Головне

Коньков вимагає застосувати санкції до РФС через кримські клуби

18.09.2014 13:02 856 0

Очільник ФФУ Анатолій Коньков звернувся до президентів ФІФА й УЄФА Йозефа Блаттера та Мішеля Платіні відповідно.

Про це йдеться в офіційній заяві президента Федерації футболу України, який отримав Чемпіон.

"5 червня 2014 року ФІФА у відповідь на звернення Російського футбольного союзу про намір прийняти до складу РФС Республіканську федерацію футболу Криму, Федерацію футболу Севастополя та клубів Кримського півострова висловила досить чітку позицію по відношенню до даного питання.

У відповідності зі ст. 84 Статуту ФІФА Асоціації, Ліги чи клуби, що входять до складу Члена, мають право приєднуватися до іншого члена чи брати участь у змаганнях на території такого тільки у виняткових обставинах. У будь-якому випадку згода має даватися обома Членами відповідної конфедерацією та ФІФА.

Федерація футболу України не давала згоди на приєднання до Російського футбольного союзу чи згоди на участь у змаганнях на території Російської Федерації жодному клубу з Кримського півострова.

Таким чином, будь-які члени РФС, при наявності бажання проводити матчі на території Криму, повинні отримати згоду на це ФФУ, оскільки територія Автономної Республіки Крим є територією України. Проведення матчів за участю членів РФС на території Криму без згоди ФФУ є грубим порушенням Статуту ФІФА.

Так, Рада з надзвичайних ситуацій УЄФА позначила свою чітку позицію з цього питання, прийнявши рішення, що матчі, зіграні футбольними клубами з Кримського півострова у турнірах під егідою Російського футбольного союзу, визнані не будуть.

Всупереч усім заборонам, РФС уже прийняв до свого складу деякі кримські клуби, веде активну роботу по включенню до свого складу федерацій з Кримського півострова, а також провів футбольні матчі Кубка та чемпіонату Росії на тимчасово окупованій території України.

Згідно статті 14 Статуту ФІФА обов'язок з тимчасового виключенню будь-якого члена лежить на Конгресі. Однак Виконком може тимчасово виключити Члена, який серйозно порушує свої зобов'язання як Члена, причому таке рішення набуває чинності негайно.

Федерація футболу України та вся футбольна громадськість України розраховують на солідарність міжнародного спортивного співтовариства та просять прийняти чітку позицію по відношенню до незаконних дій РФС, яка дозволить зберегти баланс прав членів ФІФА й у майбутньому припинить будь-які спроби порушення її членами статутних вимог.

Керуючись ст. ст. 14, 15 Статуту ФІФА, Федерація футболу України просить ФІФА й УЄФА як вищестоящі футбольні органи, застосувати санкції, що виявляються у незаконному приєднанню до складу РФС деяких клубів Кримського півострова та ведення несанкціонованої активної роботи по включенню у свій склад Республіканської федерації футболу Криму, Федерації футболу Севастополя, а також проведенні матчів на території України без відповідного дозволу Федерації футболу України", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що у Ньоні відбулося засідання ФІФА, УЄФА, ФФУ та РФС щодо кримського питання.

Коментарі ()