Головне

Як Донецьк допомагав Києву. Кубок України та 16-й тур УПЛ. Підсумки

11.03.2015 12:07 852 0
Як Донецьк допомагав Києву. Кубок України та 16-й тур УПЛ. Підсумки

За національною першістю відновилися змагання й у Кубку України. Шанувальники вітчизняного футболу стали свідками протистояння спочатку шести команд, а потім і повноцінних національних баталій вищого ґатунку. Якщо в матчах, де грали головні фаворити сезону, обійшлося без сенсацій, то в грі в Полтаві уся боротьба ще попереду.

Справжні несподіванки сталися в іграх на першість Прем’єр-ліги. Про все це й як завжди більше - у  матеріалі від Чемпіона.

Подія туру/стадії

Побачення одеського Чорноморця та дніпропетровського Дніпра в Кубку України відкладено якщо не до кращих, то трохи більш спокійніших часів. Пара за участю "синьо-чорних" та "синьо-біло-блакитних" небезпідставно вважається центральною серед чвертьфінальних пар. Як відомо, матч було перенесено через рекомендацію представників МВС України. Цікаво, що в минулому сезоні матч між командами в Кубку країни також не відбувся. На стадії 1/8 фіналу Дніпро не зміг прилетіти в Одесу й клубу Ігоря Коломойського було зараховано технічну поразку

За підсумками матчів 16-го туру київське Динамо зуміло відірватися від донецького Шахтаря на ще більш вагому відстань і тепер очковий гандикап "біло-синіх" від "помаранчево-чорних" складає вже сім пунктів. Це найбільша очкова відстань між командами з початку чемпіонату. При цьому невдала гра "Гірників" проти харків’ян внесла приємні для любителів інтриги корективи ще й у боротьбу за другу сходинку – тепер Шахтар та Дніпро розділяє усього один бал! Варто згадати, що серед найбільш очікуваних матчів весни український вболівальник чекає протистояння між Динамо та Шахтарем, а також між донеччанами та Дніпром. Гра поточних другої та третьої команд відбудеться в передостанньому турі й може мати вирішальне значення для розподілення місць нагорі таблиці про ранги.

Команда туру/стадії

Київське Динамо зробило помітний крок до наступного раунду Кубка країни, перегравши незручного й непоступливого суперника за межами НСК "Олімпійський". З останніх шести матчів, які було зіграно між командами до початку гри в Запоріжжі, кияни втратили очки в трьох випадках, в тому числі одного разу – програли! То ж команда Юрія Вернидуба не дарма носить статус одного з найбільш незручних суперників для найбільш титулованої команди країни. Нагадаємо, що в першому колі УПЛ команди розійшлися миром саме в місці підприємства "Запоріжсталь".

Маріупольський Іллічівець перервав п’ятнадцятиматчеву (!) серію без перемог в УПЛ і записав на свій рахунок першу вікторію в новому сезоні. Команда Миколи Павлова сенсаційно переграла одного з учасників боротьби за Лігу Європи й довела, що наймолодший колектив УПЛ має майбутнє. Успіх у матчі з луганцями дозволив маріупольській команді не тільки покинути останню сходинку в турнірній таблиці, але й може мати фундаментальне значення для розподілення місць у таблиці про ранги. Попереду в команди екс-тренера Ворскли – ігри з конкурентами по цеху Говерлою та Карпатами, то ж будь-яка очкова перевага може бути вирішальною.

Матч туру/стадії

Протистояння полтавської Ворскли та донецького Олімпіка залишило шанс на домінування інтриги й у другій, вирішальній зустрічі команд. Дуель підопічних Василя Сачка та Романа Санжара – протистояння колективів, які ставлять за мету неодмінно потрапити в Лігу Європи через сито національної першості або ж через Кубок країни, при цьому рівень колективів є приблизно рівним. Як показала гра в місті, яке належить до місцевості, де була викохана українська літературна мова, сутичка команд буде впертою й безкомпромісною – команди б’ються за кожен клаптик поля й дарують глядачам мінімум небезпеки біля воріт. Можливо, шанувальників команд навіть очікуватиме додатковий час або й серія післяматчевих пенальті...

Гра між харківським Металістом та донецьким Шахтарем не залишила байдужими любителів футболу з усіх куточків країни – карколомний сюжет, скандал, захмарне видовище, несподівана розв’язка – в цьому матчі було все! Протистояння між Харковом та Донецьком епізодами нагадувало часи кращого стану Металіста – команди заповзятої, самобутньої, вольової й сильної. Підопічні колишнього помічника Мирона Маркевича билися за результат і повели себе на полі як справжні професіонали, незважаючи на важкі часи, які окупували клубні та командні справи. Варто відзначити, що "жовто-сині" відібрали очки в команди, яка складає трійку лідерів, вперше в сезоні.

Цитата туру/стадії

Після гри з Металістом в рамках Кубку країни Мірча Луческу знову вирішив нагадати, що в українському футболі усе було би набагато краще, якби… "…Знову чемпіонат перерветься на три тижні. Я не розумію, кому потрібен такий турнір. Якби все-таки прислухались до того варіанту, про який ми говорили, з плей-офф, то чемпіонат проходив би зовсім по-іншому. Стадії Кубка України граються в два матчі, і незрозуміло, що від цього виграють футболісти й глядачі. Тим, хто несе відповідальність за чемпіонат, за його подальшу долю, певно, треба добре його проаналізувати й не повторювати ту ж помилку в наступному сезоні, треба прийняти інші рішення…"

Півзахисник харківського Металіста Кирило Ковальчук прокоментував нічию своєї команди з Шахтарем в УПЛ наступним чином:  "…Нічия в цьому матчі — успіх для нас. Ми знаходимося в такому положенні, коли нам треба зігратися. Я розумію все, але дуже прикрими, образливими були слова Степаненка (півзахисника Шахтаря Тараса – М.С.) про те, що краще б вони потренувалися, ніж грали з нами. Я цього не можу зрозуміти! Команда перебуває на четвертому місці, дійшла до чвертьфіналу... Ну, програли. І що?.. Дійсно, було неприємно від слів Степаненка... Уся команда переживала з цього приводу, та й для мене було дуже образливо. Не можна так ображати нікого! От тепер 2:2, і хай думають!"

Повернення туру/стадії

У кубковому матчі в Запоріжжі вболівальники київського Динамо не тільки відчули смак чергової перемоги улюбленого клубу, але й дочекалися "редебюту" двох знакових гравців команди. Якщо бразильський захисник Бетао зіграв за старий-новий клуб у першому офіційному матчі після "відрядження" до Франції та на батьківщину, то Денис Гармаш нарешті відновився після серйозної травми. Як відомо, наставник киян Сергій Ребров навіть згадував про те, що Денис міг завершити кар’єру. Враховуючи кадрові проблеми Динамо в центрі поля напередодні гри з Евертоном, можливість залучення такої бойової одиниці для киян вельми важлива.

Вже в грі львівських Карпат та дніпропетровського Дніпра публіка стадіону Україна стала свідком ще одного повернення знакового для українського футболу гравця. Усі 90 хвилин в матчі відіграв екс-захисник каталонської Барселони та донецького Шахтаря Дмитро Чигринський. Мотивацією переходу виконавця до табору дніпропетровців було бажання повернутися до лав національної збірної України. Робити висновок про фізичні кондиції Чигринського поки зарано, однак те, що оборонець відіграв з "Левами" весь матч говорить про непоганий потенціал гравця. Нагадаємо, що контракт і захисником укладено до кінця поточного чемпіонату, по закінченні якого сторони будуть приймати рішення про продовження співпраці.

Антигерой туру/стадії

Голкіпер луганської Зорі Андрій Полтавцев має вельми серйозних конкурентів за місце в складі "чорно-білих". Після матчу з Динамо шанси воротаря на збереження за собою місця в рамці команди стали ще меншими. За кілька днів до матчу з "біло-синіми" луганський клуб підписав контракт з Рустамом Худжамовим і довів кількість голкіперів першої команди до чотирьох. З урахуванням наявності Кршевана Сантині, вихід Полтавцева ще в грі з Олімпіком був великою несподіванкою. Після результативної помилки 23-річного стража воріт в грі з киянами вихід цього хлопця в наступній грі під великим питанням.

Захисник ужгородської Говерли Сергій Люлька вніс свій "вклад" у поразку ужгородського колективу від полтавської Ворскли. Автогол оборонця поклав початок невдалим подіям неприємного для гостей стадіону імені Бутовського сюжету. Колись один з найбільш перспективних захисників української першості, сьогодні Люлька вже не розглядається як один з головних претендентів на заміщення позиції правого захисника в київському Динамо та збірній України. Гол у свої ворота став для Сергія другим у кар’єрі.

Тенденція туру/стадії

У двох із трьох перших матчів чвертьфіналу глядачі "знайомилися" з молодою гвардією команд-учасників змагання за Кубок України. Сергій Ребров та Мірча Луческу використали  підростаюче покоління й зробили для себе відповідні висновки. Якщо у складі киян вийшли вже звичний Микита Бурда та поки аж ніяк не звичний Євген Чумак, то "помаранчево-чорні" кольори захищав 19-річний півзахисник Віктор Коваленко – це був один з небагатьох матчів, коли з часів гри за "Гірників" Дмитра Гречишкіна в центрі поля команди вийшов український дует.

Справжнім "лейтмотивом" туру вітчизняної першості стали несподіванки за участю команд з гори турнірної таблиці. Неважко помітити, що сенсаційні результати для чемпіонату України – радше виняток, ніж правило, то ж втрата очок відразу двома командами з першої четвірки дійсно вартий уваги факт. Донецький Олімпік "поневолі" підклав свиню землякам з Шахтаря, коли не встояв проти київського Динамо якихось два десятки секунд. За своїми перипетіями гра дуже нагадувала картину першого кола, коли клуб Владислава Гельзіна довго тримав оборону й таки досягнув свого. Здивувала не так стійка позицій Олімпіка, як неспроможність киян знайти протидію вже апробованому суперником методу. Але ж добре тоді, коли добре закінчується...

Гравець туру/стадії

Захисник донецького Шахтаря Олександр Кучер не тільки відстояв недоторканність воріт молодого стража Богдана Сарнавського, а й зумів передати "привіт" його колезі з табору суперника. Гол оборонця збірної України задав тон усьому матчу. Візитною карткою Кучера, який давно виділяється грою на другому поверсі й є, мабуть, кращим футболістом своєї команди за цим показником, давно є саме потужна гра головою. Разом з тим, цей оборонець зовсім не має гренадерських даних – зріст Олександра складає усього 184 сантиметри.

Захисник київського Динамо Микита Бурда зумів забити вирішальний гол у ворота донецького Олімпіка й зміцнив лідерство київського клубу в боротьбі за чемпіонський титул. Таким чином, Микита забив перший гол у професійній кар’єрі й довів, що є тим гравцем, який є важливою бойовою одиницею колективу Сергія Реброва. На рахунку 19-річного захисника, який почав свій шлях у великому футболі з цього сезону, поки усього чотири матчі у вищій лізі вітчизняної першості. Наставник киян підкреслює свою довіру молодим виконавцям не тільки словами, а й конкретними діями.

Гол туру/стадії

Нападник київського Динамо Артем Кравець забив кращий, на нашу думку, гол, у перших матчах 1/4 фіналу Кубка України. Для форварда взяття воріт луганців мало величезне значення, адже Кравець "мовчав" з минулого року – з матчу, який було зіграно з донецьким Металургом п’ятого грудня. Загалом на рахунку форварда вже 12-ть голів у нинішньому сезоні, і за цим показником Артем наздогнав колишнього одноосібного лідера команди Андрія Ярмоленка.

М’яч новачка харківського Металіста Олексія Довгого, на нашу думку, став кращим взяттям воріт у турі, який щойно минув. Універсальний екс-гравець маріупольського Іллічівця протягом тривалого часу лишався без клубу й ігрової практики, проте, як видно з дій гравця на полі (футболіст провів за нову команду вже дів гри), навичок не загубив. Гол у ворота донецького клубу є вже другим для виконавця в цьому сезоні. За свою кар’єру цей гравець змінив уже шосту команду: раніше Довгий одягав футболки другої команди київського Динамо, столичного ЦСКА, луцької Волині, Олександрії та Іллічівця.

Коментарі ()