Головне

"Динамо" (Київ): до старої мети - оновленими засобами

24.01.2014 15:33 620 0
"Динамо" (Київ): до старої мети - оновленими засобами

Київське "Динамо", як і ще один клуб першої четвірки УПЛ "Дніпро", традиційно розквартирувалося в улюбленій узимку Іспанії. Варто зазначити, що для найбільш заможних вітчизняних команд у "тренді" залишаються два місця проведення зборів - мова про згадану вище країну на Піренейському півострові й Об’єднані Арабські Емірати.

Для "біло-синіх" канікули закінчилися у розпал підготовки інших клубів УПЛ - з відпустки кияни вийшли останніми. Разом з тим, "динамівський" розмах видно вже у формуванні спаринг-партнерів. У цьому "Динамо" здивувало щонайменше вибраною кількістю команд.

Перший з них - іспанський "Ліненсе" - проекзаменовано напередодні. Заслуговує уваги результативне повернення (забитий м’яч) Дениса Гармаша та використання у першій 45-хвилинці відразу двох нападників. Останній варіант може бути застосований і у домашній грі Ліги Європи проти "Валенсії".

Судячи з числа клубів, обраних для підтримання належного тактичного та фізичного вишколу команди (а їх на два іспанських збори цілих 11), цього року тренерський штаб закладає куди більш міцний фундаменту підготовки, ніж під час перших зборів за участю Олега Блохіна. Так зване "форсування підготовки" минулого року аж ніяк себе не виправдало. Крім втрат на перших метрах піврічної дистанції, слід зазначити, що "бігло" "Динамо" аж ніяк не до останнього, хай і не вирішального туру. Оголошений курс товариських ігор "через два дні на третій" двома (близькими до рівноцінних) складами - спроба рівномірного нарощування, а потім - і розподілення сил для кожного з трьох турнірів, де ще є неабиякі шанси здобути такі бажані трофеї?..

Про "пан або пропав" від Блохіна та його тренерського штабу говорить не лише давно напружена навколо ФКДК ситуація, а й останнє "китайське" Ігоря Суркіса ще напередодні нового року. Обрана Олегом Володимировичем стратегія зимових зборів не передбачає введення нової "крові". Мова не про справді недоречні придбання нових футболістів, не буде і залучення "зайвих" виконавців, які перебувають на контракті у "Динамо" і при цьому непогано проявили себе на іншому місці роботи.

У шансі повернутися до "альма-матер" станом на сьогодні відмовлено п’ятьом. Сергій Люлька та Віталій Буяльский залишаються в Ужгороді, Владислав Калітвінцев і Сергій Рибалка шукають нові клуби. Непотрібним для клубу де-юре став черговий його вихованець Андрій Богданов, правами на якого відтепер володіє харківський "Металіст". Таким чином, зміцнення "українського вектору" у Києві знову відкладено до кращих часів.

Значно поблажливішою доля є до Артема Кравця. Нападник, єдиний (і неповторний?..) злет у кар’єрі якого стався якраз у матчі з "Валенсією" п’ять років тому, має чергову можливість спіймати своє щастя та скористатися кадровим дефіцитом в атаці команди. Олег Блохін категоричний - за півроку у форварда закінчується контракт, підписання нової угоди залежить виключно від результатів уже давно не юного виконавця (10 матчів, 3 голи за померлий "Арсенал" у першому колі ЧУ). З урахуванням відсутності у першому матчі 1/16 Ліги Європи двох ключових гравців передньої лінії киян (Ярмоленка та Мбокані), шанс воскресити себе у грі зі старими друзями у Кравця справді неабиякий.

Справедливості заради, кажучи про відсутність зимових придбань і чергової (цього разу нечисленної) чистки рядів, варто згадати, що склад киян укомплектований, як ніколи. До реального новачка - представника історії "повернення блудного сина" зі щасливим кінцем - Олександра Рибки додався і поки "невидимий". Означено бажання підсилити правий фланг захисту, де давно господарює бразилець Даніло Сілва.

Прогрес у грі одного з двох представників найбільш граючої у світі нації помітити і справді так само важко, як здивуватися кількості виконаних ним з флангу точних подач і гольових передач - тих відверто мало (останніх усього 2 на проведені 16 матчів). Оголошена мобілізація селекційної служби і подальша тиша у справі придбання футболіста на цю позицію. Ще й непряме нагадування згаданому Люльці про можливе повторення приємного шляху Макаренка з флангу протилежного.

Близьке до вирішеного питання перебування у команді співвітчизника Сілви Дуду. Креативний півзахисник не скористався довірою президента та тренерського штабу, які надавали норовистому виконавцю не один шанс. Зрештою, пісенька маленького за габаритами чарівника м’яча у "Динамо", здається, доспівана. Едуардо Перейра Родрігес до сьогоднішнього дня не з’явився у розташуванні команди... На щастя, дефіциту гравців на місце бразильця нема. Очевидно, сильнішими стануть позиції у команді фактичного гравця дублю Андрія Цурікова.

Завдання на зиму

Від справ "глобальних" до більш "приземлених". Розмірковуючи про київське "Динамо", не можна не вдатися до давнього порівняння форми та змісту у бутті київського клубу. Так, за нібито палким бажанням залучити до армії вболівальників клубу нових (непогано було б при цьому подбати і про "старих") прибічників, керівництво "біло-синіх" продовжує приховувати ігнорування більш ніж справедливих (сучасних!) вимог своїх шанувальників.

Трансляції першого матчу зимових зборів з боку "Динамо" - солідного та небідного за всіма європейськими канонами клубу вболівальники - знову не дочекалися (як, власне, і з будь-якого). Власний канал на "Ютубі" (який давно мають куди менш заможні та величні команди, наприклад російські "Краснодар" і "Терек") та декілька встановлених на тренувальному полі високоякісних камер коштують не більше декількох сотень тисяч доларів. В абсолютному підрахунку - це декілька пальців вельми швидких ніг Джермейна Ленса чи маківка забивної голови Дьємерсі Мбокані...

Сайт "Чемпіон" і надалі у своїх матеріалах оцінюватиме ситуації у клубах України, які гратимуть навесні у єврокубках.

Коментарі ()