювати з молодими футболістами: протягом 2010-2013 років працював з іспанськими збірними U-19 і U-20. 2013 року очолив основну іспанську молодіжну збірну U-21, яку того ж року привів до перемоги у молодіжній континентальній першості.

Під орудою Лопетегі іспанська "молодіжка" провела 11 матчів, усі з яких виграла. Успіхи з молодіжною збірною Іспанії привернули увагу до тренера з боку провідних європейських клубів, і 6 травня 2014 року Лопетегі очолив тренерський штаб португальського Порту.

Порту: лідери клубу

Португальський клуб у літнє трансферне вікно продав кількох лідерів команди, на чому немало заробив. Команду залишили такі відомі гравці як Джексон Мартінес (Атлетико), Даніло (Реал Мадрид), Куарежма (Бешикташ), Каземіро (Реал), Алекс Сандро (Ювентус), Хуан Кінтеро (Ренн), і цей список можна продовжувати і далі. Тобто, фактично, команда Лопетегі будується з "нуля". Водночас, найгучніший трансфер саме у Порту - легенда мадридського Реала Ікер Касільяас. Саме Ікер наразі є головною зіркою команди. Касільяс все ще залишається номером один у національній збірній Іспанії.

Щодо польових гравців, то у команді ще залишилися ключові гравці, які були лідерами "драконів" у минулому сезоні. Головними у захисті залишаються нідерландець Бруно Мартінс Інді та Майкон, які у минулому сезоні ЛЧ немало проблем створили нападниками донецького Шахтаря. Не варто забувати і про уругвайця Максі Перейру та француза Алі Сіссоко.

У центрі поля вирізняється Ясін Браїмі, який весь минулий сезон у парі з Мартінесом робив "погоду" у команді Лопетегі. Допомагати йому буде іспанський дует Альберто Буено - Крістіан Тельо, португалець Сільвестре Варела та мексиканець Мігель Лайюн.

Напад команди підсилився аргентинцем Пабло Освальдо, який свого часу непогано проявив себе в АПЛ, залишився таранний і водночас прудконогий Венсан Абубакар. Лідери у команді є, але, як зауважив раніше Сергій Ребров: "Звичайно, Порту досить сильно змінився, багато гравців покинули клуб, але це у жодному разі не робить цю команду слабкішою чи вразливішою. Так, помінялися виконавці, але я бачив у справі новачків Порту, і можу сказати, що це футболісти серйозного рівня".

Динамо - Порту: прогнози букмекерів

Букмекери у Динамо не вірять, даючи на перемогу киян середній коефіцієнт - 2.85. Перемога португальців оцінюється коефіцієнтом 2.60. На нічию приймаються ставки з коефіцієнтом 3.20.

Динамо - Порту: прогноз від Чемпіона

Чемпіон погоджується з букмекерськими конторами: шанси на перемогу обох команд приблизно рівні, також велика вірогідність нічийного результату. Втім, ризикнемо припустити, що матч у Києві Динамо таки виграє з мінімальним рахунком 1:0, або 2:1. У матчі на Драгау кияни можуть розрахоувувати на нічию - 1:1. Усе залежатиме від ситуації у турнірній таблиці.

Коментарі ()