Головне

Ліга Європи. "Бенфіка" - "Челсі" 1:2. Івановіч приносить "синім" і Бенітесу трофей

16.05.2013 00:23 1514 0
Ліга Європи. "Бенфіка" - "Челсі" 1:2. Івановіч приносить "синім" і Бенітесу трофей

Фінал Ліги Європи ставав для "Челсі" чи не найважливішим матчем сезону. Точніше не для самого клубу, а для його ще поки нинішнього тренера Рафи Бенітеса. Іспанський фахівець за півроку програв усе: у чемпіонаті ледве пробився до Ліги Чемпіонів (і то ще не факт, що відразу напряму у груповий етап), у Кубку Англії у півфіналі поступився "Манчестер Сіті", у Кубку ліги сенсаційно вилетів на тій же стадії від скромного "Свонсі", поступився у фіналі Клубного чемпіонату світу "Корінтіансу"... Ну, і виліт з нинішньої Ліги Чемпіонів у другий за рангом турнір Європи не варто забувати.

От і виходило, що Бенітесу потрібна була ця перемога. Просто щоб його потім не згадували, як про повного невдаху. Тим більше, що це був хороший шанс гримнути дверима, адже вже точно відомо - Бенітеса у "Челсі" у наступному сезоні не буде. У Лондон європейські ЗМІ активно сватають Жозе Моурінью.

Для "Бенфіки" звітний поєдинок також, безумовно, був важливим. Лісабонці пробилися у фінал єврокубку вперше з 1990-го року, коли в австрійському Відні у вирішальній зустрічі мінімально поступилися "Мілану" (0:1). Тож протистояння із "Челсі" ставало хорошим шансом проявити себе тренеру "червоних" Жорже Жезушу, котрий, між іншим, уже доводив "Бенфіку" до чвертьфіналу Ліги Європи у 2010-му році.

Давайте пригадаємо, як команди діставалися фіналу турніру. Так уже склалося, що обидві команди вилетіли у Лігу Європи з Ліги Чемпіонів. "Челсі", набравши рівну кількість очок з донецьким "Шахтарем", пропустив "гірників" далі тільки за підсумком очних поєдинків (підопічні Луческу забили на один м'яч більше на виїзді). "Бенфіка" ж пропустила в 1/8 фіналу фаворита групи "Барселону" та шотландський "Селтік".

Безпосередньо у Лізі Європи "Бенфіка" по черзі пройшла леверкузенький "Байєр" (1/16 фіналу, дві перемоги: 1:0 на виїзді, 2:1 удома), французький "Бордо" (1/8 фіналу, 1:0 вдома, 3:2 у гостях), англійський "Ньюкасл" (1/4 фіналу, 3:1 удома та нічия 1:1 на виїзді), а також турецький "Фенербахче" (1/2 фіналу, після поразки 0:1 на виїзді "червоні" вдома святкували перемогу 3:1). "Челсі" дістався фіналу дещо важче. "Сині" почали з протистояння з празькою "Спартою" (після звитяги 1:0 у гостях вони вдома відіграли внічию 1:1), потім не легко переграли румунський "Стяуа" (поразка 0:1 на виїзді, а згодом домашня перемога 3:1), далі підопічні Бенітеса пройшли казанський "Рубін" (3:1 на "Стемфорд Брідж", а згодом поразка 2:3 у "Лужніках"), і найлегшими виявилися матчі проти швейцарського "Базеля" - дві перемоги 2:1 і 3:1.

Це було, так би мовити, прев'ю. Тепер перейдемо до матчу. Тренери складами не здивували. Виставили кращих на даний момент виконавців. При цьому Жорже Жезуш не міг розраховувати на дискваліфікованого Максі Перейру, а у Бенітеса в останній момент "вилетіли" Террі й Азар. Тому іспанському фахівцю довелося розраховувати на більш захисний футбол у звітному поєдинку.

Власне, там і сталося. "Челсі" з перших хвилин придивлявся до суперника. Натомість лісабонці пішли вперед, так сказати, без оголошення війни. І загалом варто зазначити, що "Бенфіка" в Амстердамі показала кращий футбол за суперників. При всій повазі до лондонського клубу. "Орли" краще володіли м'ячем, більше ударів завдали (17 проти 11, у ствір воріт - 11-7). Єдиний показник, у якому "Челсі" "переграв" суперників, - положення поза грою (8 проти 1). Та не потрібно шукати логіки у футболі.

Не вистачало "червоним" останнього удару. Прострільні передачі були, навісні були, моменти пожежні у штрафному майданчику лондонців були. А от до хорошого прицільного удару не доходило. Водночас, "Челсі" вперед не поспішав, за що команду засвистували трибуни (ще питання, чи це були тільки фанати португальського клубу, можливо, і свої також намагалися таким чином гнати команду в атаку). Але свої моменти "пенсіонери" таки створили. Спочатку Артур впорався з ударом Оскара, а потім важко перевів на кутовий вистріл Лемпарда.

Другий тайм "Бенфіка" також почала активно. Навіть м'яч побував у сітці воріт Чеха, однак після положення поза грою у Кардосо. А потім португальці несподівано нарвалися на швидку контратаку "синіх". Торрес отримав пас від Чеха, після чого Фернандо все зробив як справжній форвард. Проте через десять хвилин рахунок був рівним. Бьорн Кейперс зафіксував гру рукою в Аспілікуети та поставив пенальті (хоча, чесно кажучи, порушення було на лінії штрафного майданчика). Кардосо з 11 метрів був точний.

У завершальні хвилини пішла відкрита гра. І все ж до перемоги був ближчим "Челсі". На 88-й хвилині поперечина врятувала Артура та "Бенфіку" після дальнього удару Лемпарда. А довів справу до взяття воріт Браніслав Івановіч, який на останній компенсованій хвилині головою переправив м'яч у дальній кут, вигравши верхову боротьбу (захисники прогавили підключення серба).

От і маємо, що "Челсі" став усього четвертим клубом, який переміг у всіх трьох найпрестижніших турнірах УЄФА. А саме Лізі Чемпіонів, Кубку володарів кубків і Лізі Європи (колишній Кубок УЄФА). Рафа Бенітес прикрасив своє прощання з лондонським клубом євротрофеєм. А "Бенфіка" і надалі ніяк не може перемогти у єврокубку, починаючи з 1962-го року. Сьомий єврокубковий фінал поспіль програний... А "сині" здобувають другу перемогу у єврокубках за два роки.

Коментарі ()