Головне

Політ суддівської фантазії та пробудження Ярмоленка. Підсумки 5-го туру УПЛ

04.09.2014 13:46 324 0
Політ суддівської фантазії та пробудження Ярмоленка. Підсумки 5-го туру УПЛ

В Україні визначилася трійка команд, яка має кращі за інших шанси на завоювання перших трьох місць, у складі київського Динамо прем’єрний матч провів новий нападник-легіонер, а вітчизняні арбітри знову дають привід поговорити про рівень їх професіоналізму. Про все це й як завжди більше - у  матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Результативні нічиї дніпропетровського Дніпра та харківського Металіста стали приємною несподіванкою для Динамо та Шахтаря у вимірі їх глобальних планів в УПЛ сезону-14/15. На результати, продемонстровані представниками України у Лізі Європи, вочевидь, вплинули саме важкі матчі у єврокубках, проведені напередодні ігор у регулярному чемпіонаті. Так, дніпропетровський клуб втратив у Спліті Руслана Ротаня та довів лік футболістів, які є стрижневими, проте не можуть грати за "синьо-біло-блакитних" через травми, вже до трьох чоловік. Схожа, проте ще більш відчутна проблема й у тренерського штабу "жовто-синіх". Глибина лави та кваліфікація наявних на сьогодні у Рахаєва футболістів, схоже, не дозволяє Харкову сподіватися бодай на місце у Лізі Чемпіонів.

Команда туру

Полтавська Ворскла зуміла вивезти з Дніпропетровська один бал і вкотре підтвердила статус вкрай незручного суперника для Дніпра. Минають дні, минають ночі, змінюються тренери та склад Дніпра, а непорушна "істина" про існування двох найбільш незручних для дніпрян суперників в УПЛ (у компанії Полтави - луганська Зоря) продовжує своє вкрай активне та насичене життя. Клуб не так давно нахабно позбавленого життя президента Бабаєва знову продемонстрував кращі якості, притаманні досить скромній клубній структурі Ворскли. Реанімований Олег Бараннік, автор голу у ворота Бойка - підзабутий герой єврокубкового протистояння з бухарестським Дінамо - є продуктом славної, плодовитої та відомої на всю країну школи клубу. У нинішньому сезоні полтавці мають реальний шанс повернутися у європейські міжнародні змагання.

Матч туру

Гра Динамо та Чорноморця у Києві виправдала сподівання глядачів на стадіоні та перед екранами телевізорів. Разом з тим – лише київської частини шанувальників футболу. Гра, як то кажуть, "в одну хвіртку", продемонструвала, на жаль, наявний на сьогоднішній день факт великої різниці у класі між трійкою претендентів на медалі, яка вирвалася далеко уперед, та іншими командами, які бодай прагнуть завоювати місце в Лізі Європи. До сумнозвісних подій в країні, які призвели до відтоку виконавців з Одеси, "чорно-сині" під керівництвом Григорчука відзначалися неабиякою тактичною грамотністю, що робило команду з обмеженими ресурсами чи не найкращою в чемпіонаті з цієї точки зору. У зіграному на вихідних матчі в столиці ЧО не був схожий на колектив, де кожен знає своє місце на полі й виступає деталлю дієвого механізму.

Суддівські скандали

Черговий тур УПЛ не обійшовся без, м’яко кажучи, неоднозначних суддівських трактувань. Так, у матчі луганської Зорі з Волинню арбітр з Києва Євген Арановський не призначив у ворота лучан пенальті в епізоді, де захисник номінальних гостей Шиш зупинив політ м'яча рукою. Момент стався на 23-й хвилині й мав великий вплив на хід матчу. Важко зрозуміти, за що ж у свою чергу призначив "вирок" Олександр Дердо в протистоянні Дніпра й Ворскли. Після того, як Даллку, свідомо чи ні, зупинив сферу рукою, представник Феміди промовчав, проте коли за мить відбулося падіння Шахова, вельми схоже на картинне, свисток арбітра не змовчав. Нарешті, у сутичці Карпат та запорізького Металурга Костянтин Труханов припустився аж двох результативних помилок в одному вирішальному епізоді! Взяття воріт "Левів" у виконанні Андрія Татаркова відбулося не за правилами – той спершу перебував в офсайді при подачі від його партнерів, а потім явно допоміг собі рукою, заштовхуючи круглого в сітку.

Дебют туру

Відбулася розкішна прем’єра нового "ігрового" серіалу від київського Динамо. Відтепер показ для всієї країни має назву "Лукаш Теодорчик". Гольова передача нападника збірної Польщі через якийсь десяток секунд перебування на полі вселяє у вболівальників діючого володаря Кубка України неабиякий оптимізм. З часів дублю Брауна Ідейє в матчі з Олександрією пригадати подібного виступу гравця передньої лінії в першому ж офіційному матчі стало важко. Що б не говорили про колишнього виконавця познанського Леха у сенсі його сумнівного щодо придбань киян останніх років класу, на Теодорчика в Динамо покладають великі надії.

Гравець туру

Андрій Ярмоленко після матчу з одеським Чорноморцем примусив замовкнути своїх критиків. Дубль у ворота одеситів не тільки дозволив Андрію довести лік забитих у поточній першості м’ячів до трьох, а й вселив оптимізм у вболівальників головної команди країни. Незабаром збірна України проведе чи не ключовий матч відбору до ЄВРО-2016 зі збірною Словаччини й повернення гравцем упевненості у власних силах не може не радувати. За відсутності Євгена Коноплянки вінгер Динамо буде змушений грати "за себе й того хлопця"...

Гол туру

Перший гол Андрія Ярмоленка в матчі з одеським Чорноморцем може стати окрасою не тільки 5-го туру УПЛ, а й усього чемпіонату сезону 2014\15. У пропущеному м’ячі не варто звинувачувати голкіпера одеської команди Дмитра Безотосного – траєкторія польоту круглого зробила стража воріт одеситів нещасним глядачем епізоду з початку дотику Ярмоленка до шкіряного, а той, у свою чергу, полетів у "мертву" для воротаря зону.

Коментарі ()