Головне

Ліга Чемпіонів. "Ювентус" - "Шахтар" 1:1. Нічия з позиції сили

03.10.2012 01:01 802 0
Ліга Чемпіонів. "Ювентус" - "Шахтар" 1:1. Нічия з позиції сили

До гри багато хто з вболівальників "Шахтаря" із заплющеними очима погодився би на нічию з чемпіоном Італії, котрий при всій кризі тамтешньої першості не програє у ній вже більше року. Після ж зустрічі, коли у вухах ще дзвеніло від удару м'яча об поперечину воріт Буффона на передостанній хвилині, такий підсумок здавався дещо несправедливим по відношенню до донеччан.

І справа тут не у тому, І не в тому, що, як вчив герой Юліана Семенова, найкраще запам'ятовується остання фраза. І не у тому, що "Ювентус" грав погано. Ні, навпаки, "Стара Сіньйора" провела гру на цілком пристойному рівні. Просто цього рівня вже виявляється замало, аби мати стабільну перевагу навіть в домашній грі з "Шахтарем". Якщо по матчу з "Нордшелландом" ще складно було судити про теперішній рівень донеччан, то іспит в Італії розвіяв всі сумніви: команда зробила висновки з минулорічного провалу на євроарені.

"Шахтар" без зайвих скромнощів одразу відчув себе в гостях як вдома. Мхітарян з пари метрів міг замикати простріл Раца, але удар в Генріха не вийшов і м'яч полетів у небеса. Після цього вірменин, якого в Італії боялися найбільше з суперників, надовго пішов у затінок. Цьому є логічне пояснення: згідно з планом Луческу саме Генріх мав окрім звичних обов'язків заважати Пірло починати атаки. Мхітарян в цілому впорався, але сил віддав чимало і звичної активності в атаці не проявив.

Проте проявили його бразильські партнери, котрим активно допомагали Срна з Рацем. Фернандіньо пристрілювався пару разів на початку того ж першого тайму, Буффон ліквідував загрозу голу стрибком у ноги Тейшейрі. Нарешті Вілліан після невдалої спроби удару побачив вільного Алекса та вчасно віддав тому. Тейшейра, котрий дещо несподівано замінив у стартовому складі Ілсіньо, потужним ударом переграв Буффона і побіг святкувати.

Втім, настрій йому зіпсували доволі швидко. Вже за 4 хвилини після гола бразильця "Ювентус" заробив право на кутовий. Пірло (тут Мхітаряну завадити було складно) подав, а Бонуччі вдався дивовижний за влучністю удар. 1:1, і чемпіони Італії нарешті приходять до тями. Матрі потужно бив майже одразу, але П'ятову пощастило, що м'яч влучив у нього. Активізувався Ліхтштайнер, котрий нарешті почав перегравати Раца. Кілька прострілів швейцарця виглядали непоганими, але уважно діяли центрбеки.

Загалом пара Кучер-Ракицький відіграла на доволі непоганому рівні, чому свідченням є рішення тренерів суперника зняти з гри пару нападників, яка починала гру. Втім, достроково залишили поле Матрі з Вучінічем ще й тому, що дуже виклалися у першій половині другого тайму. "Ювентус" суттєво підняв темп і почав досить регулярно створювати проблеми донеччанам. Кілька разів не дуже впевнено, роблячи передачі захисникам, грав П'ятов, але згодом виправлявся. Навала тривала трохи більше 10 хвилин, але нічого конкретного туринці так і не створили.

А потім прийшла черга відповідати вже "Шахтарю". Вілліан бив з 10 метрів, проте не влучив у кут. Одразу ж була відповідь у "Ювентуса": Матрі у стилі Мхітаряна примудрився не забити з кількох метрів. Потім П'ятов зреагував на удар Джовінко (вийшов замість Вучініча і гру не посилив), а Маркізіо з середньо відстані приклався непогано, проте схибив. У відповідь Тейшейра заробив небезпечний штрафний, Срна приклався, а Буффон нагадав, чому його вважають одним з найкращих воротарів у світі.

"Гірники" додали, і вдруге на авансцену вийшов Мхітарян. Його підключення в атаку стало несподіванкою для оборонців, Генріх проскочив двох, бив на точність у дальній кут, проте не поцілив. Так саме небезпечним був черговий удар Вілліана, але найкращий шанс бразилець мав на 93-й хвилині. Знову його удар заблокували, але цього разу м'яч повернувся до "десятки" українців, чий удар прийшовся у поперечину.

Тепер на чемпіонів України чекає подвійна дуель з клубними чемпіонами Європи. Більш складного випробування й бути не може - "Челсі" на відміну від "Ювентуса" вже точно знатиме, що "Шахтар" здатний тривалий час переважати не лише посередніх данців, а й команду, котра до цього легко відіграла два голи у Лондоні. Тут, звичайно, хочеться порадити гравцям "Шахтаря" берегтися від запаморочення голови, проте, здається, що цього року вони і так все чудово розуміють. Можливо, зараз команда навіть сильніша, ніж коли виграла Кубок УЄФА чи виходила у чвертьфінал Ліги Чемпіонів. Так чи це ні з'ясуємо зовсім скоро.

Коментарі ()