Головне

Прем'єр-ліга. "Шахтар" - "Кривбас" 1:0. Як Луческу ледве краватку не подарували

30.07.2012 01:18 963 0
Прем'єр-ліга. "Шахтар" - "Кривбас" 1:0. Як Луческу ледве краватку не подарували

Всупереч більшості прогнозів, зроблених перед початком сезону, до третього туру "Кривбас" підійшов у статусі одного з лідерів, більше того – не втративши жодного очка. Чи випадковість це, і на що здатний "Шахтар" у поєдинку з командою, що сповідує відвертий захисний футбол і мав відповісти сьогоднішній матч.

Команда Луческу почала його як зазвичай активно, але в діях відчувалася певна поважність, розуміння свого статусу фаворитів матчу та всієї першості. Був на старті момент у Мхітаряна, котрий зараз є просто найкращим гравцем команди, але Штанько у стрибку витягнув м'яч з кута воріт після удару вірменина. Донеччани чекали наступного шансу, але з ними злий жарт зіграла тактика суперника та свій настрій.

"Кривбас" захищався ледве не всією командою на свої половині поля, аж от пройшов довгий пас на Валєєва. З ним мав впоратися Кучер, але центр бек завагався і врешті-решт був змушений фолити на Рінарі. 100-відсоткове "порушення останньої надії", хоча прихильники "гірників" і можуть зауважити, що там обидва гравці притримували один одного на початку епізода.

Одразу після цього "Кривбас" спромігся на спалах активності. Непогано бив зі штрафного Бартуловіч, а Канкава мав забивати після подачі кутового. Але у першому випадку врятував П'ятов, а у другому господарям відверто пощастило, що грузин не влучив у ворота.

Пішла нервова гра, в котрій "Шахтар", маючи перевагу в технічному арсеналі, нібито і мав територіальну перевагу, але справжній момент створив лише один: Тейшейра після "стіночки" з Адріано не влучив у кут воріт. В інших випадках гості брали своє за рахунок де вмілою грою в обороні, що притаманна командам Тарана, а де й банальною кількістю. При цьому у контратаки команда бігала нечасто, але гостро – Бартуловіч на 35-й хвилині змусив П'ятова реагувати на удар з близької відстані.

У перерві жоден з тренерів замін не робив, що й логічно: Тарана все влаштовувало, а Луческу вирішив почекати, адже команда нібито володіла ініціативою. Проте, досить швидко румун зрозумів, що нема справжнього вістря атак і випустив Селезньова замість Адріано. Втім, гра у Євгена, як і в його попередника, не пішла.

Саме найкращий бомбардир останніх двох чемпіонатів врятував "Кривбас" у найкращому моменті, що створив "Шахтар". Після прострілу Євгену не вдалося пробити і він за інерцією забіг на лінію воріт, де у нього і влучив Тейшейра, до котрого відлетів м'яч. Гольове добивання бразильця суддя не зарахував, зафіксувавши офсайд.

Загалом арбітр Бойко до цього часу зробив все можливе, щоб "гірники" не скаржилися на вилучення у першому таймі. Якщо друга жовта Лисицького не викликає суперечок, то от "гірчичник", що отримав лідер гостей Бартуловіч за звичайне зіткнення з Хюбшманом викликав подив навіть у коментаторів каналу "Футбол".

"Шахтар" після цього мав півгодини на гол, але м'яч все ніяк не хотів залетіти у сітку. То Селезньов головою не влучить у ворота з пари метрів (справді "чорний день" Євгена), то удар Девіча в останній момент заблокують, то Тейшейра поцілить у штангу. Додайте до всього цього блискучу гру Штанька, котрий просто блискуче грав на виході, перехопивши безліч гострих прострілів та навісів – і зрозумійте розпач Луческу, котрому команда не хотіла робити подарунок на 67-річчя.

Поліпшився настрій тренера лише на 93-й хвилині (на жаль, телеканал "забув" показати справжню кількість часу, доданого арбітром). Ілсіньо відкотив Срні пілся кутового, Даріо у своєму стилі викрутив красиву подачу, а Фернандіньо головою вгатив м'яч у сітку воріт. Так "Кривбас" став останньою з команд УПЛ, що пропустили в цьому чемпіонаті. Чи варто дорікати Тарану за те, що, наприклад, випустив замість Самодіна Антонова, а не досвідченого Шершуна, котрий добре грає на другому поверсі? Питання, на яке у кожного своя відповідь.

А от за що "Кривбасу" і його наставнику не треба робити закидів, то це за стиль гри. Саме вміла гра у захисті проти грізного суперника довела, що відповідь на питання про закономірність вдалого старту має відповідь "так". Так, у сенсі - "Кривбас" вміє грати у обороні, що у нашому чемпіонаті є запорукою прийнятного результату. Сьогодні до нього трохи не вистачило, але ж і опонент був не з простих.

Щодо "Шахтаря", то команда вкотре довела, що вміє тримати удар, додавати протягом гри і виривати перемоги наприкінці ігор. Їм би ще робити це не лише у внутрішньому чемпіонаті, але на рівень конкурентоспроможності зможемо подивитися лише восени. А поки Луческу має привід подякувати підопічним (і трохи судді) за те, що вирішили не дарувати краватку, як у відомому анекдоті.

Коментарі ()