Головне

У 2018 році стартує новий турнір для збірних - Ліга націй УЄФА

27.03.2014 12:01 1705 0
У 2018 році стартує новий турнір для збірних - Ліга націй УЄФА

На XXXVIII Конгресі УЄФА в Астані всі 54 національні асоціації УЄФА одноголосно прийняли "Резолюцію про турніри категорії А для чоловічих збірних у 2018-2022 роках", яка складається з чотирьох пунктів.

Відповідно до неї, з 2018 року буде проводитися новий турнір - Ліга націй УЄФА.

У Лізі націй УЄФА будуть діяти принципи підвищення та пониження у класі. Переможець буде визначатися кожен непарний рік. Турнір замінить більшість міжнародних товариських матчів.

"Ми приймаємо та поважаємо, що всі асоціації, що входять до складу УЄФА, погодилися створити новий турнір, - сказав голова комітету УЄФА зі змагань для збірних Вольфганг Нірсбах. - Це важливий крок для національних команд Європи, і ми сподіваємося, що вболівальники підтримають новий формат".

Ліга націй буде пов'язана з відбірковим циклом Євро. Тобто новий турнір дасть додаткову можливість вийти у фінальну стадію чемпіонату Європи. Ідея турніру та пропозиції щодо зміни формату Європейської кваліфікації починаючи з Євро-2020 виникли після детальних консультацій з національними асоціаціями УЄФА, що стартували у 2011 році.

Точний формат Ліги націй до кінця поки не визначений і ще буде обговорюватися національними асоціаціями УЄФА. Загальна ідея така, що 54 збірні будуть розбиті на чотири великі групи відповідно до рейтингу коефіцієнтів .

Збірні боротимуться за вихід у вищу групу або за збереження прописки, за титул чемпіона Ліги націй УЄФА, а також за путівки у стикові матчі Євро.

Перед Євро-2020 кожна група буде поділена на чотири підгрупи з трьох або чотирьох команд, з тим, щоб кожна провела з вересня по листопад 2018 року від чотирьох до шести матчів.

Перша фінальна стадія за участю чотирьох збірних, які виграли свої підгрупи у групі А, пройде у 2019 році. Стикові матчі за право виступити на Євро відбудуться у березні 2020 року.

Національні асоціації зверталися до УЄФА з проханням проаналізувати майбутнє футболу серед збірних у межах затвердженого календаря міжнародних матчів. У зв'язку з цим найважливішим мотивом створення Ліги націй став спортивний принцип. Оскільки все більше асоціацій, тренерів, футболістів і вболівальників вважають, що товариські матчі не забезпечують належної спортивної боротьби.

Окрім того, новий турнір допоможе УЄФА досягти поставленої мети: підняти рівень і престиж футболу серед національних збірних, зберігаючи при цьому баланс між футболом серед клубів і збірних.

Чемпіон Ліги націй визначатиметься кожен непарний рік, причому всі команди зможуть проводити офіційні матчі із суперниками свого рівня.

Відбірковий цикл чемпіонату Європи в цілому залишиться без змін, хоча починатися буде у березні наступного року після великого міжнародного турніру, а не відразу у вересні. У Лізі націй УЄФА розігруватимуться чотири путівки у кожну фінальну стадію.

Резолюція про турніри категорії А для чоловічих збірних у 2018-2022 роках обумовлює, що 54 національні асоціації УЄФА:

• визнають успіх централізованого маркетингу Європейської кваліфікації у 2014-2018 роках і його користь для підвищення престижу футболу серед національних збірних;

• погоджуються з новою спортивною концепцією Європейської кваліфікації, Ліги націй УЄФА та товариських матчів у 2018-2022 роках у межах дат, передбачених календарем міжнародних матчів;

• підтримують цю нову спортивну концепцію та продовження централізованого маркетингу всіх матчів національних збірних у 2018-2022 роках практично у тому ж режимі, у якому це відбувається зараз;

• надають особливого значення тісній співпраці з УЄФА заради подолання будь-яких юридичних, формальних і практичних труднощів, які можуть виникнути, особливо тих, що стосуються продажу централізованих медіаправ у їхніх країнах.

УЄФА

Коментарі ()