Головне

У збірній Латвії виник скандал через прес-конференції російською мовою

20.10.2012 11:29 246 0

Латвійський нападник німецького "Гамбурга" Артем Руднєв зазнав гострої критики після висловлення в газеті Diena, що латиська мова йому не потрібна.

Руднєв заявив газеті, що йому не обов'язково володіти державною мовою, оскільки в Латвії можна спілкуватися і на інших мовах. Пізніше на сайті Латвійської федерації футболу було опубліковано заяву Руднєва про те, що журналісти неправильно зрозуміли його слова.

Але на цьому скандал не затих, а навпаки, спалахнув на новому рівні. За ініціативи Центру держмови вже заведено адміністративну справу на керівників футбольної збірної Латвії у зв'язку з проведеними російською мовою прес-конференціями.

Повідомляється, що представники відомства отримали скаргу, і пізніше переконалися, що головний тренер збірної Олександр Старков розмовляв з журналістами російською під час прес-конференції перед матчем Латвія - Ліхтенштейн. При цьому, сказане Старковим на державну мову не переводилося.

За словами керівника Центру держмови Антона Курсітіса, така ситуація є безперечним порушенням, і найближчим часом варто з'ясувати, хто за це відповідальний.

Більш глибоке розслідування чекає на Артема Руднєва. Курсітіс вважає, що до нього, як до представника своєї держави на міжнародному рівні, може ставитися вимога про знання держмови на найвищу категорію - C1.

"У приватних клубах спортсмени можуть розмовляти на будь-яких мовах, однак, коли справа стосується збірної країни, ступінь державної мови не може бути недооцінена", - зазначив Антон Курсітіс, пише Gazeta.

Коментарі ()