Головне

Європарламент засудив корупцію у ФІФА та закликав обрати тимчасового президента

11.06.2015 18:13 475 0

Нещодавні звинувачення у корупції проти ФІФА серйозно підірвали довіру до світового футболу та закликають до політики нульової терпимості у боротьбі з корупцією, підкресливши, що організації необхідні термінові структурні реформи.

Про це йдеться у резолюції Європарламенту, прийнятій у четвер, 11 червня, передає "Європейська правда".

"Парламент вітає відставку президента ФІФА Йозефа Блаттера та закликає Федерацію обрати голову організації, який тимчасово замінить його. ФІФА має відновити прозорий, збалансований і демократичний процес прийняття рішень, у тому числі для обрання нового президента", - йдеться у документі.

У резолюції підкреслюється, що всі посадові особи, які будуть визнані у фінансово-неправомірних діях, мають бути звільнені, і будь-які рішення, пов'язані з корумпованою чи злочинною діяльністю, мають бути переглянуті.

Депутати підкреслюють важливість розслідування влади Швейцарії та США щодо виборів країн-господарів Чемпіонатів світу 1998, 2010, 2018 і 2022 років.

Євродепутати також схвалили заяву глави комітету з аудиту ФІФА, що результати виборів країн-господарів Чемпіонату світу 2018 і 2022 років можуть визнати недійсними, якщо з'ясується, що під час голосування мала місце корупційна діяльність.

Депутати вважають, що оскільки корупція у ФІФА "розгульна, системна та глибоко укорінена", федерація має вжити широкомасштабні реформи, включаючи перегляд статуту, структури та чинної політики.

"Федерація має поліпшити прозорість і підзвітність, зокрема у зв'язку з процесом прийняття рішень і винагород її виконавчого та старшого керівництва. Слід також встановити граничні терміни та незалежну експертизу для членів Виконавчого комітету ФІФА", - підкреслює текст документу.

Депутати закликають ФІФА ввести суворі етичні стандарти та кодекс поведінки для управлінців і виконавчого комітету, який буде знаходитися під наглядом незалежного контрольного органу.

Також євродепутати закликають держави-члени ЄС повною мірою співпрацювати з усіма поточними та майбутніми розслідуваннями щодо корупції у ФІФА.

Коментарі ()