Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, віденський Рапід

18.08.2015 22:26 833 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, віденський Рапід

Чемпіон розпочинає знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у Єврокубках. Розпочнемо ми з австрійського клубу Рапід, з яким донецькому Шахтарю доведеться поборотися за путівку у груповий етап Ліги Чемпіонів.

Рапід: історія та назва

Клуб був заснований в 1898 році під назвою "Перший віденський робітничий футбольний клуб". 8 січня 1899 року, на клубних зборах було вирішено змінити назву на сучасну СК Радід (Відень). В у наступному сезоні клуб бере участь в кубку виклику, турнірі для найсильніших клубів Австро-Угорської імперії. Рапід з майбутнім фіналістом Вієнна Крікет - поразка з рахунком 0:11.

Восени 1911 року розпочався перший чемпіонат Австрії з футболу. Після двох третин проведених матчів Рапід знаходився на третій сходинці в турнірній таблиці. Команда потужно провела кінцівку чемпіонату (5 перемог і 1 нічия) і випередивши основних конкурентів (Вінер Шпорт-клуб та Вінер АФК, здобула перший чемпіонський титул. В наступному сезоні Рапід взагалі не програв жодного поєдинку.

За дванадцять сезонів клуб виграв вісім чемпіонатів та та два кубки Австрії. Після переможного сезону 192/23 у Рапіда розпочалася зміна поколінь і команда на декілька років втратила лідируючі позиціі в австрійському футболі. Як переможець кубка 1927 року, Рапід взяв участь у новоствореному кубку Мітропи.
За сумою двоматчевих поєдинків переміг югославський Хайдук і чехословацьку Славію. У фіналі австрійському клубу протистояла грізна Спарта. Перший поєдинок у Празі Рапід програв з рахунком (2:6). Другий, вдома, виграв (2:1), але цього було не достатньо для загальної перемоги.

У кубку Мітропи 1928 р. команда перемогла угорську Хунгарію та чехословацьку Вікорію (Жижков), і знову вийшла до фіналу. Які рік тому, в першому виїзному поєдинку зазнала нищівної поразки. В Будапешті Йохан Хорват лише на 85 хв. забив єдиний м'яч у ворота Ференцвароша (1:7). За вдалими виступами в міжнародних турнірах прийшли перемоги і на внутрішній арені.

У 90-х в австрійському футболі з'явилися нові лідери. Найкращим для Рапіда став сезон 1995/96. На внутрішній арені, довгоочікувана перемога у чемпіонаті Австрії. На міжнародній, в якості володаря кубка Австрії, вдруге в своїй історії дійшов до фіналу кубка володарів кубків. В 1/16 перемога та нічия з румунським Петролул (Плоєшті)
В першому матчі наступного раунда, в Лісабоні поразка (0:2) від Спортінга. Вдома, лише на останій хвилині вдалося зрівняти рахунок. В додатковий час Крістіан Штумпф та Карстен Янкер забили ще два голи і вивели Рапід в наступне коло змагань. в 1/4 віденський клуб двічі переміг московське Динамо.

В першому півфіналі, на Де Кейп у Роттердамі нічия (1:1). Вдома Рапід забив Феєнорду три м'ячі (3:0). Фінальний поєдинок пройшов у Брюсселі. На 28 хвилині гравець Парі Сен-Жермену Бруно Н'Готті забив єдиний м'яч у матчі. Капітан команди Міхаель Консел, єдиний з гравців Рапіда, брав участь у двох єврофіналах.

Рапід: форма та стадіон

Домашньою ареною Рапіда є стадіон Герхард Ханаппі, який було засновано у 1977-му році. У 1980 році арена була перейменована на честь її архітектора, легендарного футболіста Герхарда Ханаппі. Місткість стадіону становить 18 500 глядачів. У середовищі фанатів стадіон часто називають Святий Ханаппі, відповідно до гасла уболівальників Rapid ist uns’re Religion (Рапід - це наша релігія).

Стадіон є другим по місткості у Відні після стадіону Ернст-Гаппель-Штадіон, на я кому австрійські гранди проводять Єврокубкові матчі. Також на цій арені Рапід та Аустрія проводять дербі. На цьому стадіоні більшість своїх домашніх матчів проводить і збірна Австрії з футболу. Тож, матч проти Шахтаря відбудеться саме на арені Ернст Гаппель, місткість якого становить 53 тисячи чоловік.

Основна форма команди біло-зелена, тому і прізвисько клуб носить - "біло-зелені". Виїзна форма команди на 90% біла, лише присутні зелені стрічки на гетрах та плечах футболок, також присутні у маленькій кількості червоні смуги. 3-й комплект команди - червоно-синій. Саме в таких кольорах команда грала з 1898 року. Такий варіант форми досі часто використовується у виїзних матчах австрійського клубу.

Рапід: виступи у єврокубках

Австрійський клуб являється 32-разовим чемпіоном Австрії, також в активі команди на внутрішній арені 26 віце-чемпіонств, 23 бронзові нагороди. 14 разів клуб ставав володарем Кубка Австрії, 1 раз володарем Кубка Німеччини, тричі - володарем Суперкубка Австрії та загалом 12 разів брав участь у фіналі Кубка Австрії.

На міжнародрій арені: двічі ставав володарем Кубка Кубка Мітропи (1930 та 1951 роки), тричі поступався у фіналі Кубка Мітропи - 1927, 1928, 1956, двічі команда грала у фіналі Кубка Володарів Кубків - 1985, 1996 роки.

В сезоні 2005/06 клуб виступав у груповому раунді ліги чемпіонів УЄФА. Капітан і лідер Рапіда Штефан Гофманн за версією різних видань неодноразово визнавався найкращим футболістом Австрії.

В Кубка Європейських Чемпіонів 1960/61 Рапід на шляху до півфіналу (найкращий результат у цьому турнірі) переміг Бешикташ, Вісмут із НДР, шведський Мальме і поступився майбутньому переможцеві, лісабонській Бенфіці. У сезоні 1984/85 років клуб показав найкращий результат у Єврокубках, дійшовши до фіналу Кубка Володарів Кубків. У першому раунді подолали Бешикташ (вдома — перемога, на виїзді — нічия). В першій домашній зустрічі 1/8 фіналу перемогли Селтік (3:1). На Селтік Парку — поразка (0:3), під час матчу кинутий предмет з трибуни поранив одного з австрійських гравців і УЄФА анулював результат поєдинку.

Втретє команди зустрілися на нейтральному полі, на Олд Траффорді. Єдиний м'яч у матчі забив Петер Пакульт. В четвертьфіналі, у ворота дрезденського Динамо було забито вісім м'ячів.  У півфіналі жереб звів Рапід з представником Радянського Союзу московським Динамо - перемога у Відні та нічия на полі суперника. Фінал кубка володарів кубків з Евертоном відбувся у Роттердамі, англійці забили три м'ячі, Ганс Кранкль — один.

На міжнародній, в якості володаря кубка Австрії, вдруге в своїй історії дійшов до фіналу кубка володарів кубків. В 1/16 перемога та нічия з румунським Петролул (Плоєшті). В першому матчі наступного раунда, в Лісабоні поразка (0:2) від Спортінга.  Вдома, лише на останій хвилині вдалося зрівняти рахунок. В додатковий час Крістіан Штумпф та Карстен Янкер забили ще два голи і вивели Рапід в наступне коло змагань. в 1/4 віденський клуб двічі переміг московське Динамо.

В першому півфіналі, на Де Кейп у Роттердамі нічия (1:1). Вдома Рапід забив Феєнорду три м'ячі (3:0). Фінальний поєдинок пройшов у Брюсселі. На 28 хвилині гравець Парі Сен-Жермену Бруно Н'Готті забив єдиний м'яч у матчі. Капітан команди Міхаель Консел, єдиний з гравців Рапіда, брав участь у двох єврофіналах. 

Нинішний сезон австрійці почали з 3-го кваліфікаційного раунду, де за сумою двох матчів змогли вибити амстердамський Аякс. Вдома підопічні Зорана Барішича розписали нічию 2:2, а на Амстердам Арені змогли обіграти команду де Бура з рахунком 2:3.

Рапід: взаємовідносини з українськими командами

У розіграші єврокубків Рапід чотири рази потрапляв на київське Динамо.  Загальний рахунок 19:14, українці тричі проходили далі (кубок володарів кубків 1985/86, кубок УЄФА 1992/93 та Ліга Європи УЄФА 2013—2014), у той час як австрійці всього один раз (ліга чемпіонів УЄФА 1996/97).

Перше з протисоянь відбулось у 1986 році завершилося двома розгромами Рапіда у 1/4 фіналу Кубка володарів Кубків. Тоді динамівці перемогли на полі суперника 4:1, 19 березня в Києві 5:1.  У 1992-му році в 1/32 Кубка УЄФА кияни на своєму полі були сильнішими - 1:0, а матчі-відповіді поступилися 3:2, але пройшли далі завдяки правилу виїзних голів. У 1992 році проти Рапіда зіграв і молодий Сергій Ребров, який наразі очолює Динамо.

У сезоні Ліги чемпіонів 1996/97 австрійці таки змогли перемогти київське Динамо. Тоді столичний клуб тренував Йоже Сабо. У Відні Динамо поступилося з рахунком 0:2, а вдома команда Сабо зазнала поразки з рахунком 2:4. Востаннє Рапід зустрічався з представником України у 2013 році. Це знову було київське Динамо, яке потрапило з австрійцями у групу G Ліги Європи. Перший матч відбувся у жовтні в Австрії. Тоді, нагадаємо, матч завершився з рахунком 2:2. Динамо вело походу матчу 2:0, однак підопічні Блохіна примудрилися втратити перемогу на четвертій доданій хвилині.  У матчі-відповіді столична команда України виправилася, завдавши поразки гостям 3:1.

Також команда з Відня свого часу зустрічалася з харківським Металістом, який ще тренував нинішній наставник Дніпра Мирон Маркевич. Металіст і Рапід грали у груповій стадії у квартеті К разом із Русенборгом та Байєром. Вдома Металіст обіграв австрійців 2:0, а на виїзді програв 0:1.

Цікаво, що з Шахтарем з всю історію австрійська команда жодного разу не зустрічалася.

 Головний тренер Рапіда - Зоран Барішич

Рапід: тренер

Австрійскьий клуб з 2013-го року очолює 45-річний фахівець Зоран Барішич. Раніше тренер працював у структурі юнацького клубу та був помічником головного тренера. Як гравець пограв у багатьох австрійських клубах, але найдовше затримався в Рапіді (з 1993 по 1997 рік). Завершив ігрову кар'єру в 2005-му році, мав один виступ за збірну Австрії.

Рапід: лідери команди

Лідерами клубу у цьому сезоні являються: захисник Крістофер Дібон, півзахисник Штеффен Хофман і форвард Роберт Берич. Саме на словенському нападнику ми акцентуємо увагу. Берич народився 17 червня 1991 року. 

У серпні 2010 року гравец підписав контракт з Марібором, куди перебрався з Інтерблока з Любляни.

В основному складі команди вперше вийшов 15 березня 2010 року в матчі проти Люцерна. У літнє трансферне вікно був можливий перехід в англійський Ньюкасл, проте пропозиція була відкинута агентом гравця.

У 2013 році перейшов в Штурм, а рік потому в віденський Рапід, де виступає нині. За двоматчеву дуель Берич встиг відзначитися у ворота Аякса чотири рази, що робить його кращим бомбардиром команди у поточному розіграші Ліги Чемпіонів. Гравець також заявлявся на матчі збірної Словенії у відборі до Євро-2016.

Матч проти Англії Берич провів у запасі (3:2 перемога англійців), втім, вийшов допомогти своїй збірній у матчі проти Сан-Марино (6:0 на користь Словенії). Безумовно, молодий талановитий Берич разом з лідером захисту Зоннляйтреном та досвідченим півзахисником Штеффеном Хофманом можуть принести Шахтарю багато "сюрпризів".

Рапід: склад команди у цьому сезоні

Воротарі ДН М Г Громадянство
 1 Ян Новота 07.11.1983 2 0 Словаччина
 30 Ріхард Штребінгер 14.01.1993 0 0 Австрія
Захисники
 6 Маріо Зоннляйтрен 08.10.1986 2 0 Австрія
 23 Штефан Штангль 20.10.1993 2 1 Австрія
 24 Штефан Ауер 11.01.1991 2 0 Австрія
 17 Крістофер Дібон 02.11.1990 1 0 Австрія
 20 Максіміліан Хофманн 07.08.1993 1 0 Австрія
 36 Міхаель Шимпельсбергер 12.02.1991 0 0 Австрія
Півзахисники
 5  Анатаціос Песос 05.06.1991 2 0 Греція
 14 Флоріан Кайнц 24.10.1992 2 1 Австрія
 15 Срджан Граховац 19.10.1992 2 0 Боснія та Герцеговина
 11 Штеффен Хофман 09.09.1980 2 0 Німеччина
 10 Луїс Шауб 29.12.1994 1 2 Австрія
 7 Філіпп Шобесбергер 10.12.1993 1 0 Австрія
 8 Штефан Шваб 27.09.1990 1 0 Австрія
 18 Філіпп Гуспек 05.02.1991 1 0 Австрія
 19 Штефан Нутцу 15.02.1992 0 0 Австрія
Нападники
 9 Роберт Берич 17.06.1991 2 4 Словенія
 33 Дені Алар 18.01.1990 1 0 Австрія
 38 Філіпп Просенік 01.03.1993 1 0 Австрія

Рапід - Шахтар : прогнози букмекерів

Букмекерські контори віддають невелику перевагу донецькому Шахтарю. Наприклад одна з відомих букмекерських контор дає на перемогу Шахтаря 2,38, нічия - 3,45, а перемогу Рапіда оцінюють у 3,16. 

Котирування на прохід: 1,25 - 4,15 на користь українського клубу.

Прогноз від Чемпіона

На виїзді Шахтар переможе суперника з рахунком 1:0, або зіграє унічию. Вдома "гірники" повинні впевнено перемогти з рахунком 2:0.

Нагадаємо, перший матч пройде у Відні 19 серпня, матч-відповідь - у Львові 25 серпня.

Коментарі ()