Головне

Карпати примусили Дніпро викинути білий прапор, а Гладкий маленькі ювілеї святкував. Акценти 28-го туру УПЛ

08.05.2014 19:50 510 0
Карпати примусили Дніпро викинути білий прапор, а Гладкий маленькі ювілеї святкував. Акценти 28-го туру УПЛ

Фіаско Дніпра, очікування на Кварцяного та наближення "зашморгу" для боротьби за золото - у черговому турі знову було на що подивитися.

Подія туру
Донецький Шахтар - однією ногою чемпіон. Після зафіксованого підсумку матчу в Дніпропетровську "гірники" зміцнилися на чолі турнірної таблиці у ранзі команди, яка де-юре не має конкурентів. Більш ніж імовірний успіх донеччан, може стати для підопічних Луческу п’ятим поспіль і дев’ятим загалом. Якщо у минулому сезоні Шахтар не зустрів спротиву фактично за результатами ще першого кола, то у цьому чемпіонаті боротьба за перше місце протривала майже до останнього туру.
Однак і при наявності сучасних звершень "помаранчево-чорному" клубу ще далеко до першості в Україні глобальної.

Київське Динамо продовжує утримувати лідерство як за загальною кількістю перших місць у чемпіонатах вищого дивізіону України (13), так і за кількістю завойованих золотих медалей поспіль (9).

Команда туру
Львівські Карпати провели поки кращий матч під керівництвом Олександра Севідова. Перемога над Дніпром тільки підкреслила дуже непоганий, як для умов, у яких тренер Севідов працює не перший день, загальний результат роботи екс-тренера донецького Металурга. Звитяга у Дніпропетровську стала вже третім більш ніж помітним успіхом львів’ян у нинішній першості - раніше вдалося здолати донецький Шахтар (3:2), а також підставити підніжку київському Динамо (2:2).

Однак обидва згадані вище матчі "леви" записали у свій актив на домашньому полі, інша справа - не вельми виразна гра на виїзді. І от перший помітний успіх на виїзді у матчі з клубом найвищого внутрішнього українського ґатунку! Враховуючи середній вік команди зі Львова та задану нібито постійну та стабільну стратегію розвитку (або принаймні "не падіння") "зелено-білих", ця команда може реально претендувати на Лігу Європи вже у наступному сезоні.

Матч туру
Ужгородська Говерла, обігравши луцьку Волинь 6:0, після гри святкувала рекордну перемогу у своїй історії, здобуту у вищій лізі чемпіонату України. Незважаючи на 13-у, номінально "аутсайдерську" позицію, ужгородська команда чи не із середини першого кола належить до когорти "буферних" клубів, які не претендують на боротьбу за Лігу Європи, однак при цьому ніяк не є борцями за виживання. Цікаво, що завдяки звитязі над "хрестоносцями" В’ячеслав Грозний записав у "блокнот" своєї багатої на події тренерської кар’єри 70-у перемогу у вищих дивізіонах ЧУ.

Натомість зовсім неприємні рекорди ставить луцька Волинь. Поразка від Говерли для підопічних на сьогодні Дикого стала вже шостою розгромною у поточному сезоні - це найгірший результат серед усіх колективів Прем’єр-ліги. Луцьк явно зачекався повернення Віталія Кварцяного...

Сенсація туру
Поразка Дніпра від Карпат на 99% відсотків визначила остаточне місце клубу у таблиці Прем’єр-ліги по закінченні сезону. Якщо у попередній першості дніпряни мали усі підстави жалітися на неякісне суддівство, яке "вбило" претензії команди на другу позицію у чемпіонаті, то тепер звинувачувати у невдачі (до слова, відносній - прогрес, як не крути, очевидний) дніпропетровці можуть виключно власну неспроможність. У поразках від Чорноморця, Металіста та Карпат неважко знайти спільні риси. В усіх трьох матчах "синьо-біло-блакитні" абсолютно бездарно проявили себе в обороні власних воріт, а головне, що стосується окремих гравців - не витримали психологічного тиску та не продемонстрували необхідний на фініші сезону характер.

"Боротьба" туру
У дербі донецького краю цього разу нечисленні глядачі вкотре побачили безкомпромісну та виняткову за напругою сутичку команд. Матчі донецького Шахтаря та маріупольського Іллічівця відзначаються впертою боротьбою на кожному клаптику поля з часів відходу у власність фактичного спонсора клубу з Донецької області - Меткомбінату імені Ілліча - президенту "гірників" Рінату Ахметову, що сталося у липні 2010 року. Відчайдушність протистояння на полі подекуди доходить до масштабів, коли на полі фіксується непристойно мінімальна кількість порушень з боку обох команд. Варто нагадати, що у різні часи за маріупольський футбольний клуб виступала (та виступає) безпрецедентно значна кількість орендованих у Шахтаря, здебільшого молодих, виконавців. За оцінками багатьох експертів та журналістів, це є одна з головних (головна?..) причин, чому у матчах цих команд переконлива більшість маріупольських футболістів зацікавлена у боротьбі не на життя.

Гравець туру
Олександр Гладкий, схоже, зняв своє гольове прокляття й навряд чи радий, що сезон закінчиться вже незабаром. Дубль у ворота Дніпра став не тільки 10 голом нападника у нинішній першості, а й 10 дублем форварда у кар’єрі. Важливо, що Олександр перебуває у Львові в оренді, а його контракт належить... дніпропетровському Дніпру! Сам гравець уже заявляв про бажання залишитися у Карпатах та отримати повноцінний договір про співпрацю. Нинішній результат - не найкращий для футболіста. У сезоні 2007/08, граючи за Шахтар у Прем’єр-лізі (у першому сезоні після переходу зі спочиваючого нині ФК Харків) Олександр забив 17 голів.

Гол туру
Желько Любенович давно не радував прихильників результативними діями на полі. М'яч у ворота Севастополя, забитий ударом зі стандартного положення, став окрасою туру та третім голом сербського легіонера луганської Зорі у нинішній першості. З урахуванням віку Любеновича та давнього бажання тренерського штабу підшукати на позицію гравця альтернативного виконавця, взяття воріт у Криму, за деяких обставин, може стати останнім помітним успіхом гравця на українській землі...

Коментарі ()