Головне

Колліна: Вакс провів хороший матч з однією грубою помилкою

24.04.2012 17:38 575 0
Колліна: Вакс провів хороший матч з однією грубою помилкою

Куратор українського суддівського корпусу П'єрлуїджі Колліна все ще не продовжив контракт з Федерацією футболу України, а тому зустріч з представниками ЗМІ почав з того, що це може бути останній прес-клуб, котрий він проводить.

Заява задала тон зустрічі, під час якої італієць не лише оцінив останні резонансні рішення підопічних, а й поділився низкою вражень від роботи в Україні в цілому, повідомляє кореспондент "Чемпіона".

Про стосунки з ФФУ, ЗМІ та клубами

- Багато ЗМІ створюють резонанс навколо найбільших турнірів європейського рівня. В цих чемпіонатах теж роблять помилки, але я ніколи не чув, щоб ці помилки вважалися навмисними. Раніше я казав Виконкому ФФУ, що у цих чемпіонатах помилкою вважають помилкою, а в Україні виникає питання, чи був упередженим суддя.

Питання таке: чи віримо ми в чесність українських арбітрів? Я теж чую, як мовиться, чутки, але я хочу мати докази. Якщо когось корумпують, то є й ті, хто корумпують, і це проблеми не  лише футбольних арбітрів.

В моєму контракту з ФФУ є пункт, згідно з яким мені дається повна незалежність, автономія від ФФУ, УПЛ та клубів.  Єдиний мій обов'язок перед ними - періодична доповідь про роботу арбітрів на виконкомі. ФФУ. Тому не треба казати, що я повторюю роль, написану іншими. Так не було, коли я судив, і так не є зараз, коли я є офіцером УЄФА.

Про ставлення до ситуації, коли голова ФФу та президент одного з клубів є братами

- Я не експерт по родинним зв'язкам. Я не знаю генеалогічних зв'язків всіх президентів федерацій, але, звичайно, є глави федерацій, котрі були президентами клубів, скажімо, Фурсенко (голова Російського футбольного союзу, екс-президент "Зеніта" - Чемпіон).

Я не хочу заглиблюватися, тому що найважливіше для мене, щоб моя посада була незалежною, бо це я призначаю арбітрів. Взагалі-то, я з країни, де голова уряду країни був президентом одного з клубів (мається на увазі Сільвіо Берлусконі, котрому належить "Мілан" - Чемпіон). І розмови про це я чув роками. Ви що думаєте, що прем'єра країни немає жодного впливу на Федерацію?

Про свою відповідальність

- Якщо вибір судді на матч виявився неправильним, то вина моя. Ось так це все працює, вибір завжди мій. Якщо ви вбачаєте упередженість у навмисному рішенні на користь однієї з команд, то я кажу, що можна припуститися помилки. Ми люди, ми маємо право на помилку. І я переконаний що помилка, яка була здійснена Ваксом - а вона була здійснена - була зроблена без упередженості.

Про Юрія Вакса та його роботу на грі "Шахтар" - "Динамо"

- Перш за все, вітаю Олександра Денисова, котрий показав протокол щодо звіту Вакса. Той, хто надав цю інформацію, бере відповідальність за те, що зробив, і не зберіг конфіденційність. Документ був у трьох людей, одним з яких був я, тому зрозуміти, хто надав протокол - нескладно.

Тепер про помилку. Картка Гармашу була показано за те, чого не було, тобто повернення на поле. Травмованому гравцеві може бути надана допомога від лікаря за межами поля. Мова не йде про затягування гри, інакше допомога могла б бути надана на полі. Але от щоб повернутися - треба почекати і повернутися з лінії воріт або бічної, у залежності від того зупинена гра чи ні.

Вакс не проконтролював, не переконався, що гравець і два лікарі перемістилися з точки, що була у 70 см - 1 метрі від кромки поля. Після того, як він сказав вийти за межі поля, то побіг до центру поля і подумав, що лікарі та гравець вийшли. Тому, побачивши Гармаша, суддя подумав, що той залишив поле і повернувся без дозволу. І тут відповідальність на головному арбітрі, а не на четвертому. Саме на ньому обов'язок переконатися, що гра поновлюється, коли гравець покинув поле. Помилка, на жаль, груба.

Якщо прибрати епізод і зробити вигляд, що його не було, то Вакс провів хороший матч, з помилками, але усі інші важливі рішення були прийняті вірно. Так було з відсутністю карток Гармашу за фол на 40-й секунді та Срні за порушення правил на Гусеві. Арбітру шкода, але він відчує на собі її наслідки. Мені теж шкода, як і тим людям, хто грав, всі жалкують.

Про можливі санкції до Вакса, котрий змінив формулювання причини вилучення Гармаша у протоколі

- Переконаний, що робота на самій грі була прийнятною, але те, що відбулося після матчу змусило Комітет арбітрів відкрити дисциплінарну справу проти Вакса. Процедура означає, що ми робимо все, аби зрозуміти, що сталося з технічної точки. Порушили справу, наразі Вакс не судить, бо за регламентом Комітета арбітрів, проти яких порушено справу, усувають від проведення ігор.

Рішення дуже важливе. Я хочу уважно підійти до оцінки. Я відкритий, я не ховаюся. Якщо визнаємо неетичним рішення Вакса, то приймемо рішення і оголосимо про це. Я переконаний, що до матчу він не читав газет, не дивився ТВ. Я йому казав -  хочеш зосередитися, будь з сім'єю. Я провів з ним весь ранок в готелі Донецька. Я сам судив матчі такого рівня, знаю почуття арбітрів, перед такими іграми важливо, коли хтось є поруч.

Справу відкрили за статтею 26 Регламента Комітета арбітрів. Рішеня може бути у діапазоні від відсутності покарання, бо нічого не відбулося, і до довічної дискваліфікації. Суддя зможе подати апеляцію до Федерації. Моя роль? Ну, я все ж куратор, тому трошки маю відношення до справи.

Про потенційну дискваліфікацію Олександра Алієва

- Ситуацію щодо поведінки Алієва не буду обговорювати. Це предмет рішення КДК, тому з поваги до процедури не можу висловлюватися на цю тему. КДК має прийняти рішення, а якщо я щось буду говорити раніше, то буду впливати на прийняття рішення.

Про загальний рівень українських суддів та їх представництво на Євро

- Я чув про вплив тиску на Вакса через те, що він молодий. Але послухайте, є молоді арбітри, котрі у 30 років судять матчі Ліги Чемпіонів. Скажімо, угорець Кассаї в 35 років судив фінал цього турніру між "Манчестером" та "Барселоною". Якщо я вибрав Васа то вважав що він володів якостями для такого матчу. Чув що говорять, мовляв, куди дивиться Колліна, адже вперше немає домашнього судді на Євро такого не було.

Коли я приїхав в 2010 році, то було шість українців у списку УЄФА при квоті в сім місць. Сьомий же був довічно відлучений від футбольної діяльності (мова йде про Олега Орехова - Чемпіон). Подумайте, всього в історії було двоє-троє відсторонених пожиттєва, і один з них був українцем. І як можна залучати такого суддю експертом по суддівству Вакса - не розумію (мова йде про запрошення Орехова у програму "Футбольний вік-енд" - Чемпіон)

Так от: один з цих арбітрів був третьої категорії, а п'ять - четвертої. Сьогодні ми маємо сім арбітрів, три третьої, а чотири четвертої, причому четверо увійшли до сімки у 2011-2012 роках. Як їх можна залучати на Євро? Туди було відібрано від господарів два арбітри запасних. Один з поляк з категорії "Еліт" і Швецов, чия категорія низька. Тому така довіра має вважатися позитивним моментом.

Які причини рівня українських арбітрів, котрий був до мого приходу? Треба питати не в мене, а в тих, хто створив цю систему. Щодо тиску на рефері, то ця звичка широко розповсюджена, і не є винаходом українців. Але, хочу сказати, найкращий спосіб допомогти арбітрові полягає у відсутності тиску на нього.

Про свій стиль роботи

- Чому я мовчу і витримую паузу? Я відсудив 234 гри Серії А, більше сотні в Європі. І ви думаєте, що я можу вірити, ніби моя заява одразу після матчу допоможе никнути полеміки? З тим саме успіхом можна чекати мовчання після заяви від голови ООН чи папи римського.

Хочете - пишіть погано про мене, ваше право. Але я не поміняю нічого через щось сказане або написане, свобода - це щось безцінне. Моя робота - у тому, щоб робити вибір. Я дивлюся в середньому 6 ігор туру з 8.  І, якщо я бачу матч, то, гадаю, моя думка важлива, віддаю перевагу їй, а не оцінці інспектора, котру можна змінити Комітету арбітрів на підставі об'єктивних рішень.

Про суддівство Можаровським гри "Дніпро" - "Металіст" та травму Махновського у матчі "Дніпро" - "Оболонь"

- У грі Харкова та Дніпропетровськи були непрості рішення. І більшого у ситуації з голом "Дніпра" з офсайда треба було чекати не від головного рефері, а від асистента. Щодо вилучення Девіча, то це не гра в футбол. Він переплутав м'яч зі стегном противника.

По травмі, що завдав Матеус... Можна, скажімо, згадати матч, де Копиловець був вилучений через підкат проти воротаря, якого намагався уникнути, гальмуюючи. А тут - я бачив сльози Матеуса, але треба було думати раніше, а не намагатися дістати сферу. Краще не ризикувати, ніж розсікти голову супернику. В Україні модні такі єдиноборства: м'яч посередині, обидва гравці стрибають до нього. І це відбувається тільки в Україні.

Про нововведення майбутнього сезону

- Кажете, Міхел заходив до суддівської кімнати після кожної гри? У роздягальню має право входити представник клубу. Ваше питання підштовхнуло мене: маю стимул перевірити цю процедуру. Заходити можуть делегат, інспектор та представники клубів. Суддівська - це не бар або ресторан.

Щодо карток, котрі нібито отримали гравці "Ворскли" у грі з "Чорноморцем", то свого часу я особисто звернувся до генсека УЄФА, коли аналогічно себе в Лізі Чемпіонів повели гравці "Реала", котрі заробили вилучення в грі з "Аяксом". Ми перед сезоном вже скасували для гравців шанс обнулити попередження у кубкових іграх. Наприкінці цього сезону з мого боку точно буде пропозиція у Виконком ФФУ про дискваліфікацію в таких випадках на дві, а краще на трі гри першості.

До початку майбутнього сезону надамо всім клубам кліпи, що стануть орієнтирами по суддівству. Це особливо важливо для команд, котрі грають в єврокубках та збірних України.  І, наприклад, ще до Євро табори збірних з такими нарізками. Особисто я їду до Австрії, де спілкуватимуся з командами України, Іспанії та Ірландії. До речі, серед фрагментів є вилучення Ракицького у грі  "Порту" - "Шахтар". Він зробив те, чого робити не можна, це серйозне порушення. Можете казати що завгодно, але це трактування УЄФА.

Щодо відеоповторів та того, чи не хочу я поговорити про них з Платіні та Блаттеом, то з цим питанням зверніться до мене через прес-службу УЄФА, і я не жартую.

Чи немає потреби повернутися до практики іноземних арбітрів перед "золотим" матчем? По перше, давайте говорити після 30-го туру про "золоті" ігри. По-друге, я всі ці два роки казав про необхідність довіри українцям. Кликати арбітрів з-за кордону означатиме, що у нас немає довіри до своїх. Ззовні це виглядає не дуже красиво. І, між іншим, коли приїжджали іноземці, то теж були дискусії. Треба створювати умови для своїх, подумайте, про те, як бачать ситуацію у першості рівня топ-10 по Європі, за кордоном.

Про свій новий контракт

- Я грунтуюся на фактах, а вони такі: 30 червня 2012 року угоду добігає кінця. Виконком ФФУ вирішив запропонувати новий контракт на три роки. Коли на ньому будуть два підписи, я про це скажу, а поки говорю про те що є.

Те, чим займаюся, приносить мені задоволення. Але у мене нема життєвої необхідності в цьому контракті. Я висловив готовність продовжувати роботу. Мені цікавий цей виклик, змінити менталітет, щоб люди думали про арбітрів, що помилки можуть відбуватися просто так.

Чи переконав дружину? Працюю над цим. А поки бачу перекладача частіше, ніж жінку.

Коментарі ()