Головне

Фоменко: "Хоча тренерського досвіду у мене вистачає, у роботі зі збірною є своя специфіка"

31.01.2013 18:31 586 0
Фоменко: "Хоча тренерського досвіду у мене вистачає, у роботі зі збірною є своя специфіка"

Головний тренер збірної України Михайло Фоменко дав інтерв’ю прес-службі ФФУ  після повернення з Іспанії, де переглянув матчі за участю київського "Динамо" та дніпропетровського "Дніпра".

- Михайле Івановичу, як  оцінюєте  фізичні кондиції  гравців національної команди, за діями яких спостерігали на Піренеях?

- Тут можна відзначити позитивний момент: не маю жодних претензій до функціональної готовності і самовіддачі "збірників". Усі працюють на зборах з великим бажанням. Інакше й бути не може, адже футболісти виборюють місце в основній обоймі своїх клубів.

З іншого боку, оцінювати ігрові якості потрібно помірковано: всі гравці фізично навантажені, від чого страждає виконання. Але тут нічого не поробиш - така уже специфіка міжсезоння, у цей період практично всі клуби працюють за схожою програмою.

- Активна ротація складу і поточний етап підготовки не дають можливості скласти повну  картину готовності гравців...

- Звичайно, слід зважати на це в оцінці ігрових кондицій. Футболісти отримують у контрольних матчах різний об’єм  ігрового  часу і протистоять командам, які так само здійснюють чимало замін. Частина  виконавців грає  зі стартового свистка проти основних гравців суперника, інші виходять на поле протягом матчу, коли їм уже можуть протистояти  резервісти... Однак найважливішим для мене було зібрати інформацію про стан гравців. Я цю інформацію отримав і уже почав із нею працювати. А на зборах національної команди у Севільї цей процес буде продовжено.

- Чи не було у гравців збірної скарг на здоров’я?

- Ні, під час мого перебування в Іспанії ніхто з викликаних гравців на болячки не скаржився. 

- Яке враження у світлі підготовки до єврокубків справили на Вас "Динамо" й "Дніпро"?

- Обидві команди виглядали впевнено на фоні своїх суперників, але тут знову треба зважати на специфіку контрольних ігор. Ці матчі відчутно відрізняються від реальних, в яких команда грає основним складом, а тренер може зробити максимум три заміни. У контрольних матчах склад команд може змінюватися кожні півтайму.  Але загалом і "Динамо", і "Дніпро" справили гарне враження взаємодією гравців та їхніми кондиціями.

У заключному матчі, за яким я стежив під час свого відрядження - "Дніпро" - "Відеотон", серйозний опір дніпропетровській команді створили угорці. Відверто кажучи, не очікував такої самовіддачі і бійцівських якостей від них. При цьому "Відеотон" створив чимало гострих моментів, тож у "Дніпра" була хороша нагода перевірити свої напрацювання на зборах.

- Чи були якісь футболісти збірної, за якими Ви стежили особливо пильно, скажімо новачки чи, навпаки, лідери команди?

- Таких преференцій у спостереженні я не робив. Мене цікавить форма усіх викликаних гравців, тож і спостерігав за всіма збірниками, котрі виходили на поле.

- Як відомо, після гри "Динамо" Ви спілкувалися з наставниками "Динамо" Олегом Блохіним та Андрієм Балем.  Чи відбулася у Вас розмова з Хуанде Рамосом після зустрічі "Дніпра" з "Відеотоном"?

- Ні. З одного боку, мені було достатньо побаченого на полі, з іншого - не хотілося забирати час у команди, адже вона працює за своїм графіком. Гадаю, що більш доречним буде спілкування у березні, перед відбірними матчами збірної. Часу  для цього ще вистачить.

- Узимку збори головної команди традиційно нетривалі. Чи додає цей момент  труднощів у Вашій роботі?

- Не буду приховувати, це так. Хоча тренерського досвіду у мене вистачає, у роботі зі збірною є своя специфіка. Як для тренера, котрий лише розпочинає роботу з національною командою, часу замало. Тому, хто вже тривалий час працює у такому форматі, вочевидь легше. Однак, у будь-якому разі, у тренера збірної практично завжди немає часу. Цей момент відомий усім, і я тут проблеми не бачу: адаптуюся  швидко.

Коментарі ()