Головне

Ігор Суркіс: "Будь-який результат у Парижі нічого нам не гарантує в контексті подальшої боротьби"

18.09.2012 12:13 414 0
Ігор Суркіс: "Будь-який результат у Парижі нічого нам не гарантує в контексті подальшої боротьби"

Президент "біло-синіх" в ексклюзивному інтерв'ю "Українському футболу" розповів про те, що він очікує побачити у столиці Франції, емоції Євгена Хачеріді та новий контракт із Олегом Гусєвим.

- Ігоре Михайловичу, київське "Динамо" востаннє переживало лігочемпіонську осінь ще 2009-го, під керівництвом Валерія Газзаєва. Зізнайтеся, на душі тривожно чи просто неспокійно?

- Тривога, хвилювання - вони присутні завжди. Головне, щоби нервозності не було на полі. Тим паче, що попереду - перший матч турніру, після якого буде ще, як мінімум, п’ять поєдинків. Розбирати з вами нюанси турнірної стратегії не будемо, але, повторюся, будь-який результат у Парижі нічого нам не гарантує в контексті подальшої боротьби. Знаєте, я вже неодноразово казав, що ми в дуже серйозному боргу перед нашими вболівальниками.

- Отже, час сплачувати настав?

- Прогнозувати не будемо, але цього літа ми добряче попрацювали на трансферному ринку, в нас підібрався досвідчений колектив - на молодість скаржитися точно не будемо. Так само мріють віддати цей борг і футболісти, повірте, мотивація в нашому таборі величезна.

- Згадувати матч кількарічної давнини в чвертьфіналі Кубка УЄФА, мабуть, сенсу немає: "Парі Сен-Жермен" змінився невпізнанно...

- Погоджуюся: нинішні парижани й ті, яких ми обігрували 3:0 за сумою двох матчів, - дві абсолютно різні команди.

- Сьогоднішній ПСЖ - це грошовий мішок, набір різнопланових, але егоїстичних зірок, чи злагоджений та сильний колектив?

- Розпочну здалеку: вважаю, що в "Динамо" та ПСЖ є одна спільна риса... Судіть самі: й ми, й французи влітку розвернули велику трансферну кампанію. Масштаби, звісно, різні, але гроші, як відомо, на полі не грають. Проблема Карло Анчелотті та ж, що й в Юрія Сьоміна: прийшло чимало новобранців - футболістів, поза всякими сумнівами, класних, але навіть високомайстерним виконавцям потрібен час, аби адаптуватися, зігратися.

- Ну, Ібрагімовіч із перших хвилин м’ячі забиває...

- Зірок у ПСЖ справді вдосталь, але у нас - свої козирі. Так що, шанси - фіфті-фіфті. Бачив їхні матчі проти "Лілля" та "Тулузи"... Нічого не можу додати до того, що вже говорив. Проти французів можна грати - так само, як і проти будь-якого іншого суперника. Ось збірна Англії за іменами також - фантастично зіркова, але наші футболісти виглядали аж ніяк не гірше.

- Ігоре Михайловичу, як гадаєте, коли вже можна оцінювати ваших літніх прибульців без скидок на адаптацію? Адже знаємо, на жаль, чимало прикладів, коли деякі, м’яко кажучи, недешеві новобранці так і не пройшли адаптацію...

- Складно сказати, коли конкретно, але можу зауважити одне: ніхто з них не проходив передсезонні збори. Ми мали двотижневу перерву на матчі збірних, і цей невеличкий проміжок часу приніс очевидну користь. Приміром, Рафаель проти "Карпат" уперше відіграв матч від першої до останньої хвилини, продовжує прогресувати й Ніко Кранчар. Зрештою, взимку новоприбулі футболісти уже працюватимуть на зборах.

- Не секрет, що в футбольних колах клуби типу ПСЖ, російського "Анжі", англійського "Манчестер Сіті" викликають, скажімо так, певну роздратованість, адже їхнє становлення проходить не завдяки тренерській роботі чи вишуканій селекції, а шляхом використання необмежених фінансових можливостей своїх власників...

- Розумію, до чого ведете. Чи викликають у мене парижани роздратованість? Однозначно - ні. Знаєте чому? Річ у тім, що я не люблю рахувати чужі гроші, вони для мене взагалі не на першому місці. Є у них можливість - нехай витрачають стільки, скільки заманеться. У нас же полюбляють заглядати до когось у кишеню, але я не з таких: до інших не заглядаю і не люблю, коли до мене заглядаю.

- Ви, мабуть, пам’ятаєте коментар Євгена Хачеріді після домашнього матчу з "Боруссією": тоді він казав, що перебуває не в захваті від захисної моделі гри "Динамо"...

- Але ж результат був! Ви чудово розумієте, що мені дуже хочеться бачити в кожному матчі яскравий і, водночас, результативний футбол, проте іноді задля досягнення результату доводиться чимось нехтувати. Вибір тактики на будь-який поєдинок - преференція головного тренера, а щодо слів Євгена, то, гадаю, тоді він керувався переважно емоціями.

- Нам стало відомо, що перемовини з приводу продовження угоди з Олегом Гусєвим наразі проходять безуспішно...

- Не знаю, звідки у вас ця інформація, бо ми з Гусєвим щодо цього досі жодного разу не розмовляли. Скажу одне: цей футболіст для "Динамо" зробив дуже багато, тож я готовий прийняти будь-яке його рішення: з радістю запропоную новий контракт, а в разі, якщо Олег захоче змінити клуб, також піду назустріч. Взагалі, в моєму клубі питання підписання нового контракту зазвичай гостро не стоїть - пролонгація відбувається автоматично.

"Український футбол"

Коментарі ()