Головне

ТОП-7 найбажаніших гравців трансферного літа. Підсумки УПЛ-2014/15

16.06.2015 22:02 873 0
ТОП-7 найбажаніших гравців трансферного літа. Підсумки УПЛ-2014/15

Чемпіон продовжує підбивати підсумок виступів клубів української Прем’єр-ліги. Цього разу об’єктом нашої уваги виступає поле майбутніх переходів між клубами еліти.

Ми спробували заглянути у майбутнє та спрогнозувати можливий вектор зацікавленості клубів найкращими виконавцями сезону, що минув.

Критеріями відбору були такі чинники, як успішність гравця, його позиції у клубі, якому належить його контракт, амбіції футболіста та плани щодо нього його команди.

Мар’ян Швед (Карпати, 17 років)

Проблема забивних нападників у чемпіонаті України стала надокучливим фактором частих провалів збірної ще перед завершенням кар’єри Андрієм Шевченком. Поки Андрій Миколайович не міг брати участь в усіх матчах "жовто-синіх", зміна йому так і не з’явилася. Нема її і понині. Кладучи руку на серце, у стані головної команди країни важко згадати забивного форварда в останні років десять (знову ж таки, не рахуючи самого Шевченка)! А тому поява кожного гравця лінії атаки, який сподобався публіці парою-трійкою вдалих матчів, викликає особливі надії у пересічних вболівальників.

Подібна ситуація склалася й у випадку з появою на футбольному небосхилі України гравця Карпат. Невисокого зросту, по-спортивному нахабний Швед з українським паспортом провів у чемпіонаті УПЛ всього 10 матчів, у яких відзначився двома голами. Статистика не Ліонеля Мессі в аналогічному віці, еге ж?.. Проте націленість на ворота та висока стартова швидкість форварда вкупі з бажанням брати гру на себе й не боятися помилятися та миттєво виправляти свої хиби не могли не сподобатися. Мар’ян явно запам’ятався і не міг не впасти в око сильним українського футбольного світу.

Наразі саме Шведа можна називати головним відкриттям чемпіонату країни серед команд вищої ліги з гравців віком до 19-ти років. А знаючи вміння й бажання львівського клубу продавати своїх молодих талантів у клуби, які мають змогу заплатити Карпатам добрі гроші, у випадку пропозиції Швед отримає шанс проявити себе на ще більш високому рівні.

Потенційні покупці (тут і далі - наше бачення, який клуб гравець міг би зацікавити у першу чергу, виходячи з українських футбольних реалій, першим вказано найбільш вірогідний варіант): Динамо, Дніпро, Шахтар.

Сергій Мякушко (Говерла, контракт належить Динамо, 22 роки)

Минулого літа фланговий півзахисник на ймення Сергій був для київського Динамо чимось на кшталт зайвого п’ятого колеса. За наявності Андрія Ярмоленка, Джермейна Ленса й Олега Гусєва шанси хавбека на місце в основному складі команди Сергія Реброва дорівнювали нулю. Ставка Сергія Станіславовича на молодь на позиції Мякушка дорівнювала бажанню дати шанс куди більш талановитому, як тоді здавалося, Владиславу Калитвинцеву.

Проте насьогодні вірогідність щасливого майбутнього гравця у київському клубі різко пішла вгору. Цьому сприяють як індивідуальні досягнення гравця, так і вірогідно приємні для виконавця обставини. За рік грі в оренді у складі ужгородської Говерли Мякушко забив 6 голів і віддав таку ж кількість гольових передач - велика вдача для молодого гравця, який проводив перший сезон серед найкращих команд країни, граючи у колективі, який, м’яко кажучи, зірок з неба не хапав! І це у час, коли акції Калитвинцева в команді "біло-синіх" у ціні значно впали, а вірогідність переходу не тільки Ярмоленка, а й Ленса, в інший клуб, немала!

Втім, говорити про світле майбуття Мякушка в стані чемпіона України поки, звісно ж, зарано. Вочевидь, Сергій отримає шанс проявити себе на зборах киян, але щонайменше без ігрової практики в наступному сезоні один з відкриттів минулої першості не залишиться - пропозицій про оренду бракувати знову не буде. Втім, поки Мякушко виглядає ще й кандидатом на зміну Євгену Коноплянці в Дніпрі, якщо той таки скаже українській Прем’єр-лізі "До побачення"...

Потенційні покупці: Говерла, Дніпро, Металіст.

Ерік Бікфалві (Волинь, 27 років)

Єдиний легіонер у нашому списку своє місце в когорті найкращих, без найменших сумнівів, заслужив. Виконавець з румунським паспортом зробив карколомний стрибок у своїй кар’єрі. Достатньо лише порівняти результативність гравця за період останніх п’яти років: сезон 2014/15 - 19 голів (28 матчів), 2013/14 - 4 (23), 2012/13 - 5 (24), 2011/12 - 1 (29 - у чемпіонаті Румунії), 2010/11 - жодного гола (у чемпіонаті Румунії). Проте за першість, перипетії якої ще перед нашими очима, Бікфалві не тільки показав себе як талановитий бомбардир і володар відмінної далекобійної артилерії, а й зберіг уміння розрізати захист суперника тонким пасом.

Висока майстерність одного з найкращих гравців минулого сезону має й другу, значно приємнішу для потенційних покупців Еріка, сторону медалі. Не менш важливим фактором майбутньої популярності Бікфалві серед клубів УПЛ та іноземних команд є його статус "вільної птахи". Так-так, Ерік - вільний агент вже з 1-го липня. Втім, з урахуванням значних фінансових запитів та турнірних апетитів гравця "потягнути" перехід Бікфалві можуть лише три українські клуби-гранди. Нагадаємо, що дніпропетровський Дніпро вже контактував з Еріком узимку й після невдалих переговорів не полишив надій таки підписати футболіста.

Потенційні покупці: Дніпро, Шахтар, Динамо.

Сергій Гринь (Іллічівець, контракт належить Шахтарю, 21 рік)

Серед розсипу молодих талантів з українським паспортом саме Гринь став справжнім діамантом у колекції Миколи Павлова. Один з численних вихованців донецького Шахтаря, Сергій блискуче проявив себе як відтягнутий нападник, який в змозі діяти по всьому фронту атаки. 7 голів і 3 гольові передачі в матчах української прем’єр-ліги - непоганий показник для 21-річного гравця, який тільки-но спробував пороху змагань найвищого рівня.

Доля Гриня буде залежати одразу від кількох факторів. Вочевидь, вельми важливим питанням буде тема подальшого існування самого Іллічівця. І справа тут не в імовірній зміні назви, як того вимагає прийняте законодавство, футбольний клуб у Маріуполі може "вмерти" як такий. Втім, інший прихисток виконавців Шахтаря - луганська Зоря - має більш переконливі позиції й від висококласного гравця з українським паспортом в лінію атаки не відмовиться.

Шансів спробувати свої сили у першій команді "помаранчево-чорних" в Гриня, вочевидь, небагато - для того, щоб Мірча Луческу звернув увагу на обдарованого гравця не з Латинської Америки виконавцю треба, таке враження, забити голів десь так разів у три більше...
Інші можливі претенденти на Сергія - клуби з Дніпропетровська й Полтави. Проте до Дніпра чи Ворскли Гринь може перейти лише у випадку, якщо табір першого покине Євген Коноплянка, а полтавці залишаться без Артема Громова, про якого - нижче...

Потенційні покупці: Зоря, Дніпро, Ворскла.

Артем Громов (Ворскла, 25 років)

Епопея з переходом Громова до табору дніпропетровського Дніпра може врешті скінчитися цим літом. І сам гравець, і керівництво "синьо-біло-блакитних" раніше не раз говорили про високу імовірність такого розвитку подій. Варто нагадати, що сам Артем у сезоні, який щойно закінчився, зіграв проти Дніпра в чемпіонаті України вельми продуктивно - у грі першого кола на полі суперника запам’ятався вдалими діями на правому фланзі атаки своєї команди та допоміг здобути нічию, а в матчі у Полтаві віддав гольову передачу на партнера, граючи вже на протилежному краю поля.

До слова, універсальність гравця Ворскли - один з козирів Громова, який може допомогти Артему в боротьбі за місце у складі нової команди. З урахуванням з кожним днем усе більшої імовірності переходу Євгена Коноплянки до нового клубу, трансфер Громова до Дніпропетровська набирає усе більш чітких обрисів.

Потенційні покупці: Дніпро.

Віктор Коваленко (Шахтар, 19 років)

Півзахисник донецького Шахтаря став справжнім відкриттям юнацької Ліги чемпіонів, привернувши увагу впевненою, а подекуди й не по рокам зрілою, на фоні однолітків, грою, сильним та точним ударом і пристойною швидкістю. Крім того, Коваленко, мов той нечистий з табакерки, раз по раз демонстрував вміння опинятися в потрібному місці в потрібний час, інколи ніби натякаючи, що в разі необхідності готовий зіграти й центрального нападника. Усі ці якості футболіст продемонстрував ще й на Чемпіонаті світу в Новій Зеландії, ставши не тільки автором хет-трику у ворота збірної США, а й найкращим бомбардиром групової стадії турніру!

Втім, про світле майбутнє гравця в донецькому Шахтарі говорити поки зарано. Висока конкуренція у першій команді та необхідність отримувати ігрову практику вже зараз ставлять перед молодим талантом питання необхідності вибору. У літнє міжсезоння Віктор має замислитися над своїм майбутнім. Вірогідність того, що "помаранчево-чорні" продадуть права на молодого півзахисника - невелика, а от варіант з традиційною для українських виконавців Шахтаря орендою є цілком вірогідним. Серед імовірних претендентів на гравця виділяється клуб з Луганська.

Потенційні покупці: Зоря.

Володимир Костевич (Карпати, 22 роки)

Футболіст наймолодшого колективу Прем’єр-ліги знаходиться в центрі трансферних чуток не вперше. Гра Володимира не може не привертати увагу - Костевич не по рокам сміливий, завзятий і наполегливий гравець, який, до всього, ще й має відмінний, в першу чергу за силою, удар. Позиція ж виконавця, який є лівим захисником, робить з Костевича ще більш привабливого суб’єкта планів по підсиленню окремих клубів.

Так, Володимир не може не привертати увагу двох вітчизняних грандів, які потребують послуг кваліфікованого виконавця у захист. І якщо можливий перехід до донецького Шахтаря може коштувати гравцю ігрової практики через схильність Мірчі Луческу до довіри іноземним футболістам, то варіант з трансфером у Дніпро міг би влаштувати обидві сторони, адже місце на лівому фланзі оборони дніпропетровців фактично є вакантним.

Потенційні покупці: Дніпро, Шахтар.

Коментарі ()