Головне

УПЛ: від сходу до заходу, від півдня до півночі

15.03.2014 17:00 502 0
УПЛ: від сходу до заходу, від півдня до півночі

Лідери. Ситуація в країні сильно вдарила по розташуванню фігур на шахівниці з кращими командами України. Якщо після закінчення першої частини чемпіонату можна було мріяти про нечуваний раніше шанс – мова про боротьбу за найвищі місця за участю одразу п’ятьох клубів, то тепер варто говорити про цілісне збереження потенціалу трьох: "Динамо", "Шахтаря" та "Дніпра".

Серед переформатованої п’ятірки найвищі шанси на успіх у боротьбі за два місця в Лізі чемпіонів мають "Шахтар" та "Дніпро". На користь Донецька та Дніпропетровська говорить не так стабільний та сильний склад команд (підбір виконавців у "Динамо", зрештою, точно не гірший), як поставлена на фоні конкурента гра – класичний випадок, коли слабкість опонента формує твою міць. Як не крути, "Динамо" продовжує програвати поки заочну битву і в іншому, не менш важливому аспекті – тренерській позиції. Після матчів з "Валенсією" Олег Блохін в черговий раз дав привід до сумнівів щодо вмінь динамівської легенди як клубного наставника.

Спростувати твердження скептиків тренер "біло-синіх" зможе вже 16 квітня в матчі з "Шахтарем". Матч, який стане найважливішою битвою Блохіна в житті, відповість на питання про реальність претензій ДК на щось більше, ніж третє-четверте місце і з високою вірогідністю визначить долю Олега Володимировича на чолі рідного клубу.

Четверту сходинку розіграють "Металіст" та "Чорноморець". Незважаючи на великі кадрові втрати, а масштаби відтоку гравців з Одеси справді вражають (на сьогодні в розпорядженні тренерського штабу – усього 18 футболістів першої команди, з яких лише один (!) – центральний захисник), на користь збереження "Чорноморця" як значної бойової одиниці в УПЛ, як і раніше говорить наявність у команді головного будівничого останніх успіхів клубу – тренера Григорчука. Саме з допомогою тренерського генія Григорчука, його вміння витискати максимум з будь-якого ресурсу під рукою, одесити можуть сподіватися як на продовження європейської казки в наступному сезоні, так і на поступ у таблиці – перспектива четвертої позиції проти п’ятого місця у минулому сезоні.

Більший кадровий ресурс та перевага "Металіста" в індивідуальній майстерності нібито робить саме "жовто-синіх" заочними фаворитами можливої одесько-харківської гонки. Однак потужний півзахист МХ більше не підкріплений форвардом відповідного класу – при всій повазі до Володимира Гоменюка, його кваліфікація для вирішення серйозних завдань поки викликає сумнів. При цьому альтернативи екс-форварду "Таврії" у Харкові просто нема.

Середина. На останнє, шосте єврокубкове місце (дійсне у разі виходу у фінал Кубка України команд, які займуть місця в УПЛ з першого по п’яте) претендують "Ворскла", "Зоря" та донецький "Металург". Серед трійки згаданих команд найбільш продуктивну трансферну кампанію провів останній. Підписання Пляцикаса, Христова та Мутарі в значній мірі розширює вибір Ташуєва і дозволяє займатися кадровою ротацію без боязні втратити дорогоцінні очки. Серед відносних невдач донеччан – відсутність підписання необхідного центрального захисника. Серед конкурентів МД виділяється сильною атакою.

Полтавська "Ворскла" підкупає ставкою на українців (у команді всього 5 легіонерів) та молодим самобутнім наставником. Серед сильних сторін полтавців – найкращий серед трьох претендентів на ЛЄ відсоток реалізації гольових моментів та найбільш збалансований склад.

Луганська "Зоря" зуміла зберегти усіх найкращих, що можна вважати головним досягненням клубу у міжсезоння. Зірване підписання плеймейкера не робить склад луганців менш зіграним чи не здатним вирішити завдання посісти шосту сходинку – головною перевагою луганчан перед опонентами можна назвати якісно триваліший, ніж у "Металурга" та "Ворскли", зв’язок тренера з командою – на боці Юрія Вернидуба довготривала співпраця з командою, яку він збирав по піщинках. Похвастати подібним досвідом перебування на тренерській лаві у Полтаві чи Донецьку не можуть ні Ташуєв, ні Сачко.
Другий ешелон "золотої середини" складуть команди, які знаходяться на безпечній відстані від зони вильоту, але і в зоні недосяжності від єврокубків. "Карпати", "Севастополь", "Іллічівець" та "Волинь" зможуть вирішувати планові завдання по награванню складу на наступний сезон.

Низи. Останню "путівку" у Першу лігу розіграють "Говерла", "Таврія" та запорізький "Металург". Високі шанси залишитися мають ужгородці – на боці ГУ досвідчений тренер та сильніший, у порівнянні з конкурентами, підбір виконавців. В’ячеславу Грозному дозволили провести плідну трансферну кампанію, що дозволило закрити майже усі проблемні позиції. Врешті-решт, за "Говерлу" говорить і головний фактор – кількість очок у команд на сьогоднішній день. За Ужгород і легший календар. З команд з першої п’ятірки підопічні Грозного, на відміну від "Таврії" та МЗ, не зіграють з "Динамо" та "Шахтарем". У запасі й гра з прямим конкурентом "Металургом", хай і на виїзді (один з "матчів життя" для МЗ).

Ідентично важка ситуація у "Таврії" та "Металурга". Кожна з команд екзаменуватиметься "Шахтарем", "Дніпром", "Динамо", "Металістом" та "Чорноморцем". На користь "Металурга" - не футбольні аспекти, які можуть не дозволити ТС використовувати фактор свого поля. "Час Ч" для обох настане у 23-му турі, коли команди зійдуться в очному протистоянні. Знову ж таки – на полі запорожців.

Коментарі ()