Головне

Леонід Буряк: Ми можемо недорахуватися 2-3 клубів

27.02.2015 17:23 1044 0
Леонід Буряк: Ми можемо недорахуватися 2-3 клубів

Цієї п’ятниці матчем Чорноморець - Іллічівець в Україні відновлять змагання у футбольній Прем’єр-лізі. Перед зимовою паузою були побоювання, що навесні елітний дивізіон не дорахується всіх команд. Але поки що ніхто від участі у турнірі не відмовився. Щоправда, проблемних команд не бракує.

Стабільна ситуація тільки у трьох клубів-грандів - Динамо, Шахтаря та Дніпра. В усіх інших є проблеми. Скажімо, в Іллічівці зарплати виплачують у національній валюті по курсу 1 долар за 8 гривень.

Але це ще не найгірша ситуація. У Металісті футболісти та працівники клубу востаннє бачили зарплату ще у вересні 2014 року, керівництво Говерли тільки недавно розрахувалося з боргами за минулий сезон, критична ситуація також і у Чорноморці.

Про проблеми та перспективи українських клубів "Чемпіон" розпитав у відомого в минулому футболіста та тренера, екс-наставника "Динамо" та національної збірної Леоніда Буряка.

- Леоніде Йосиповичу, зважаючи на період зимового міжсезоння, варто очікувати якихось суттєвих змін у турнірній таблиці?

- Ні, не варто. Є два клуби, що вестимуть боротьбу за золото. І є клуби, які вестимуть боротьбу за виживання, хоча не розумію, хто буде вилітати. Між цими клубами прірва. Окремо стоять Динамо, Шахтар і Дніпро, а далі, з великим відставанням, - решта. Ми можемо недорахуватися 2-3 клубів. Це пов’язано із фінансовою кризою, війною на Донбасі. У найбільшій кризі опинилися Металіст, Говерла та Чорноморець.

- У кого найкращі шанси на здобуття чемпіонства?

- Зараз важко говорити про це. Багато чого проясниться в очній зустрічі Динамо та Шахтаря. Зараз у киян є запас у п’ять очок, але дві нічиї все нівелюють. Гранди зустрінуться у 21-му турі, після цієї зустрічі ситуація проясниться.

- Дніпро вже не втрутиться у боротьбу за золото?

- У Дніпра невисокі шанси наздогнати конкурентів. До слова, ще зовсім недавно ми тішилися, що стало більше конкурентних команд. Був грізний Металіст, Чорноморець, Зоря. На жаль, ситуація змінилася.

- Лідери чемпіонату не дуже активно працювали на трансферному ринку. Це пов’язано з фінансовою ситуацією у країні чи просто не було потреби доукомплектовуватися?

- По-перше, іноземці налякані ситуацією у нашій країні. По-друге, у Шахтаря довга лава запасних, у Динамо більш-менш теж є вибір футболістів, там є перспективна молодь. Купувати чи не купувати, взагалі, то вибір президентів клубів. Все-таки для підсилення цих команд потрібні дуже великі гроші. І, не забувайте, не кожен футболіст хоче сюди їхати.

- Зважаючи на економічну ситуацію, можливо, варто скоротити Прем’єр-лігу до 10 команд, щоби ніхто не сходив завчасно з дистанції?

- Уже і так є певні пільги - ніхто не вилітає. У Першій лізі взагалі ситуація дуже непроста. Коли команди непоганого рівня, є конкуренція, то футбол прогресує. Якщо цього не має, в еліті залишаються команди, які упродовж року нікого обіграти не можуть, то це не добре. По п’ять місяців не виплачується зарплата - це проблема. Футбол дуже затратна справа. І якщо на місцях влада не зацікавлена у клубі, й усе лягає на плечі тільки президента клубу, то це витягнути важко.

- Дехто вважає, що позитивом економічної кризи є те, що клуби змушені більше довіряти своїм молодим вихованцям і менше запрошувати легіонерів. Мовляв, невдовзі з’являться нові українські зірки, і збірна стане сильнішою...

- До Києва приїде театр з якоїсь Хацапетівки, ви на нього підете? Люди ж не ходять на футбол, щоби побачити молодих з бажанням футболістів. Цього мало. Глядачі платять гроші за видовище, виконавську майстерність. У Європі люди купують квитки та прагнуть побачити футбольний спектакль. Так само й у нас, давайте видовище, і люди підуть на стадіони.

Так, у нас у країні великі проблеми. Через військові дії хороші легіонери не хочуть сюди їхати. Та і поки існує Італія, Англія, Франція, Іспанія, усі молоді футболісти біль-менш хорошого рівня хотітимуть потрапити туди. А в Україну приїздять або незатребувані, або ті, які мають якісь проблеми. Взагалі, у нашій теперішній ситуації той факт, що чемпіонат у нас проводиться - уже є великим плюсом. Слабкий чи хороший, але наш чемпіонат існує. Але, на жаль, ми втрачаємо самобутні клуби: Чорноморець, Металіст. Ці клуби могли скласти конкуренцію Дніпру, Шахтарю, Динамо.

За півроку усе розвалилося. Хоча і раніше були проблеми. Де команди з Миколаєва, Херсона, Івано-Франківська, Чернівців? Завжди з цих регіонів було багато хороших футболістів. А зараз про них усі забули, і не згадують. Дай Бог, щоби війна закінчилася, і ми почали потрохи все збирати, відновлювати. Потрібно, щоби президент Федерації футболу України добивався підтримки губернаторів, аби ті сприяли відродженню самобутніх клубів. Нехай ця допомога буде не грішми, а пільгами, земельними ділянками.

Футбольний клуб це ж не тільки перша команда, а й дитячо-юнацька школа, тому ця справа є суспільно-важливою. Роботи дуже багато. Потрібно почати і потроху відроджувати.    

Коментарі ()