Головне

Довгоочікувана дніпровська весна та чим Чорноморець схожий на донецький Металург. Акценти 30-го туру УПЛ

21.05.2014 16:30 653 0
Довгоочікувана дніпровська весна та чим Чорноморець схожий на донецький Металург. Акценти 30-го туру УПЛ

Подія туру

Дніпропетровський Дніпро завоював друге в історії клубу "срібло" чемпіонату України. Друга сходинка дозволяє прийняти участь у кваліфікації Ліги чемпіонів, де дніпропетровський клуб не виступав з часів існування СРСР. Таким чином, "синьо-біло-блакитні" продовжили започатковану у минулому сезоні Металістом "традицію" зміни нагорі таблиці звичного завсідника київське Динамо. Варто відзначити, що в історії чемпіонатів України подібна ситуація вже траплялася. У сезонах 1994\95 та 1995\96 за багаторічним гегемоном київським Динамо двічі поспіль фінішував одеський Чорноморець.

Команда туру

Київське Динамо не скинуло оберти після переможного фіналу Кубку України. У домашній грі з луганською Зорею кияни в черговий раз при новому наставнику продемонстрували симпатичну гру у, в першу чергу, атаці. Стабільність – ознака не тільки майстерності, а й правильних рішень, у даному випадку, тренерського штабу киян. З початку сезону київський клуб ще не виглядав настільки приємно цілісним та організованим колективом, який здатен не тільки грати з позиції сили, а й додавати по ходу матчу. Показово, що відчути на полі у складі ДК незамінного футболіста, без якого важко уявити гру команди, тепер фактично неможливо. В той же час язик не повертається сказати, що в Динамо важко побачити лідера – на цю роль відтепер претендують зовсім не тільки Ярмоленко, Гусєв чи Шовковський.

Досягнення туру

Одеський Чорноморець вдруге поспіль представлятиме Україну в єврокубках. Не секрет, що українським клубам найчастіше не вистачає стабільності у результатах – через своєрідних "метеликів-одноденок" загальний прогрес національного чемпіонату та завоювань на зовнішній арені є, м’яко кажучи, не вражаючим. Той же донецький Металург, який на початку нульових років був найближчим до звання тоді відсутньої "третьої сили", дуже швидко перетворив свій, здавалось, сталий розвиток, на масове розчарування від дій керівництва клубу. Подібно до Металургу колишніх часів, на роздоріжжі нині й Одеса. Від майбутнього літа, а точніше, кроків очільників по збереженню на примноженню наявних матеріальних та кадрових ресурсів клубу, буде залежати доля ЧО навіть не на один сезон – на роки уперед.

Матч туру

Харківський Металіст та полтавська Ворскла порадували глядачів безкомпромісною грою. У матчі "жовто-синьої" та "зелено-білої" команд відбулася гра, у якій, серед небагатьох у останньому турі, турнірна мотивація обох клубів визначила цікаве та напружене протистояння. Поразка Ворскли не дозволила полтавчанам, одному з найбільш симпатичних колективів вищого українського дивізіону, знову представити країну на європейській арені. Натомість Металіст, навіть з урахуванням фактичного кроку назад у порівнянні з минулим сезоном, може записати сезон, який щойно закінчився, собі в актив.

Падіння туру

Сімферопольська Таврія вперше покидає вищий український дивізіон. Залишаючи за дужками національну трагедію та політичний присмак нинішньої української дійсності, не можна не відзначити усю епічність цієї неприємної як мінімум для вболівальників команди подію. В українському футболі лишається усе менша кількість раніше очевидних, непорушних, а подекуди й "святих" традицій. До великого краху перший чемпіон України йшов напрочуд наполегливим кроком, поступово руйнуючи будь-які натяки на появу "солом’яних острівків", які можна було б підіслати під себе у випадку більш ніж імовірної катастрофи. Повернення Таврії у вищий дивізіон чемпіонату України, коли б воно не відбулося, буде символічним саме завдяки успіху 1992 року.

Гравець туру

Хавбек дніпропетровського Дніпра Джуліано став найкращим гравцем останнього туру чемпіонату України сезону 2013\14 років. Дубль у ворота донецького Металурга став лише другим у кар’єрі бразильця, який загалом відзначився у минулому чемпіонаті шість разів. Як і для всього Дніпра, сезон, що закінчився, півзахисник може записати собі в актив. Джуліано був гравцем основної обойми, а в деяких іграх – ключовим будівничим перемог своєї команди. Вочевидь, про колишні труднощі гравця, пов’язані з важким сприйманням української футбольної дійсності та бажанням повернутися на батьківщину у Бразилію, варто забути – попереду на виконавця та його команду очікує захоплююче випробування у вигляді Ліги чемпіонів.

Гол туру

Другий м'яч В’ячеслава Чурка у ворота сімферопольської Таврії став найкращим серед голів інших футболістів. Футболіст, який належить донецькому Шахтарю, є одним з тих молодих талантів українського футболу, які поки не потрібні клубу, який його виростив. Дубль в останньому турі довів показник результативності В’ячеслава до чотирьох голів у минулій першості. Також на рахунку 21-річного півзахисника три гольові передачі. Оскільки Чурко є одним із найталановитіших гравців свого віку, влітку гравець може опинитися вже не у маріупольському Іллічівці, а й у більш амбіційному клубі.

Коментарі ()