Головне

Динамо йде у відрив, а Шовковський наздоганяє Блохіна. Підсумки 13-го туру УПЛ

25.11.2014 08:39 530 0
Динамо йде у відрив, а Шовковський наздоганяє Блохіна. Підсумки 13-го туру УПЛ

Сніг допоміг Волині у Києві, рикошети допомогли Динамо у Запоріжжі, а судді "допомогли" Дніпру у Дніпропетровську.

Про все це й як завжди більше – у  матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Граючий президент і власник новачка української Прем’єр-ліги Олімпіка забив перший гол у вищому дивізіоні чемпіонату України. Знаменна й унікальна подія сталася у переможному матчі донецького клубу проти маріупольського Іллічівця. Владислав Гельзін відзначився з передачі Ігоря Семенини на останній хвилині першого тайму. Таким чином, Гельзін стає найбільш віковим футболістом, який забивав у чемпіонатах України серед кращих команд - результативний дотик зроблено у віці 41 рік 87 днів.

Команда туру

Луцька Волинь у непростих ігрових умовах здолала донецький Металург і здобула другу поспіль перемогу у чемпіонаті. Така серія підопічних Віталія Кварцяного вже друга у поточній першості. Маючи одну з найгірших захисних ліній у лізі (більше за Волинь пропустили лише запорізький Металург, Олімпік та Іллічівець, таку ж кількість м'ячів - Карпати), "хрестоносці" при цьому мають четверту атаку в УПЛ! Продовжує забивати один з кращих футболістів першості Ерік Бікфалві. Футболіст збірної Румунії записав на свій рахунок уже сьомий гол. У це важко повірити, проте наразі саме на рахунку лучан - найдовша переможна серія у дивізіоні!

Скандал туру

Гравці донецького Шахтаря не одягли футболки з написом "Слава українській армії". На відміну від суперників - ініціатора акції - львівських Карпат. Відмова підтримати колег з нині одного міста базування йшла від керівництва "помаранчево-чорного" клубу на чолі з найбагатшою людиною України Рінатом Ахметовим. У поясненні до свого рішення "гірники" й особисто креатура Ахметова генеральний директор Сергій Палкін сказали, що на гравцях Шахтаря у матчах чемпіонату України може бути лише одяг з написом типу "Мир Донбасу, мир Україні". Зазначимо, що це не перший випадок подібної позиції клубу, який змушений проводити свої матчі в інших містах, у контексті зовнішньої агресії на Сході України.

Матч туру

Полтавська Ворскла та луганська Зоря провели "репетицію" битви за місце у Лізі Європи. Перша частина сутички завершилася на користь підопічних Василя Сачка. Загалом господарі стадіону Ворскла імені Бутовського переважали суперника протягом ледь не всього матчу та здобули справедливу перемогу. Таким чином, полтавці перервали серію без перемог з чотирьох матчів і тепер знову включилися у гонку клубів, які претендують на четверту-п’яту сходинку.

Сенсація туру

Дніпропетровський Дніпро на своєму полі не зумів переграти ужгородську Говерлу. Підопічні Мирона Маркевича не показали гру, яка гідна команди, що претендує на чемпіонський титул. З кожним туром усе очевиднішою стає сентенція, яка раніше претендувала лише на роль можливого розвитку подій - щоб продовжити боротьбу за першу сходинку, "синьо-біло-блакитним" необхідне суттєве підсилення ледь не у кожну лінію вже цієї зими. А інакше по закінченні матчів Мирон Маркевич буде продовжувати дивитися вовком на своїх футболістів так само часто, як реальний вовк дивиться у бік рідного лісу...

Рекорд туру

Руслан Ротань відтепер є футболістом, який провів найбільше матчів за дніпропетровський Дніпро у межах чемпіонатів України. Капітан чинного віце-чемпіона України ступив на поле у футболці дніпрян 267-й раз та обійшов іншу живу легенду клубу Сергія Назаренка. Втім, знаменна подія не застрахувала Руслана від помилки, яка стала складовою успіху Говерли при взятті воріт Дениса Бойка на 60-й хвилині. Півзахисник збірної України банально не влучив по м’ячу у штрафному майданчику своєї команди та дозволив Каверіну переграти свого голкіпера.

Суддівство туру

У трьох матчах 13-го туру чемпіонату України, на нашу думку, сталися гідні уваги читача, першочергово, моменти. Так, у матчі Дніпра з Говерлою бригада арбітрів на чолі з Анатолієм Жабченком з Хмельницького не побачила "чистоту" у діях Євгена Селезньова, коли той забивав гол. Насправді, у момент передачі нападник не був у положенні поза грою, то ж суддя припустився результативної помилки. У протистоянні донецького Металургу та луцької Волині столичний арбітр Євген Арановський не зафіксував гру рукою у штрафному майданчику "металургів" - на 49-й хвилині гри кінцівка Миколи Морозюка, на нашу думку, була не у природному положенні. Нарешті, у сутичці Металурга запорізького з київським Динамо харківський арбітр Костянтин Труханов теж не став призначати пенальті за те, що спершу Коротецький, а потім і Сілва допомогли зупинити атаку суперника руками у штрафному майданчику спершу Старцева, а потім і Шовковського. Важливо,що арбітр проявив принциповість і послідовність.

Досягнення туру

Олександр Шовковський провів 581-й офіційний матч за київське Динамо та став рекордсменом клубу за іграми в усіх турнірах. Щоправда, разом з іншою легендою клубу Олегом Блохіним, у якого накопичилося стільки ж виходів на поле у футболці "біло-синіх". Уже у наступному календарному матчі Динамо, яким буде гра з португальським Ріу Аве у межах Ліги Європи, Шовковський зможе стати одноосібним лідером за таким показником.

Антигерой туру

Перемогу у непрезентабельній номінації цього разу розділили між собою троє гравців клубів української Прем’єр-ліги. Захисник Віталій Лисицький "привіз" два голи у ворота своєї команди у матчі з київським Динамо, його колега по амплуа Артем Гордієнко "допоміг" супернику "власноніж", підправивши пас нападника Ворскли Янузі у свої ворота, а форвард Дніпра Нікола Калінич знову підтвердив статус недисциплінованого тп непередбачуваного гравця. Крім того, вочевидь тепер на Калінича, як на близького до "рецидивіста" гравця, може очікувати триваліша за один матч дискваліфікація.

Гравець туру

За безпосередньої участі Джермейна Ленса київське Динамо провело три м'ячі у ворота запорізького Металурга. Голландський легіонер "біло-синіх" оформив дубль і зробив гольову передачу на Андрія Ярмоленка. На даний момент на рахунку екс-футболіста ПСВ та гравця національної збірної Нідерландів 9 матчів у чемпіонаті української Прем’єр-ліги, 5 забитих м'ячів, 4 гольові передачі. Цікаво, що своїм першим забитим голом Джермейн назавжди втрапив у динамівську історію - взяття воріт стало 1500-м для Динамо у чемпіонатах України.

Гол туру

У 13-му турі чемпіонату України захисник і капітан Волині Сергій Сімінін провів перший м'яч у сезоні. І одразу - найкращий у турі! Сергію, який грає у жорсткому стилі відчайдушного бійця, не притаманні дальні удари типу таких, який той наніс по воротам Олександра Бандури, що робить враження від його дальнього результативного удару ще більш яскравим.

Коментарі ()