Головне

Тренер збірної України (U-19) Петраков: Поставили мету - потрапити на чемпіонат світу-2015

04.06.2014 11:25 405 0
Тренер збірної України (U-19) Петраков: Поставили мету - потрапити на чемпіонат світу-2015

Юнацька збірна команда України, складена з футболістів 1995 року народження, вийшла до фінальної частини юнацького Євро-2014, який пройде з 19 по 31 липня в Угорщині.

Після повернення до України своїми враженнями поділився головний тренер збірної U-19 Олександр Петраков.
 
- Сказати, що я задоволений - не сказати нічого. Я такої радості не відчував ніколи в житті - стільки емоцій. Це було незабутньо, цей день залишиться у моїй пам’яті на все життя. Я хотів би подякувати усім хлопцям. Я можу сміливо сказати, що я пишаюся ними. Ми виграли завдяки дисципліні та шаленій самовіддачі. Тут я хотів би подякувати клубним тренерам, які підготували футболістів для збірної. Також  хотілося б подякувати Федерації футболу України за організацію матчів.

Також треба відзначити людей, які в Англії докладали максимум зусиль і всіляко сприяли здобуттю цього позитивного результату. Мого помічника Андрія Аннєнкова, тренера воротарів Олександра Гуменюка, комплексно-наукову групу - Віталія Левченка, лікаря Павла Трофімчука, адміністратора Ігоря Якубовського, масажиста Євгена Пегету та Вадима Даніна, а також перекладача Олексія Некрасова.

Також не можу не відзначити технічний департамент ФФУ, який дуже допомагав мені та Олександру Головку, тренеру юнацької збірної U-18, футболісти якої також були викликані та брали участь в еліт-раунді.

- Ви самі вірили у можливість здобуття такого результату напередодні старту матчів еліт-раунду? Що відчували?

- Коли ми були в Росії на кваліфікаційному раунді, мені тамтешні журналісти сказали цікаву деталь: від України у віці U-19 у фінальних частинах чемпіонату Європи грали футболісти 1985 і 1990 років народження, тобто через кожні п’ять років. І от 1995 рік (посміхається). Я це запам’ятав. А якщо враховувати, що 1990 рік не відбирався, бо Україна тоді була господарем, то кваліфікацію Україна проходила останній раз аж десять років тому.

- Які були настанови футболістам на матч проти збірної Англії?

- Звичайно, ми вірили, сподівалися на позитивний результат. Загалом, ми побудували гру таким чином, щоб на початку не пропустити у власні ворота. Англія - надзвичайно потужна команда. Ми бачили їхню гру проти Шотландії, тому знали, що головне - не дати їм простір та закрити усі зони. Англійці - швидкісні футболісти, важливо було не пропустити гол, бо відігратися було б важко. Суперника влаштовувала і нічия, нам же була потрібна перемога.

Я сказав хлопцям: "У нас буде шанс, нам треба ним скористалися". Так і сталося, у нас була реальна можливість забити. Був момент у Яремчука: Полегенько зробив подачу, і Яремчук пробив з чотирьох метрів, воротар відбив і добивав Маркович, проте невдало. За десять хвилин до кінця матчу ми побачили, що англійці втомилися, і ми усіма силами пішли вперед.

І так в одній з атак ми заробили право на штрафний: Сарнавський навісив, Качараба виграв верхову боротьбу, скинув на Радченка, той віддав на Соболя, який сильно пробив. Воротар відбив, але прямо в груди капітану, від якого м’яч і влучив у ворота. Всі почали радіти, але залишалось ще дві хвилини. І в наступній атаці арбітр призначив штрафний у наші ворота. Потужний удар англійця влучив у стійку. Сарнавський був безсилий у тому моменті.

І нарешті фінальний свисток - радість, емоції! Англійці, звичайно, були засмучені, але честь і хвала тренеру. Він підійшов, потиснув руку і побажав успіху у фінальній частині.

- Але розпочиналось все з матчу з Шотландією, що можете сказати про той матч?

- Шотландія - дуже сильна команда. Якщо казати відверто, то наприкінці ми грали на збереження результату. Ми мали три стовідсоткових гольових моменти, проте вони також могли нам забити. Ключовий епізод був на 54-й хвилині, коли арбітр призначив пенальті, проте, фортуна була на нашому боці - Підківка взяв той удар. Загалом, нічия була закономірним результатом і позитивним для нас.

- Потім був матч з Чорногорією...

- Так, у Чорногорії також непогана команда. Загалом, вихід Чорногорії в еліт-раунд - це вже успіх для цієї команди. Ми забили чотири м’ячі, хоча могли забити і більше.

- Які плани юнацької команди у найближчому майбутньому? Коли розпочинається наступний збір?

- Збір ми розпочнемо 5 липня, будемо проживати там, де і готувались. Проведемо декілька контрольних матчів і візьмемо курс на Угорщину. Що стосується підготовки команди, то майже всі команди збираються у 20-х числах.

- Які наступні завдання ви ставите перед збірною?

- Ми поставили перед собою нову мету - потрапити на ЧС-2015 року, який проходитиме у Новій Зеландії з 30 травня по 21 червня. З восьми команд туди потрапляє шість, і я вірю, що нашій збірній до снаги виконати це завдання.

ФФУ

Коментарі ()