Головне

Як "відмазати" Швецова. Версія Колліни

05.08.2013 18:59 608 0
Як "відмазати" Швецова. Версія Колліни

П'єрлуїджі Колліна з'являється перед українською публікою не так і часто. Його зустрічі із журналістами у Києві трапляються раз на два чи три місяці. Ось тому і цікаво було послухати куратора суддівського комітету Федерації футболу України на прес-клубі, який був організований у понеділок, 5-го серпня.

Підігрівався інтерес до такої події і тим, що буквально 12 годин тому завершився центральний, при всій повазі до "Металіста", поєдинок усього першого кола між донецьким "Шахтарем" і київським "Динамо". Поєдинок, який, між іншим, залишив багато питань до суддівства Віктора Швецова.

Саме того Швецова, який трохи більше року тому (у травні 2012 року) не побачив волейбольну гру рукою Сергія Кузнецова у зустрічі "Севастополя" та запорізького "Металурга". А нападник таким чином переправив м'яч у ворота та приніс перемогу своїй команді. Перемогу, яка майже забезпечувала "морякам" підвищення у класі. Якби в останньому турі очки у них не відібрала "Буковина", і саме запоріжці отримали путівку в еліту.

Тепер от конкретні запитання були до арбітра і по матчу "Шахтар" - "Динамо". Проте, досить несподівано, сеньйор П'єрлуїджі вступився за Швецова, згадавши минулі заслуги судді: "У сезоні-2010/11 Швецова визнали найкращим арбітром України. Є офіційні документи. Пам'ятаю, що Прем'єр-ліга попросила призначити його на матч за Суперкубок України. Тому потрібно про нього пам'ятати, адже він багато зробив. Він зробив грубу помилку, але повністю за неї заплатив".

На прохання журналістів конкретно прокоментувати сумнівні рішення Швецова у Донецьку Колліна був багатослівним, але по темі сказав мало. Італієць зазначив, що йому сподобалося, що гравці після фінального свистка обмінялися футболками, що під час самої гри не завжди вдається побачити всі деталі, адже все відбувається швидко, у русі. На думку сеньйора П'єрлуїджі, головний рефері був послідовним, бо на початку зустрічі не призначив пенальті у ворота обох команд за фактично однакові порушення.

Далі Колліна неоднозначно оцінив й інші рішення Швецова. Рішення по інциденту між Тайсоном та Андрієм Ярмоленком він порадив чекати, бо тут має своє слово сказати Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України. Тут на вуста прийшла іронічна посмішка. Просто пригадалося рішення КДК ФФУ по Луїсу Адріано, котрий у 3-му турі ледь не скалічив гравця "Чорноморця" Рінара Валєєва, і нічого за це не отримав.

На думку куратора, помилки Віктора Швецова були такими, які не вплинули на підсумковий рахунок матчу... Однак далі трішки проговорився про конкретні рішення та дії суддів: "Віталій Годулян повідомив Віктору Швецову про фол і сказав попередити Едуардо. Але останній вирішив, що Едуардо не настільки жорстко порушив правила. І він має право приймати свої остаточні рішення". Так Колліна описав інцидент, коли Едуардо ногами двічі вдарив Максима Коваля, який уже м'яч зафіксував. Навіть прокоментувати ці слова важкувато, бо відразу виникає запитання: А навіщо ж тоді ці додаткові арбітри, якщо до них головний не прислуховується? Питання, напевне, майже риторичне.

Далі хочеться просто зацитувати монолог П'єрлуїджі Колліни, який наштовхнув на думки, протилежні до того, що глядачі та всі інші бачили по телебаченню.

"Той, хто працює журналістом, має знати правила, на основі яких приймаються рішення. Статті Дисциплінарних правил ФФУ, УЄФА та ФІФА вказують, що рішення арбітра є остаточним. Зміни по таким рішенням може прийняти лише Дисциплінарний комітет, і тільки у тих випадках, якщо арбітр не бачив епізоду. Якщо арбітр бачив, то Дисциплінарний комітет не може втручатися. За винятком тих випадків, коли мала місце очевидна помилка. А під "очевидною помилкою" мається на увазі помилка з ідентифікацією футболіста. Тобто замість одного гравця попереджений був інший.

Якщо арбітри все бачили, то справа припиняється. Якщо вони не бачили, то використовуються відеоматеріали у якості доказів, після чого приймаються відповідні рішення. Щодо того епізоду з Адріано, то арбітр, помиляючись, призначив штрафний, але не прийняв ніяких санкцій на полі. Але той факт, що він призначив штрафний, означає, що він бачив епізод. Просто він погано оцінив момент. І відповідно до правил, рішення арбітра не може бути змінене.

Після матчу "Чорноморець" - "Динамо" у минулому сезоні був дискваліфікований Євген Хачеріді. ФФУ відкрила справу по двом епізодам. Перший епізод - нанесення ушкодження Лучіану Бурдужану, другий - жест на адресу одеських уболівальників. Додатковий асистент написав, що він бачив перший епізод, але оцінив його як неагресивний. І КДК закрив цю справу. А що стосується жесту, то ніхто з офіційних осіб цього не бачив. Тому використали телевізійну трансляцію та покарали його саме за цю справу", - резюмував Колліна.

І що ж ми маємо, якщо прислухатися до його слів? Чи не кожен гравець може ламати іншого, наступаючи тому на ногу чи гомілкостоп? Це якщо арбітр буде поруч, і все буде перед його очима. Візаві може отримати травму, а арбітр "погано оцінить момент". І нічого змінити не можна буде, адже "рішення арбітра є остаточним".

Більше того! З'явилася наступна думка. Враховуючи, що Адріано, який шипами зняв гетру та щиток Валєєва, залишився без покарання, то КДК ФФУ може залишити момент Тайсон - Ярмоленко поза увагою, адже Швецов "усе бачив"... А потім ще й пригадався епізод, коли за обличчя тримався Дуглас Коста та показував, що від нього відмахнувся Бенуа Тремулінас. От і виходить, що дискваліфікацію від КДК може отримати гравець "Динамо", і аж ніяк не "Шахтаря". Звичайно, це лише припущення. Але, погодьтеся, щось у цьому таки є.

Під завершення прес-клубу не витримали нерви і в автора звітного матеріалу, який вирішив перепитати у Колліни, хто ж саме вирішує, які моменти спірні, та передає їх у КДК ФФУ. Можливо, для когось це і відома інформація, але, думаю, більшість читачів не знає цього. Тому далі пряма мова сеньйора П'єрлуїджі.

"На це має відповісти КДК або віце-президент ФФУ, який займається цими питання. Але скажу, що при КДК ФФУ була створена підструктура, якої раніше не було. І саме вона контролює все, що відбулося під час матчів, шляхом переглядання відеозаписів і перечитування ЗМІ. На це запитання кращу відповідь дадуть там.

КДК ФФУ звертається до нас, щоби ми запитали в арбітрів, бачили вони момент чи ні. Я не перечитую те, що пишуть арбітри після матчів у протоколах. Нічого я не читаю і після матчів Ліги Чемпіонів і Ліги Європи. Вони передаються у Дисциплінарний комітет", - пояснив Колліна.

Водночас, куратор зазначив, що він має доступ до додаткових протоколів, які пишуть арбітри на прохання КДК. Тобто італієць українським суддям лише показує та радить, як оцінювати той чи інший спірний епізод під час матчів. А також має право відсторонити підопічного від роботи, як то сталося з Юрієм Мосейчуком. Цікаво, чи надовго. Натомість до рішень КДК ФФУ він відношення не має. І навіть не рекомендує Комітету розглянути той чи інший момент.

P.S. Кажуть, що з приходом П'єрлуїджі Колліни суддівство мало покращитися. Проте щось цього "покращення" не дуже то і видно. Арбітри як помилялися, так і помиляються. І мають ці помилки останнім часом односторонній характер. Сам же куратор визнав, що у матчі 1-го туру "Динамо" - "Волинь" у ворота луцької команди не був призначенний 100-відсотковий пенальті. А потім від арбітражу страждає "Шахтар", який у єврокубках починають судити на зовсім іншому рівні. Можливо, звідси і певні проблеми донеччан у Європі?

Коментарі ()