Головне

Динамівські ювілеї та скандал у Дніпропетровську. Підсумки 26-го туру УПЛ

03.06.2015 09:38 432 0
Динамівські ювілеї та скандал у Дніпропетровську. Підсумки 26-го туру УПЛ

В останньому турі вітчизняного чемпіонату серед найкращих команд було зафіксовано аж п’ять нічиїх у шести матчах. Ще одна гра, між одеським Чорноморцем і харківським Металістом, не відбулася. Проте і без протистояння команд з великих міст держави в ігровому колі було на що подивитися.

Так, усі троє лідерів втратили очки, а у місті, яке представляло Україну у фіналі єврокубка, відбувся матч, який може стати причиною великих розбірок. Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Луганська Зоря посіла четверту позицію та тепер у наступному сезоні буде представляти Україну у Лізі Європи. Незважаючи на те, що команда Юрія Вернидуба всі матчі чемпіонату сезону-2014/15 відіграла на виїзді, саме "чорно-білих" можна називати тим колективом, який заслуговує на перемогу у номінації "прогрес року" серед клубів УПЛ (не враховуючи жодного колективу першої трійки). Цей сезон став для луганців особливим, адже команда змогла зайняти найвище місце в історії чемпіонатів України.

Команда туру

Після матчу з дніпропетровським Дніпром ужгородська Говерла заслужила найкращих оцінок від людей зі світу футболу. Продовжуючи перебувати на "голодному пайку" у буквальному сенсі, команда В’ячеслава Грозного продемонструвала футбол високого ґатунку, нівелювавши перевагу суперника в індивідуальній майстерності за рахунок жорсткої ігрової дисципліни. Нагадаємо, що втрата очок з Говерлою для Дніпра - вже друга у сезоні, що закінчився. Неважко порахувати, що додавши до загального очкового багажу "синьо-біло-блакитних" ці чотири бали, друге місце посіла би саме команда Мирона Маркевича...

Матч туру

Протистояння донецького Шахтаря та львівських Карпат стало найбільш видовищним, гострим та драматичним матчем останнього туру сезону-2014/15. У київському матчі колективів команди подарували глядачів відвертим футболом з великою кількістю небезпечних моментів. І якщо донецька команда виглядала відверто розслабленою та зіграла щонайбільше на 60-70% свого потенціалу, то львівські "леви" провели один з найкращих матчів у сезоні. Варто згадати, що Карпати могли б фінішувати у таблиці на кілька сходинок вище, проте були позбавлені дев'яти очок через заборгованість пере своїми колишніми гравцями.

Суддівство туру

У 26-му турі УПЛ нашу увагу завоювали два епізоди. Посеред зустрічі в Ужгороді арбітр матчу Олександр Іванов з Макіївки не відважився поставити у ворота господарів поля одинадцятиметровий штрафний удар. Мова про момент на 64-й хвилині матчу, коли Євген Коноплянка виконував стандартне положення перед штрафним майданчиком господарів і влучив у руку нападнику Максиму Фещуку у межах карної зони. На нашу думку, рефері мав підстави покарати Говерлу призначенням пенальті. В іншому матчі ігрового кола, де грали Шахтар та Карпати, суддя Юрій Мосейчук з Чернівців прийняв рішення не вилучати Олександра Кучера після грубого фолу на Мар’яні Шведові. На нашу думку, к даному епізоді Мосейчук помилився.

Цитата туру

Наставник дніпропетровського Дніпра Мирон Маркевич розказав про свої емоції після гри з ужгородською Говерлою: "Нереально після фіналу Ліги Європи налаштуватися на гру проти Говерли. Хочеться виграти останню гру, але я розумів, що нереально з тим же настроєм вийти тому ж складу (виконавців, - С.М.). Але все рівно у другому таймі хлопці старалися, створили моменти, могли забити. Такі ігри ніколи не бувають хорошими... Так, у цьому чемпіонаті Дніпро втратив з Говерлою чотири очки... Знаєте, ми вже звикли, що за нами їздять з мішочками. Спочатку два мішочки їздили, тепер - тільки один. Ми вже до цього звикли. Але тут нема нічого такого. У багатьох наших українських клубів єдина можливість заробити - відібрати у Дніпра декілька очок".

Скандал туру

Після зустрічі маріупольського Іллічівця та донецького Олімпіка, щонайменше, на команду Романа Санжара впала підозра - гравці команди провели "дивний матч". Варто лише подивитися за діями гравців команд в окремих епізодах, які призвели до взяття воріт, а також відстежити коефіцієнти букмекерських контор на деяку кількість голів у грі. Наразі важливіше, що Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) надіслав до Федерації футболу України документи, якими засвідчив, що буде ретельно відстежувати ігри за участі клубу В’ячеслава Гельзіна. Приводом зацікавленості організації, яку очолює Мішель Платіні, став матч Олімпік - Металіст двотижневої давнини.

Досягнення туру

Після матчу з запорізьким Металургом ветерани київського Динамо Олександр Шовковський та Олег Гусєв записали на свій рахунок чергові ігрові рекорди. Так, багаторічний страж воріт киян провів 400-й матч у чемпіонатах України, а молодший за віком півзахисник досяг аналогічної позначки матчів за "біло-синіх" у всіх офіційних турнірах. Як стало відомо після протистояння киян з колишньою командою динамівця Сергія Сидорчука, Шовковський зіграє за клуб, якому присвятив життя, ще щонайменше наступний сезон.

Антигерой туру

Серед факту чергового провального виступу донецького Олімпіка особливо "відзначився" один гравець. Півзахисник Юрій Бровченко за свої "потуги" отримав відверто безглузде вилучення, коли на рівному місці заробив два попередження - спочатку у першому таймі, а потім у другій половині. В цілому матч провалила вся команда, а донецький клуб зазнав дев’ятої розгромної поразки у поточному сезоні української Прем’єр-ліги.

Гравець туру

Бразильський півзахисник донецького Шахтаря Алекс Тейшейра став героєм протистояння своєї команди з львівськими Карпатами. На відміну від багатьох своїх співвітчизників у таборі "гірників", Алекс не піддався "відпускному настрою" та сумлінно виконував свої професійні обов’язки аж до останнього туру змагань. Саме екс-гравець Васку да Гама став найкращим бомбардиром української першості, адже і забив менше голів з пенальті, ніж його опонент Ерік Бікфалві, і загалом зіграв менше матчів.

Гол туру

Хавбек львівських Карпат Артур Карноза забив найкращий, на нашу думку, гол останнього туру української Прем’єр-ліги сезону 2014/15. Мініатюрному півзахисникові вдався відмінний випад зі стандартного положення на початку другої половини матчу між донецьким Шахтарем і львівським клубом. Проти прицільного удару на виконання голкіпер "помаранчево-чорних" Андрій П'ятов був безсилий. Таким чином, Карноза забив свій другий гол у чемпіонаті сезону, що закінчився.

Коментарі ()