Головне

УПЛ. Підсумки. Символічна збірна сезону 2014/15

11.06.2015 12:36 954 0
УПЛ. Підсумки. Символічна збірна сезону 2014/15

У чемпіонаті України серед команд вищого дивізіону завершилася 24-а першість. А це означає, що прийшла пора підбивати результати виступу клубів.

Цього разу - через призму найкращих, на думку Чемпіона, футболістів чемпіонату. Тактична побудова нашої імпровізованої команди - 4-1-4-1.

Воротар: Денис Бойко (Дніпро) (Альтернатива - Станіслав Богуш (Ворскла)

Страж воріт найбільш успішної у нинішніх єврокубках української команди може сміливо заносити сезон, що минув, собі у безумовний актив. На рахунку екс-голкіпера київського Динамо 12 матчів на нуль у чемпіонаті української Прем’єр-ліги, а також, що є показовим куди більше, цілих вісім - у Лізі Європи! Після цього не варто дивуватися, що, за повідомленнями ЗМІ, за Бойком вишикувалася черга західноєвропейських клубів.

Правий захисник: Артем Федецький (Дніпро) (Альтернатива - Даніло Сілва (Динамо)

Колишній гравець львівських Карпат давно став справжнім "українським левом" на своїй позиції. Без подекуди героїчних вчинків Артема на його позиції окремих перемог Дніпра та збірної України уявити собі годі. І нехай цього разу Федецький був не таким яскравим в атаці, своєю відважністю та грою з яскраво вираженим елементом самопожертви цей виконавець заслужив статус, безумовно, найкращого гравця на правому фланзі оборони.

Центральний захисник: Дуглас (Дніпро) (Альтернатива - Андрій Пилявський (Зоря)

Придбання ще Хуанде Рамоса, бек з бразильським паспортом став своїм і в колективі Мирона Маркевича. І як став! Саме Дугласа нині сміливо можна називати найкращим центральним захисником чемпіонату за показником гри головою. Цей гравець мало помітний біля воріт суперника (хоч і з’являється у вражому штрафному майданчику ледь не під час кожного стандартного положення), проте дуже грамотно грає на випередження у межах володінь своєї команди.

Центральний захисник: Александар Драгович (Динамо) (Альтернатива - Євген Ткачук (Ворскла)

Якщо перший сезон у новій команді та чемпіонаті у Драговича вийшов ледь не провальним, то з новим тренером австрієць сербського походження почав розкриватися. В Александара важко виграти позицію, тепер цей захисник значно краще читає гру та подекуди діє на випередження, визначаючи потуги суперника як заздалегідь такі, які будуть провальними. Драгович суттєво покращив свій імідж і на міжнародному рівні, і тепер є одним з найбажаніших гравців з УПЛ на європейському ринку.

Лівий захисник: В’ячеслав Шевчук (Шахтар) (Альтернатива - Володимир Костевич (Карпати)

Найбільш віковий у нашій збірній гравець відіграв не так яскраво, як у попередніх сезонах, проте користі від Шевчука, коли той з’являвся на полі, було аж ніяк не менше. Сильними сторонами гравця залишаються непереможна самовіддача, відмінна дистанційна швидкість (у 36 років!) і точна подача на партнера. Показово, що і у настільки солідному для професійного футболіста віці, Шевчук залишається №1 на своїй позиції у збірній України ледь не безальтернативно.

Центральний півзахисник: Руслан Ротань (Дніпро) (Альтернатива - Джордже Лазич (Металург Донецьк)

Капітан дніпропетровського клубу додав до короткого футбольного життя ще один рік, проте знову провів сезон на фешенебельно високому рівні! Візитною карткою Руслана давно є невмируща активність на футбольному полі. Навіть на останніх хвилинах найважчих матчів Ротань підбадьорює куди більш молодих партнерів. Стан і настрій цього гравця не залишають сумнівів: Руслан послугує збірній України та "синьо-біло-блакитному" клубу ще протягом не одного календарного року.

Правий півзахисник: Андрій Ярмоленко (Динамо) (Альтернатива - Сергій Мякушко (Говерла)

Колишній гравець чернігівської Десни свого слова не порушив - не пішов з Динамо, доки команда не стала чемпіоном країни. Сезон, що минув, став для Андрія найкращим у кар’єрі - як у сенсі здобутих командних нагород, так і у відношенні індивідуальних досягнень. Саме Ярмоленко - найкращий гравець першості УПЛ за системою гол + пас. На рахунку гравця 25 очок (14 + 11). Також в Андрія 4 + 7 у Лізі Європи та... вірогідна купа мала запрошень від провідних команд Старого Світу.

Центральний атакуючий півзахисник. Ерік Бікфалві (Волинь) (Альтернатива - Желько Любенович (Зоря)

Ерік з румунським паспортом - єдиний представник команд не з першої трійки в "основному складі" гравців нашої імпровізованої "дрім тім". Без сумніву, феноменальні, як для гравця середньої лінії (навіть для такого, який немало ігор провів на вістрі атаки), показники роблять Бікфалві одним з найбільш ласих шматків на внутрішньому трансферному ринку. На рахунку виконавця 19 голів у матчах Прем’єр-ліги та Кубку України.

Центральний атакуючий півзахисник: Алекс Тейшейра (Шахтар) (Альтернатива - Сергій Гринь (Іллічівець)

Серед сонму бразильців "помаранчево-чорного" клубу марку тримав саме Тейшейра. Якщо співвітчизники (без урахування потуг Луїса Адріано) Алекса на одинадцятьох забили усього 18 голів, то сам екс-гравець Васку да Гама провів 17 голів і став найкращим бомбардиром першості УПЛ! Тим не менше, такий високий показник не примусив гравця говорити про від’їзд із Шахтаря. Тейшейра повідомив про бажання грати за "гірників" і надалі.

Лівий півзахисник: Джермейн Ленс (Динамо) (Альтернатива - Артем Громов (Ворскла)

Як і одноклубник Драгович, хавбек з паспортом Нідерландів заслуговує на приз "прогрес року". Якщо раніше Ленс був помітним на своєму фланзі через здебільшого безглузді швидкісні забіги, то тепер Джермейн став завершувати рейди найчастіше лівим флангом якісним пасом на партнера, а нерідко - не менш прицільним, ба, навіть результативним, ударом. П’ять голів і десять гольових передач в УПЛ - яскравий тому доказ.

Нападник: Артем Кравець (Динамо) (Альтернатива - Нікола Калінич (Дніпро)

Проблема забивного нападника з українським паспортом стала для українських клубів навіть найвищого рангу справжнім нашестям. І от виконавець, хрест на якому не поставив хіба що аж надто лінивий, показав себе як справжній бомбардир. Середня результативність Кравця перевалила за позначку у 0,5 гола за гру в УПЛ, до гросмейстерського показника у сезоні загалом Артем не дотягнув усього нічого - 39 матчів, 19 голів.

Тренер: Юрій Вернидуб (Зоря)

Заслуги Вернидуба-старшого перед українським футболом вимірюються не тільки талановитим сином у складі луганської Зорі (вже азербайджанської Габали, - примітка редакції Чемпіона), а й майстерною характерною командою, яка показала невипадковість свого минулорічного прогресу. Під керівництвом Юрія Миколайовича "біло-чорні" довели всім скептикам, що показувати відмінний футбол вкупі з хорошим результатом можна й у надскладних умовах. 

Коментарі ()